Ґрунтовні знання та ретельне дотримання стандартів оформлення заяви до ЄСПЛ є запорукою розгляду справи у міжнародній інституції | НААУ

Ґрунтовні знання та ретельне дотримання стандартів оформлення заяви до ЄСПЛ є запорукою розгляду справи у міжнародній інституції

Різне
10:58 Пт 08.10.21 1929 Переглядів
Версія для друку

За ініціативи Комітету по наближенню системи адвокатури України до європейських правових стандартів НААУ 5 жовтня 2021 року відбувся круглий стіл, присвячений міжнародному судовому контролю за реалізацією конвенційних прав людини.

Відкрила захід заступниця Голови профільного Комітету, адвокат Марія Островська, яка акцентувала увагу на важливості обговорення теми круглого столу, зазначивши, що наразі Україна займає третє місце з кількості поданих скарг до Європейського суду з прав людини. Проте лише крихітна їх частина проходить перший етап – стадію прийнятності. Завдяки налагодженню Комітетом прямої комунікації з юристами Страсбургу, адвокати мають нагоду отримати поради від фахівців ЄСПЛ із досвідом фільтрування заяв українських правників.

Так, почесним гостем і головним експертом заходу став старший юрист Секретаріату ЄСПЛ, заступник секретаря Адміністративного трибуналу Ради Європи, колишній очільник Секції з попереднього розгляду скарг проти України Дмитро Третьяков. У своїй доповіді експерт ґрунтовно окреслив стандарти успішного оформлення, подання та розгляду скарг у Європейському суді з прав людини і дав вичерпні відповіді на запитання адвокатів-практиків і науковців, що стосувалися тонкощів отримання статусу учасника судового провадження у міжнародній інституції.

Серед іншого, були розглянуті питання щодо: оформлення заяви до ЄСПЛ, етапів розгляду справи, політики пріоритетності при поданні заяв до ЄСПЛ, необхідності збереження балансу інтересів сторін і так званої подвійної комунікації.

Участь у дискусії також узяли Олена Сібільова – адвокат, координатор програми Ради Європи HELP від НААУ, доктор філософії, Голова Комітету з підвищення професійної кваліфікації, що діє у складі НААУ, Дмитро Ягунов – адвокат, доктор політичних наук, член Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню від України, Людмила Островська – адвокат, доцент Національного університету «Одеська юридична академія», співзасновник АО «Партнери», Ганна Іщенко – адвокат, член Комітету по наближенню системи адвокатури України до європейських правових стандартів НААУ, керівник АО «Іщенко, Світлицький та Партнери», Наталія Охотнікова – адвокат, тренер із захисту прав людини у ЄСПЛ, Сергій Костянчук – президент «Київської фундації культури».

Захід відбувся у Державному інформаційному агентстві «Укрінформ» за підтримки громадської організації «Правозахисний Хаб» та юридичної фірми «Шабалін і Костянчук». Кожен з учасників поділився власним досвідом ініціювання судового процесу у міжнародній інституції, переможними справами в національних судах, правничими думками про взаємозв’язок практики ЄСПЛ із судовою системою України, релевантність її використання.

Відеозапис круглого столу можна переглянути YouTube-каналі НААУ за посиланням https://youtu.be/fPtzGgCTllk

Текст і фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1972

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3250

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4659

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4917

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6364

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13698

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11036

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11076

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл