Стабільна робота адвокатського самоврядування, участь у судовій реформі та захист прав адвокатів стали одними з основних напрямків діяльності НААУ в 2020 | НААУ

Стабільна робота адвокатського самоврядування, участь у судовій реформі та захист прав адвокатів стали одними з основних напрямків діяльності НААУ в 2020

Різне
12:22 Чт 08.07.21 956 Переглядів
Версія для друку

Стабільна робота адвокатського самоврядування, участь у судовій реформі та захист прав адвокатів стали одними з основних напрямків діяльності НААУ в 2020 році.

Про це повідомила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час Публічних слухань звіту НААУ за 2020 рік та стратегії розвитку НААУ на 2021-2025 роки.

«Звіт за 2020 рік особливий тим, що він засвідчує безперервність роботи адвокатів і адвокатського самоврядування в умовах карантинних обмежень і високих ризиків пандемії Covid-19. Впродовж минулого року ці складні обставини, на жаль, мали негативний ефект для можливостей захисту прав людини в Україні.  Таку оцінку надає Управління Верховного комісара ООН з прав людини. За даними моніторингової місії ООН в Україні, обмеження, пов’язані з COVID-19, вплинули на доступ до правосуддя та гарантію публічного судового розгляду», - нагадала Лідія Ізовітова.

Впродовж першого року пандемії існувало багато перешкод для забезпечення рівного доступу до правосуддя. У відповідь на цей виклик НААУ надавала благодійну допомогу старшому поколінню адвокатів; ініціювала зміни до процесуального законодавства, аби забезпечити необхідні умови для роботи адвокатів під час карантину; надавала консультації ДСА та ВРП для прискореного запровадження онлайн-інструментів у сфері правосуддя; створювала можливості для дистанційного підвищення кваліфікації адвокатів.

Окрім того, робота органів адвокатського самоврядування була переведена в онлайн-формати. 

«Уже в квітні цього року Рада адвокатів України узагальнила цей досвід і прийняла рекомендації щодо захисту професійних та соціальних прав адвокатів в умовах карантину. В цьому рішенні РАУ також є рекомендації по організації роботи кдка, рад адвокатів регіонів, ВКДКА. У разі, якщо уряд буде посилювати режим карантину, ми маємо базове рішення РАУ, яке допоможе нам підтримувати нашу стабільну роботу в умовах, які є безпечними для здоров'я», - наголосила Лідія Ізовітова.  

Завдяки таким підходам РАУ впродовж 2020 року працювала в стабільному режимі як вищий орган адвокатського самоврядування. РАУ прийняла 123 рішення за результатами 10 засідань, з яких лише 1 було в режимі офлайн.

РАУ неодноразово зверталася до національних та міжнародних інституцій щодо захисту прав адвокатів та недопущення ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами.

«На жаль, цю незаконну практику не стали менше використовувати ані правоохоронні органи, ані судді, ані журналісти. Нагадаю, одне з найбільш резонансних наших звернень як до національних органів влади, так і до міжнародних інституцій стосувалося так званої справи «Золотого мандарину», де фігурують декілька адвокатів, яким пред’явлені підозри за їхню професійну діяльність в інтересах клієнта у справі в Європейському суді з прав людини. У цій справі пленум ЄСПЛ ухвалив безпрецедентне рішення про відмову у знятті дипломатичного імунітету одного із подружжя судді ЄСПЛ, нашого колеги адвоката Логвинського», - нагадала Лідія Ізовітова.

Впродовж 2020 року РАУ неодноразово приймала рішення на захист адвокатів, права яких порушені правоохоронними органами та суддями; при цьому не менше 5 рішень РАУ стосувалися порушень прав адвокатів з боку суддів ВАКС.

Розуміючи масштаби проблеми, у жовтні РАУ прийняла рішення про публічне обговорення проблематики дотримання презумпції невинуватості, а також принципів рівності і змагальності процесу, безперешкодної реалізації прав і гарантій адвокатської діяльності. На підставі цього рішення РАУ ініціювала проведення національної дискусії з питань незалежності судової влади і адвокатури.

Всього відбулося 4 такі публічні заходи за участю керівництва органів суддівського врядування, НААУ, народних депутатів, суддівських асоціацій та окремих суддів, а також наукових установ. 

Впродовж року низка рішень РАУ стосувалася порядку підвищення кваліфікації, проходження стажування, вдосконалення дисциплінарних процедур. Зокрема, була прийнята нова редакція Програми проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Також РАУ прийняла рішення про розроблення Концепції навчання членів органів адвокатського самоврядування,  встановила оплату за розгляд заяв (скарг) до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, як до квазісудових органів.

В 2020 році РАУ прийняла екстраординарне рішення про відтермінування проведення щорічних конференцій адвокатів у регіонах у зв’язку із погіршенням епідеміологічної ситуації. «Ця вимушена пауза в проведенні конференцій та зборів має бути надолужена, адже ми не можемо переривати діяльність, але і не можемо ставити виборчі процеси вище за ризики для здоров’я та об’єктивні карантинні обмеження, які встановлює уряд», - переконана Голова НААУ, РАУ.

«2020 рік вкотре довів, що НААУ утвердилась як незалежна, професійна та ефективна організація, яка спроможна гідно представляти інститут адвокатури, захищати права адвокатів та надавати професійну правничу допомогу кожному, хто її потребує. Ми продемонстрували готовність до складних новітніх викликів. Завдяки зваженості, консолідованості, ресурсу взаємної підтримки та інституційної експертизи ми вистояли як організація і змогли допомогти тисячам громадян захистити їхні права, свободи й інтереси», - сказала Лідія Ізовітова.   

Вона висловила вдячність усім адвокатам, які беруть участь у становленні адвокатського самоврядування, та нагадала про те, що кожен адвокат має право  долучитися до цих процесів, обирати та бути обраним до самоврядних органів регіонального та національного рівнів. «Потенціал кожного може бути реалізований в інтересах всієї нашої 60-тисячної спільноти. Ми справді очікуємо, що таких активних людей стане більше, що коло друзів і партнерів стане ще ширшим», - сказала Голова НААУ.

Звіт НААУ про діяльність у 2020 році можна переглянути за посиланням  

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 108

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 159

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 642

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 583

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 638

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1939

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2526

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2288

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл