Свавілля у справі Гонгадзе-Подольського може мати наслідком руйнування інституту захисту – адвокат | НААУ

Свавілля у справі Гонгадзе-Подольського може мати наслідком руйнування інституту захисту – адвокат

Різне
17:45 Пт 21.05.21 1298 Переглядів
Версія для друку

Адвокат Тетяна Костіна, яка є представником потерпілого Олексія Подольського у справі Подольського – Гонгадзе, звернулася до НААУ із заявою про численні  порушення прав потерпілого та прав адвоката під час  розгляду справи у Касаційному кримінальному суді.

«До НААУ я звернулася тому, що якщо таке нечуване свавілля та безчинство буле залишатися без реагування в такій резонансній справі, це ставить під загрозу саме існування адвокатури як інституції», - сказала Тетяна Костіна, яка наразі є єдиним представником потерпілого.  

Водночас, реалізувати свої права адвокат не може, оскільки за сфальшованою ухвалою суду була видалена із залу засідання. Надалі це стало підставою для недопуску адвоката до приміщення суду та відмов у розгляді поданих нею клопотань і заяв з посиланням на те, що цією ухвалою Костіну взагалі відсторонено від представництва на весь період касаційного розгляду справи.

 «Спочатку мене позбавили доступу і допуску до державної таємниці, а потім видалили із залу засідання на весь час касаційного розгляду. Це було зроблено незаконно, не за процедурою, ні за формою ні по суті. Були сфальсифіковані навіть журнали судових засідань. 18 березня я прийшла із заявою на ознайомлення, на що мені було повернуто мою ж заяву з мотивів, що я нібито усунена від участі у справі  і від представництва. Це не передбачено навіть КПК 1960 року, за яким розглядається ця справа. І це робить реформований Верховний Суд», - наголосила Тетяна Костіна.

При цьому потерпілий Подольський взагалі видалений із залу засідання, і таким чином взагалі не може брати участі в розгляді своєї ж касаційної скарги.

За версією адвоката, переслідування сторони потерпілого пов’язане із виявленими його представниками фальсифікаціями під час розгляду справи у першій та апеляційній інстанціях, а також у найвищій судовій інституції. Ідеться в тому числі про листи, пов’язані з моніторинговою діяльністю Комітету міністрів Ради Європи у цій справі  (зобов’язання виконати резолюцію ПАРЄ взято за рішенням Верховної Ради України).

 «З 2018 року ми встановили, що навіть запити Комітету міністрів Ради Європи, які адресовані Міністерству юстиції, долучають не до матеріалів справи, а до так званого внутрішнього провадження, де мають бути лише копії матеріалів. Але і цій справі…саме оригінали долучають у внутрішнє провадження, щоб не знали навіть учасники справи», - констатувала захисник.

Вона закликала звернутися з приводу порушень у цій справі до міжнародних інституцій та привернути суспільну увагу до цієї справи. У Нацполіції також розслідується перешкоджання здійсненню правомірної діяльності Костіної Т.В. з надання правової допомоги потерпілому Подольському О.І., вчинене службовими особами Верховного Суду наразі розслідується у Національній поліції. 

«Найбільше в цій ситуації може допомогти публічний розголос і небайдужість адвокатури», - переконана адвокат. Звернення інших представників у цій справі – Віктора Шишкіна та Олександра Дубінського, в тому числі до вищих органів влади, залишаються без розгляду.

«Жодні права представника не реалізуються колегією суддів», - наголосив депутат Олександр Дубінський, який також є представником у цій справі, навівши приклади відмов у відводах, обмеження у термінах ознайомлення з матеріалами справи на 168 томів, участю у процесі виключеного раніше ухвалою суду представника Мирослави Гонгадзе тощо.

«Ми, безумовно будемо звертатися у всі міжнародні інстанції і це принципове питання, підконтрольне Раді Європи. Ми хочемо добитися, щоб суд виконував свої функції, і ця справа є лакмусом, який демонструє, як свавільні судді ставляться до адвокатів, потерпілих, як здійснюється захист прав і виносяться справедливі вироки в Україні», - сказав Олександр Дубінський.  

Нагадаємо, 21 травня голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова скликала засідання комітетів НААУ щодо захисту прав потерпілих та адвокатів у кримінальних резонансних справах.

Відео заходу можна переглянути тут

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1737

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1744

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2390

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 2154

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 2205

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3552

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 4131

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3876

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл