Довідник «СТЕЛЯ» як джерело владних законодавчих ініціатив в системі БПД (спростування відеоінтерв'ю) | НААУ

Довідник «СТЕЛЯ» як джерело владних законодавчих ініціатив в системі БПД (спростування відеоінтерв'ю)

БПД
18:57 Вт 18.05.21 2705 Переглядів
Версія для друку

Кілька днів у соцмережах поширюються фейки про безоплатну правову допомогу, авторизовані високопосадовицею Міністерства юстиції.

Відео начебто призначене для професійної аудиторії, але містить вигадки, розраховані на людей, далеких від будь-якої з правничих професій.

На старті безсоромно  повідомляється, що система БПД працює без належної мережі комісій з оцінки якості БПД у радах адвокатів регіонів. А люди з вразливих соціальних груп не можуть поскаржитися на своїх адвокатів з системи БПД до кваліфікаційно-дисциплінарних комісій, адже  за свою скаргу вони начебто повинні вносити плату. Тобто, за логікою цього відео від Міністерства юстиції: БПД працює, але «нельзя пожаловаться».

Навіщо поширювати таке відео? Очевидно, що ці вигадки – не випадкові помилки від незнання, а умисна інформаційна тактика. Готується чергова реформа БПД (законопроект 5107), але для неї відсутні об’єктивні підстави. Відтак, їх потрібно вигадати, навіть якщо вони суперечать власним оцінкам і документам, опублікованим з офіційних джерел.

Просто цікаво, в яких з 2-х випадків Мінюст чесний: коли презентує БПД міжнародним донорам як власний успіх чи коли критикує БПД перед тими ж міжнародними донорами за неможливість перевіряти роботу адвокатів?

На чому ґрунтується недовіра та сумніви? Адже Звіт про роботу системи БПД за 2020 рік наповнений позитивним поглядом у майбутнє, а результативність адвокатів за звітний період є гордістю всієї системи: «У 2020 році адвокати при наданні БВПД досягли таких вагомих результатів: 156 випадків винесення виправдувального вироку або скасування обвинувального вироку та закритття провадження судом апеляційної, касаційної інстанції; 115 випадків закриття провадження за відсутності складу злочину, у разі невстановлення доказів для доведення винуватості особи в суді та вичерпання можливостей їх отримання; 3 543 випадки звільнення від відбування покарання з випробуванням (статті 75, 79, 104 Кримінального кодексу України); 7 882 випадки призначення мінімального строку (розміру) покарання».

Чи не про найвищу оцінку якості діяльності адвокатів системи БПД свідчить статистика самого ж Мінюсту?

«У 2020 році працівниками регіональних центрів проведено 1 226 моніторингів якості надання БВПД у кримінальних провадженнях, коли така допомога надавалася особам у віці до 18 років (4 038 випадків), особам, які через свої фізичні або психічні вади не можуть самі реалізувати власне право на захист (9 596 випадків), особам, які не володіють мовою, якою ведеться кримінальне провадження (1 634 випадки); 3 664 перевірки своєчасності та повноти надання БВПД; 1 320 спостережень за роботою адвокатів у судах. У 2020 році здійснено спостереження за роботою 1 384 адвокатів. У 99,5% випадків за результатами проведених моніторингів адвокати дотримувалися Стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі», - повідомляється на 7-й сторінці офіційного Звіту. Тобто, адвокати сумлінно працюють в системі, проходять численні перевірки, отримуючи, за даними цього ж звіту, в середньому 2600 грн за одне виконане доручення Центру – і це офіційно визнано.

Комісії з оцінки якості діють при кожній раді адвокатів регіону, то ж інформація  чиновників від Мінюсту про їхню відсутність безсоромно брехлива.

Саме в ці комісії можуть звертатися центри БПД зі скаргами на адвокатів. За 2019-2020 рік ці «неіснуючі» комісії розглянули орієнтовно 300 звернень. В деяких регіонах такі звернення взагалі не надходили.  Судячи з оцінки у 99,5% відповідності Стандартам, реальних підстав для звернення зі скаргами на якість роботи адвокатів - мізерний відсоток.

Статистика Мінюсту стверджує: в 2020 році адвокати отримали 87 276 доручень, при виконанні яких на адвокатів було подано 548 скарг, що складає  лише 0,6%. 

Навпаки, в 2020 році найбільше клієнти скаржилися на роботу саме місцевих центрів з надання правової  допомоги - 778 скарг, 105 скарг на роботу регіональних центрів, 77  скарг на  операторів єдиного телефонного номера, 31  скарга на  діяльність Координаційниого центру та 22 скарги надійшло від адвокатів щодо взаємодії із центрами.

Отже, громадяни мають більше невдоволення роботою працівників центрів, аніж наданою адвокатами правничою допомогою. І це – теж офіційно, від самого Міністерства юстиції.

У звіті Міністерства юстиції повідомляється, що у 99,5% випадків адвокат прибував до затриманої особи у встановлений законодавством строк, тобто не пізніше ніж через одну годину після видання доручення на надання БВПД та не пізніше двох годин із моменту інформування про затримання

Але, все ж таки, якщо клієнт був дуже розчарований роботою адвоката БПД, він міг звернутися із скаргою до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, плата за подання дисциплінарної скарги з громадян, які потребують безоплатної правової допомоги, - не стягується. Ці правила діють не перший рік, і ніколи не дискримінували права вразливих соціальних груп.

Соромно, коли адвокат, навіть зупинивши свою діяльність у зв’язку з несумісністю, не знає обов’язкових до виконання актів вищих органів самоврядування адвокатури та ще й поширює власні вигадки. 

З наведених вище цифр очевидно, що робота адвокатів у БПД не просто ефективна, а буквально зразкова. Жодних претензій, жодних масових скарг, жодних розчарувань від людей, які продовжують звертатися за допомогою адвокатів.

Вдивляючись у статистику, навіть не виникає старе питання: Адвокати гарні чи розумні? І наскільки далеко готове зайти Міністерство юстиції заради  невиправданого реформування системи БПД, нав’язуючи контроль держави за документами адвокатів системи БПД, фактично за їх правовою позицією, що неминуче веде до втрати професійної незалежності та   одержавлення адвокатури? Безперечно, назріло реформування самих центрів з організації безоплатної правової допомоги і це має стати наступним кроком!

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 117

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1407

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1552

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1826

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3084

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3465

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7983

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7468

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл