У НААУ відбулося фахове обговорення ключових пріоритетів розбудови цілісної ефективної системи захисту прав та інтересів дитини в Україні | НААУ

У НААУ відбулося фахове обговорення ключових пріоритетів розбудови цілісної ефективної системи захисту прав та інтересів дитини в Україні

Різне
12:33 Вт 24.11.20 1659 Переглядів
Версія для друку

Із нагоди відзначення 20 листопада Всесвітнього дня дитини та 31-ї річниці прийняття Конвенції ООН про права дитини в НААУ відбувся експертний круглий стіл на тему: «Реалізація Конвенції ООН про права дитини в Україні: державна політика, нормотворення та правозастосування».

Захід організовано НААУ за ініціативою Комітету з сімейного права та Центром «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ. Участь у круглому столі взяли: М. Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини; А. Філіпішина, Представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї; О. Калашник, координаторка проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні»; І. Юрина, радниця Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх; О. Баранов, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги; О. Василяка, перший заступник директора та І. Бондаренко, керівник управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги; представники Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України та Міністерства молоді та спорту України,  Офісу Генерального прокурора, Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, Служби освітнього омбудсмена, Державної установи «Центр пробації», а також адвокати, фахівці органів прокуратури, поліції, юстиції, судової гілки влади, органів, служб і спеціальних установ у справах дітей, науковці, провідні експерти правозахисних організацій.

Модерувала захід Заступниця Голови Комітету з сімейного права НААУ, Керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ Лариса Гретченко.

Голова Комітету з сімейного права НААУ Ганна Гаро, відкриваючи захід, процитувала положення преамбули Декларації прав дитини “Людство зобов'язане надати дитині все найкраще, що вона має”. Доповідач подякувала Ларисі Гретченко за координацію напрямку розвитку дитячого права в Україні, а директору ВША НААУ Савві Кузьменку за надані можливості в реалізації навчальних продуктів для адвокатів, які хочуть спеціалізуватися у справах щодо захисту прав дітей. “Тематика заходу була обрана з метою об’єднання відомих експертів та спільного обговорення ключових пріоритетів розбудови цілісної ефективної системи захисту прав та інтересів дитини в Україні. І я впевнена колеги, що у нас все вийде!” - зауважила Ганна Гаро.

Директор Вищої школи адвокатури НААУ Савва Кузьменко наголосив на важливості експертного обговорення питань імплементації Конвенції ООН про права дитини в Україні, обміну тематичною інформацією та професійним досвідом щодо міжнародних і національних механізмів захисту прав неповнолітніх, а також поінформував учасників круглого столу про діяльність Вищої школи адвокатури НААУ, спрямовану на підвищення кваліфікації адвокатів та їхню спеціалізацію, пов’язану із питаннями правового захисту дитини.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба відзначив високу увагу НААУ до прав дитини, адже дитина є спеціальним суб’єктом права, який потребує більш широкого захисту порівняно з дорослими. На думку доповідача, проведення тематичного круглого столу з нагоди 31-ї річниці Конвенції ООН про права дитини дасть змогу конструктивно обговорити стан дотримання в Україні міжнародних стандартів у сфері правозахисту дітей, виявити практичні потреби гармонізації національного законодавства з прав дитини зі світовими стандартами. Окрім того, фаховий діалог сприятиме запровадженню професійного підходу осіб, уповноважених на роботу з дітьми, посиленню відповідальності держави й суспільства за розвиток дітей та підвищенню рівня їхнього соціально-правового захисту.

Координаторка проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» Ольга Калашник у своєму виступі підтримала важливість указаного експертного заходу та закцентувала увагу на проблемі насильства щодо дітей в Україні, особливо в інтерент-просторі, присутність дітей у якому зростає під час пандемії. Із-поміж питань, що потребують першочергової уваги, виокремила механізми повідомлення про насильство над дітьми, проведення допиту чи опитування дитини за міжнародними стандартами, а також назвала низку інших проблем, вирішення яких важливе для розбудови системи правосуддя, дружнього до дітей.

Представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина наголосила на актуальності теми реалізації Конвенції ООН про права дитини в Україні, значущості цього міжнародного акту у сфері захисту прав дітей. Також доповідач зауважила, що вбачає значний прогрес у популяризації прав дітей в Україні та помітну активність адвокатської спільноти в цьому напрямку. Крім того, у своєму виступі Аксана Філіпішина значну увагу приділила практичним аспектам захисту прав та інтересів дітей, негативним чинникам, що впливають на їхній повноцінний розвиток. Пані Аксана розповіла всім присутнім про сучасні загрози стосовно порушень права дітей на освіту, вільне пересування дітей та їхніх батьків під час карантинних обмежень у зв’язку з дистанційним навчанням. Зокрема зазначила про випадки булінгу в цифровому середовищі та ризики утягнення неповнолітніх до кіберзлочинності.

Спікери круглого столу спільно із залученими експертами й учасниками обговорили низку важливих питань щодо тематичного наповнення Програми заходу.

Зокрема, Заступниця голови Комітету з сімейного права НААУ, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ Лариса Гретченко у своїй доповіді розкрила ключові пріоритети розбудови ефективної системи захисту прав та інтересів дитини відповідно до Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Україні та представила ключові ідеї нещодавно створеного Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, напрямки його діяльності та партнерської співпраці.

Метою Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ є згуртування осередку правозахисників дитини та об’єднання щодо питань дитячого права мультидисциплінарної аудиторії правників усіх спеціальностей, освітян, службовців у справах дітей, громадських діячів, міжнародних партнерів та всіх осіб, зацікавлених проблемами захисту дітей. Освітній простір Центру одночасно виступає потужною платформою для напрацювання пропозицій стосовно змін профільного законодавства і формування всталеної правозахисної практики за принципом якнайкращого забезпечення інтересів дитини. Для адвокатів, які мають намір здобути спеціалізацію у сфері дитячого права, запропоновано оновлений правоосвітній захід «Адвокат дитини: від новачка до профі», що складається з базового курсу «Адвокат дитини: основи дружнього до дітей правосуддя» та спеціалізованих тематичних модулів курсу щодо захисту прав дітей у різних сферах правовідносин.

Д.ю.н., професор, завідувач кафедрою морського права Національного університету «Одеська морська академія» Наталія Крестовська долучилася до дискусії з експертною думкою на тему: «Пряме застосування Конвенції про права дитини в діяльності правозастосовних органів: зарубіжний досвід». Учена наголосила на потребі широкого висвітлення інформації про зарубіжний досвід використання Конвенції ООН про права дитини в якості інструмента юридичної аргументації, а також важливості обізнаності правників з інтерпретаційними актами Комітету з прав дитини та міжнародною практикою захисту прав дитини.

К.ю.н., адвокат, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченка, заступниця голів комітетів з міжнародного права та з питань гендерної політики, що діють в складі НААУ, Ольга Поєдинок виступила з доповіддю на тему: «Конвенція про права дитини: світовий досвід та місце «дитячої Конституції» у національній правовій системі України». У виступі доповідач розкрила причини, які загалом роблять цей документ наріжним каменем захисту прав дитини на міжнародному (універсальному та регіональному) та національному рівнях. Адвокат зауважила при цьому, що Конвенція та факультативні протоколи до неї лягли в основу багатьох рішень міжнародних судових установ (зокрема, Європейського суду з прав людини), а також національних законодавств і правозастосовної практики майже всіх держав світу. Ольга Поєдинок рекомендувала для широкого практичного застосування підготовлені колективом авторів (сімейними адвокатами, членами Комітету з сімейного права НААУ) методичні рекомендації «Найкращі інтереси дитини в цивільному провадженні», які розкривають особливості процесуального статусу дитини, надання їй правової допомоги адвокатом із метою забезпечення найкращих інтересів.

Правозахисник, член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Наталія Чорновус висвітлила тему: «Право на здорове дитинство: міжнародні стандарти та державна політика у галузі охорони здоров’я і формування здорового способу життя дітей», навівши приклади порушень прав дітей при наданні їм медичної допомоги, які, на жаль, мають місце, поділилася досвідом відповідної судової практики.

Адвокат, к.ю.н., доцент кафедри цивільно-правових дисциплін економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, член Європейської асоціації медичного права, член Комітетів з сімейного та з медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Вікторія Валах поділилася експертною думкою щодо права на освіту невакцинованих дітей, зокрема судового підходу до вирішення проблеми. Доповідач сфокусувала увагу учасників на взаємопов’язаності права дитини на охорону здоров’я з правом на освіту, пріоритеті суспільного інтересу над приватним в окремих категоріях медичних справ (на основі практики Верховного Суду).

Голова Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», правозахисниця, к.ю.н., член Комітету з сімейного права НААУ Христина Кіт виступила з доповіддю на тему: «Захист дітей від насильства в Україні: потреба удосконалення національного законодавства відповідно до міжнародних зобов’язань» та навела статистику звернень із приводу домашнього насильства щодо дітей. Правозахисниця сфокусувала увагу на законодавчому врегулюванні механізмів захисту дітей (потерпілих та дітей – свідків домашнього насильства), потребі активного залучення адвокатів, правоохоронців, суддів та громадськості до боротьби із цим негативним явищем.

Національний експерт у проектах Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні» (2020 рік) та «Дотримання прав людини у системі  кримінального правосуддя України» (2020 рік), д.ю.н. Георгій Попов розповів про напрямки підвищення ефективності захисту дітей від домашнього насильства та насильства із використанням інформаційних систем. Експерт окреслив співвідношення національного законодавства у сфері запобігання і протидії домашньому насильству із положеннями міжнародних стандартів, проаналізував прогалини нормативного регулювання й практики застосування положень закону. Наприкінці доповіді Георгій Попов поділився пропозиціями щодо ефективного захисту прав і свобод дітей у цій сфері.

Голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини НААУ, адвокат Ігор Свєтлічний долучився до дискусії й проаналізував імплементацію міжнародних механізмів захисту прав дітей у конфлікті та контакті із законом, зауваживши, що в різних країнах світу існують неоднакові підходи до питань з'ясування думки дитини, участі дітей у кримінальних провадженнях та віку настання кримінальної відповідальності. Крім того, доповідач поділився досвідом практичної роботи адвоката в кримінальному провадженні щодо неповнолітніх, розповів про стандарти якості надання правової допомоги дітям й особливості притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Начальник Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко висловила експертну думку стосовно імплементації міжнародних стандартів захисту прав дітей у контакті з законом, зокрема впровадженні моделі Барнахуз в України. У виступі також було акцентовано увагу на міжнародних документах, що містять основні принципи забезпечення захисту дітей, потерпілих від правопорушення. До таких принципів насамперед зараховують: першочергове забезпечення найкращих інтересів дитини, яка є жертвою злочину; захист дітей-жертв під час судового процесу; опитування дітей кваліфікованими фахівцями, використання аудіовізуальних заяв дітей, максимально обмежена кількість опитувань, їхня тривалість з урахуванням віку дитини, уникнення прямого контакту, спілкування з підозрюваним; заохочення та реалізація міждисциплінарного підходу в роботі з дітьми, що включає спільні стандарти оцінки для фахівців та їхнього навчання.

За результатами Круглого столу учасниками схвалено резолюцію, що покликана продовжити спільну співпрацю у сфері захисту прав дитини.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 835

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 1149

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 1914

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 4786

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 2985

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 4414

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 5011

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8134

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл