22 жовтня 2020 року відбувся вже шостий Українсько-Німецький форум адвокатів | НААУ

22 жовтня 2020 року відбувся вже шостий Українсько-Німецький форум адвокатів

Різне
16:02 Чт 22.10.20 1339 Переглядів
Версія для друку

Розпочався Українсько-Німецький форум адвокатів, який проходить в режимі онлайн-конференції. Це вже шостий захід, організований спільно з НААУ, Комітетом з міжнародних зв'язків при НААУ, Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) та Федеральної палати адвокатів Німеччини. Присвячений впливу законодавства про фінмоніторинг на адвокатську діяльність в Україні та Німеччині.

З вітальним словом до учасників форуму звернулась Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова. Вона зауважила, що Національна асоціація адвокатів України з 2014 року співпрацює з Федеральною палатою адвокатів Німеччини і це один з важливих напрямків міжнародної співпраці для української адвокатури.

Голова НААУ, РАУ окреслила коло питань, які обговорюватимуться під час заходу. Лідія Ізовітова підкреслила, що закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» набув чинності 28 квітня 2020 року, проте у адвокатів і до цього часу залишаються питання щодо його застосування. Серед них - питання, які безпосередньо    випливають із спеціального статусу адвоката та специфічного виду адвокатської діяльності як такої.

«Зокрема, це питання співвідношення і межі адвокатської таємниці та фінмоніторінгу. По-друге, це питання незалежності адвокатів та дотримання принципу невтручання держави у їх діяльність. З метою збереження цієї незалежності дисциплінарні процедури та накладення дисциплінарних санкцій щодо адвокатів делеговано кваліфікаційно-дисциплінарним комісіям адвокатури. Ми маємо обговорити і визначитись, чи є зазіханням на незалежність адвокатів і адвокатури з боку держави надання контрольних функцій та застосування дисциплінарних санкцій до адвокатів органу державної виконавчої влади – Міністерства юстиції», - зазначила Лідія Ізовітова.

Крім того, на форумі обговорюватимуться напрямки подальшої співпраці адвокатської спільноти з законодавцем щодо фінмоніторингу.

«Ми маємо дати своє бачення, як застосовуючи закон про фінмоніторінг мінімізувати ризики для адвокатської діяльності. Це напрямки подальшої співпраці з законодавцем, виконавчою владою. Орієнтувати чи є ризики має сам адвокат. Суб’єктом застосування є сам адвокат і важливо зрозуміти, з якого часу в адвоката виникає необхідність у реєстрації як суб’єкта фінмоніторингу – тільки тому що він адвокат чи коли він відчуває ризики. І останнє, ми маємо вивчити і донести до влади позитивний міжнародний досвід у питанні щодо фінмоніторингу адвокатської діяльності», - звернулась до учасників форуму Лідія Ізовітова.

Голова НААУ, РАУ нагадала, що адвокатська спільнота брала активну участь у розробці закону про фінмоніторинг. Був проведений круглий стіл на тему: «Нові реалії фінмоніторингу для адвокатів, адвокатських бюро та адвокатських об’єднань», де обговорювали болючі питання, що назрівали. Також була створена Міністерством юстиції України Робоча група з питань нормативно-правового забезпечення у сфері фінансового моніторингу, в діяльності якої брали участь представники НААУ.

Також з вітальним словом до уачсників форуму звернулись Віце-президент Федеральної палати адвокатів Німеччини Андре Хауг та Старший менеджер проектів IRZ Вольфрам Хертіґ.

Лідія Ізовітова представила спікерів від німецької сторони – Крістіана Блюма та Франка Йоніка, які виступатимуть з темою «Обов’язки адвокатів згідно із законодавством Німеччини про фінмоніторинг та здійснення нагляду регіональними палатами адвокатів за їх дотриманням». Вона зазначила, що у цих словах вже є месадж, що контроль здійснюють регіональна палата адвокатів, а не орган виконавчої влади. Німецькі колеги також розкажуть про санкції, які існують проти адвокатів за порушення законодавства Німеччини про фінмоніторинг та суб’єктів їх накладення.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 677

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2296

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6991

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6645

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7699

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6941

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6549

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7934

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл