Законодавство України потребує врегулювання процесуального порядку з’ясування судом думки дитини | НААУ

Законодавство України потребує врегулювання процесуального порядку з’ясування судом думки дитини

Різне
14:06 Ср 07.10.20 1674 Переглядів
Версія для друку

Фахове обговорення на тему: «З’ясування судом думки дитини: нормативне врегулювання, судова практика та психологічний аспект» відбулося 5 жовтня 2020 року в НААУ за ініціативою Комітету з сімейного права.

В експертному обговоренні взяли участь члени вказаного вище Комітету: Тетяна Водоп’ян, Лариса Гретченко, Ольга Сєришева, Людмила Гриценко, правозахисник Олександр Малик, психолог Тетяна Попко, а також запрошені колеги з Комітету з цивільного права та процесу: Світлана Савицька, Олег Простибоженко, адвокат Дмитро Незвіський.

На початку заходу його модератор,  Голова Комітету з сімейного права НААУ Ганна Гаро зазначила:

«Сьогоднішня тема обрана не випадково, ще 4 роки тому про те, що дитина суб’єкт, а не об’єкт права, говорили одиниці. Завдяки нашим зусиллям судова практика все більше оперує поняттями «найкращі інтереси дитини», а судові рішення скасовує Верховний Суд та направляє на новий розгляд, оскільки не було з’ясовано думку дитини. Чинне законодавство передбачає таку процесуальну дію, проте чіткого порядку, на противагу допиту дитини як свідка, не має. Також близьким є поняття опитування дитини, що приносить тільки додаткові питання».

Тетяна Водоп’ян розповіла про нормативне регулювання права дитини бути заслуханою та закцентувала увагу на тому, що реалізація цього права має позитивний вплив на формування в дитини почуття власної гідності,  відповідальності та усвідомлення себе  як повноцінного члена суспільства. Крім того,  доповідачка проаналізувала норми національних та міжнародних актів, що стосуються права дитини бути заслуханою.

Лариса Гретченко у своєму тематичному виступі фокус уваги зосередила на важливості врахування найкращих інтересів та думки дитини під час прийняття рішень, які стосуються її життя. Здійснюючи системний огляд міжнародного права та національного законодавства, спікерка схарактеризувала основні принципи правосуддя, дружнього до дитини, а також урядові стратегії реформування системи юстиції стосовно дітей, ключовим елементом якої є спеціалізація фахівців у всіх видах проваджень за участі неповнолітніх.

У своїй доповіді Ольга Сєришева здійснила аналіз судової практики щодо з’ясування судом думки дитини у справах про визначення місця проживання, про позбавлення батьківських прав, про виховання дитини та у справі про зміну її прізвища.  

Олександр Малик окреслив проблему, пов’язану із  визначенням віку дитини, із якого може бути врахована її думка. Спікер зазначив, що потрібно на законодавчому рівні запровадити обов'язковий висновок психологічного дослідження, де буде обґрунтовано особливості психо-емоційного стану дитини та визначено  її спроможність ухвалювати усвідомлене рішення. Зокрема, такий висновок має містити інформацію про те, чи спроможна малолітня дитина з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку й умов мікросоціального середовища надавати оцінку ставленню кожного з батьків до неї, виявляти прихильність до когось із батьків тощо?

Людмила Гриценко виступила перед присутніми з доповіддю про психологічні та емоційні особливості дитини, які мають бути враховані під час комунікації з нею. Доповідач, зокрема, розповіла про стереотипи та бар’єри сприйняття інформації під час комунікації дорослих з дитиною, про навички, які необхідно розвивати, щоб сам дорослий міг комфортно себе почувати під час цього спілкування, щоб дитина відчувала себе в цій комунікації спокійно та безпечно.

Аналіз цих психологічно-емоційних властивостей дітей було здійснено крізь призму теорію триєдиного мозку, яку започаткував Пол Маклін. Відповідно до неї вплив відповідних процесів на поведінку та на комунікацію з дитиною є очевидним.

Найбільшу дискусію та  багато запитань колег викликала доповідь психолога-практика Тетяни Попко, у якій авторка ознайомила учасників з практичними аспектами проведення психологічної експертизи для з’ясування думки дитини, зокрема розповіла докладно, як відбувається цей процес. Крім того, психолог продемонструвала реальні діагностичні матеріали дітей, схарактеризувала особливості методики визначення справжньої, а не нав’язаної одним із батьків думки дитини тощо.

Член Комітету з цивільного права та процесу Світлана Савицька в ході  обговорення наголосила на позитивних суспільних тенденціях щодо вказаної проблеми (сучасне суспільство вже готове прийняти дитину як суб’єкта) та вказала на недоцільність запропонованого колегами встановлення обов’язку суду з’ясовувати думку дитини у всіх справах, що стосується її життя, ураховуючи сучасний стан законодавства. На думку адвоката, те, що суди цього не здійснюють, свідчить не про відсутність заборон або зобов’язань, а насамперед про відсутність бажання дорослих чути таку думку. Найбільшою проблемою, на думку  Світлани Савицької, є реалізація указаного права, адже суд не бажає витрачати час на це, не володіючи спеціальними знаннями щодо порядку здійснення указаної процесуальної дії.

Олег Простибоженко піддав сумніву обов’язок суду з’ясовувати думку дитини у всіх справах, особливо у тих випадках, коли дитина перебуває  на окупованій території, а спір на підконтрольній. Утім, модератор заходу Ганна Гаро  розповіла про останню практику суддів враховувати думки дітей через використання системи відеозв’язку EASYCON.

Дмитро Незвіський у своїй позиції вказав, що усі учасники процесу повинні використовувати інститут з’ясування думки дитини, як сторона позивача, так і сторона відповідача. "Якщо говорити про цивільне процесуальне законодавство в контексті вирішення сімейних спорів, судовий процес базується на принципі змагальності. Якщо сторона у справі професійно підійде до питання змагальності формування доказів - це забезпечує якісне вирішення спору. Тому не варто відходити від думки про недоцільність врахування думки дитини як доказ, адже правильні питання та залучення спеціалістів дають змогу зрозуміти чи перебуває дитина під впливом сторін.” - вказав Дмитро.

Наприкінці заходу модератор Ганна Гаро наголосила про необхідності  й надалі організовувати відповідні заходи підвищення кваліфікації та анонсувала проведення фахових дискусій щодо особливостей підготовки висновку психолога порівняно з висновком судово-психологічної експертизи.

Із текстом Резолюції можна ознайомитись за посиланням.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 155

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 342

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 1847

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 1728

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 1787

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 1667

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 3149

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 3312

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл