Держава має забезпечити адвокатів БПД засобами захисту в умовах карантину - Комітет з питань безоплатної правової допомоги | НААУ

Держава має забезпечити адвокатів БПД засобами захисту в умовах карантину - Комітет з питань безоплатної правової допомоги

БПД
12:55 Пт 03.04.20 3754 Переглядів
Версія для друку

Голова Комітету з питань безоплатної правової допомоги ініціює надання адвокатам засобів захисту в умовах каратину за рахунок державного бюджету.

Відповідне звернення комітету Олександр Дроздов направив Голові НААУ Лідії Ізовітовій.

Наразі Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», який набрав чинності 2 квітня 2020 року, передбачено низку заходів щодо протидії поширенню зазначеної інфекційної хвороби.

Водночас, адвокати наразі забезпечують надання безоплатної правової допомоги в надзвичайно складних епідемічних умовах, зокрема, відвідуючи місця тримання ув’язнених та відбування покарання, місця розташування правоохоронних органів, а також надаючи таку допомогу малозабезпеченим верствам населення. В умовах пандемії виникають додаткові ризики зараження адвокатів коронавірусною інфекцією, а додаткові витрати здійснюються за рахунок самих адвокатів, які надають БПД.

Постановою Кабінету Міністрів України «Питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу» (з наступними змінами) від 17 вересня 2014 р. № 465 не передбачено відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу, на вище зазначені засоби індивідуального захисту, які вкрай необхідні для того щоб хоча б знизити ризик зараження коронавірусною інфекцією під час виконання адвокатами своїх професійних прав задля здійснення правосуддя в Україні.

«Ураховуючи викладене та зважаючи на те, що адвокати, які надають безоплатну правову допомогу постійно ризикують своїми життям та здоров’ям, які як відомо згідно з Конституцією України є найвищою соціальною цінністю (стаття 3), пропонуємо з метою захисту життя та здоров’я адвокатів, їх професійних прав та забезпечення гарантій адвокатської діяльності Комітет НААУ з питань БПД пропонує невідкладно звернутися до Кабінету Міністрів України щодо внесення відповідних змін, зокрема до постанови Кабінету Міністрів України  від 17 вересня 2014 року № 465 задля забезпечення виділення додаткових коштів на вжиття заходів щодо захисту адвокатів БПД», - ідеться у зверненні.

Профільний комітет НААУ також пропонує звернутися до Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги про вжиття заходів щодо забезпечення адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу медичними масками та респіраторами, медичними рукавичками, захисними медичними окулярами, антисептиками для рук та іншими необхідними дезінфікуючими засобами; та ініціювати розробку системи заходів задля сприяння перевезення адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу до їх клієнтів під час виконання відповідних доручень.

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1283

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1294

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1905

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1701

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1759

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3095

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3673

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3426

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл