Представники НААУ взяли участь у засіданні Комітету ВР з правової політики | НААУ

Представники НААУ взяли участь у засіданні Комітету ВР з правової політики

Законодавство
19:10 Ср 13.11.19 1459 Переглядів
Версія для друку

Голова Комітету законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності Олексій Ющенко, екс-член ВККСУ Олександр Дроздов та керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник взяли участь у засіданні парламентського комітету з питань правової політики.

Порядок денний Комітету передбачав попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії), реєстр. № 1013. Конституційний судом винесено висновок про відповідність Конституції цієї законодавчої ініціативи; декілька суддів КСУ висловили окремі думки щодо цього висновку.

Представники НААУ передали Голові Комітету ВР позицію адвокатури щодо необхідності збереження у Конституції положень про виключне право адвокатів на представництво в судах.

«Право на професійну правничу допомогу є одночасно і правом людини та конституційною гарантією здійснення правосуддя. Так, не витримує жодної критики розуміння так званої «адвокатської монополії» - як «привілеї», переваги тощо. Тому не випадково, що з усіх видів юридичної допомоги саме професійна допомога адвоката безпосередньо регулюється конституційними нормами та нормами міжнародного права в галузі прав людини. Виходячи з вищевикладеного, конституційне право на професійну (кваліфіковану) правову допомогу слід розглядати в якості одного з головних елементів та гарантією у механізмі реалізації права особи на судовий захист (стаття 55 Конституції України)», - ідеться у позиційному документі НААУ.

Законопроект № 1013 суперечить частині третій статті 22, частині першій статті 157 Конституції України, оскільки звужує зміст та обсяг існуючих прав, передбачених статтями 55, 59 Конституції України, чим обмежує права людини в Україні. Виключення у цьому контексті становить абзац другий підпункту 11 пункту 16-1 Перехідних положень, який вимагає окремої уваги Конституційного суду України і стаття 92 Закону України «Про Конституційний Суд України» дає для цього праві підстави.

 В ході дискусії Олександр Дроздов наголосив на тому, що наявність висновку Конституційного суду лише відкриває можливість для подальшого розгляду законопроекту в парламенті, а не є гарантією чи обов’язком до його прийняття.

Звернення до Голови Комітету з питань правової політики

Популярні новини

БПД

БПД потребує невідкладної допомоги, – Валентин Гвоздій

Дванадцять років існування в Україні системи безоплатної правничої допомоги достатньо для того, щоб зрозуміти нездатність Міністерства юстиції ефективно керувати цим напрямом.

16:21 Пт 29.03.24 125

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 667

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1615

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 2004

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3279

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4824

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4923

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4087

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл