Європейські правники занепокоєні тим, що адвокати в Україні зазнають втручання у професійну діяльність з боку влади | НААУ

Європейські правники занепокоєні тим, що адвокати в Україні зазнають втручання у професійну діяльність з боку влади

Різне
10:38 Пт 27.09.19 2212 Переглядів
Версія для друку

26 вересня 2019 року на запрошення Міжнародної комісії юристів представники комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів України разом із керівником ГО «Асоціація захисту прав правників» Д. Пилипенком взяли участь в обговоренні міжнародних дієвих механізмів захисту професійних прав адвокатів на майданчику ОБСЄ у Варшаві.

Правники - представники переважної більшості європейських держав, висловили своє бачення цієї проблематики. Основні акценти в ході виступів учасників зустрічі були спрямовані на проблеми збереження професійних прав та гарантій адвокатської діяльності у Казахстані, Молдові та Україні.

Як виявилось, європейська правова спільнота серйозно занепокоєна тим, що адвокати в Україні зазнають втручання у свою професійну діяльність з боку влади, до них застосовується сила, адвокати ототожнюються із клієнтами, щодо них застосуються процесуальні інструменти з метою усунення від участі у справі. І така ситуація набуває масового характеру.

Представники НААУ, у свою чергу, зазначили, що виконавча влада в Україні, користуючись повною підконтрольністю їй влади законодавчої, намагається впровадити закон для боротьби із незалежною адвокатською спільнотою. Зокрема, стоїть питання скасування виключного права адвокатів на представництво в судах.  Це не що інше, ніж чергова спроба обмежити можливості правового захисту професіоналами з незалежним статусом. Спроба «протягнути» за будь-яку ціну законопроект №9055 не вдався і чинна влада, незважаючи на рекомендації Венеціанської комісії, вийшла на нове коло боротьби із українською адвокатурою.

Учасники зустрічі у черговий раз висловились на підтримку створення міжнародної Конвенції про захист прав адвокатів та створення міжнародного Комітету захисту прав адвокатів. 

Колеги ділились досвідом і у майбутньому вирішили продовжити діалог на майданчиках інших міжнародних правничих інституцій.

Особливу подяку команда Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності НААУ висловлює місії Міжнародної комісії юристів, яка більше, ніж півстоліття є одним із стовпів збереження незалежності професії адвокатів та суддів. Сподіваємось на подальшу співпрацю.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 597

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1747

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2029

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3237

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3107

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2149

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3145

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл