Законопроекти у сфері захисту прав людини мають отримати експертну оцінку Венеціанської комісії - Марина Ставнійчук | НААУ

Законопроекти у сфері захисту прав людини мають отримати експертну оцінку Венеціанської комісії - Марина Ставнійчук

Різне
11:39 Пн 16.09.19 2786 Переглядів
Версія для друку

Всі законопроекти, які стосуються захисту прав людини, мають отримати експертну оцінку Венеціанської комісії.
Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявила Голова Комітету НААУ з питань верховенства права, голова правління ГО «За демократію через право» Марина Ставнійчук

«Всі ці законопроекти, які стосуються змін до Конституції України і захисту прав людини, вимагають комплексного аналізу європейської Венеціанської комісії «За демократію через право».

В України є довгострокова домовленість з цією Комісією про те, що всі законопроекти у цій царині перед остаточними ухваленнями мають проходити експертизу. І я наполягаю і закликаю парламент надати відповідні законопроекти їй на розгляд», - сказала Марина Ставнійчук, коментуючи прийняття законопроектів №1013 про «адвокатську монополію» та №1008 про перезавантаження органів суддівського врядування.

Марина Ставнійчук зазначила, що в Україні виключне право адвокатів на представництво в судах було запроваджено у 2016 році ухваленням змін до Конституції України. Тоді відповідний законопроект пройшов широке обговорення та отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії. Це засвідчило, що Україна готова до запровадження європейської системи права.

«Тоді Україна конституційно задекларувала як європейський стандарт статус адвокатури як захисника. І саме європейським стандартом є обов’язкові вимоги у кримінальному провадженні мати адвоката. Далі була запроваджена формула, що адвокатура веде фактично всі справи, в т.ч. здійснює державний захист і захист органів місцевого самоврядування. Це був комплексний і системний підхід до реформи, який отримав схвальну оцінку Венеційської комісії», - нагадала Марина Ставнійчук.

На сьогодні ж, зазначила експерт, нова влада грубо ігнорує міжнародні стандарти, ухвалюючи законопроекти без широкого професійного обговорення і експертних висновків міжнародної спільноти.
Експерт додала, що грубе ігнорування міжнародних стандартів загрожує узурпацією влади і порушенням прав людини.

«Я чітко розумію, що ми будемо смішити Європу такими своїми підходами до законодавства. Європейські експерти достатньо критично поставляться до ситуації, яка сьогодні складається. Тому варто самим оцінити те, що відбулося в законодавчому процесі за ці останні декілька тижнів і більш фахово і глибоко підходити до цього. Треба дати можливість професійним експертним спільнотам бути залученими до цього процесу. Проте, наразі здається знущанням, що альтернативні законопроекти не розглядаються. Виглядає так –конституційний поїзд уже запущений і пішов, а ви вносіть свої законопроекти і надалі», - підсумувала Марина Ставнійчук.

Повну версію ефіру програми "Політика" можна переглянути за посиланням

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1316

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2608

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4023

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4277

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5721

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13663

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл