НААУ закликає утриматися від схвалення законопроекту №1008 через звуження прав адвокатури | НААУ

НААУ закликає утриматися від схвалення законопроекту №1008 через звуження прав адвокатури

Законодавство
13:43 Вт 10.09.19 4273 Переглядів
Версія для друку

Звернення Національної асоціації адвокатів України

НААУ звернулася до Комітету Верховної Ради з питань правової політики з приводу законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (реєстраційний номер 1008).

Законопроектом пропонується зміна моделі формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів як органу суддівського врядування та зміна порядку звільнення членів Вищої ради правосуддя. При цьому адвокатуру як недержавний конституційний інститут виключено з кола суб’єктів призначення членів ВККС та звільнення членів ВРП відповідно.

Пропоновані законопроектом №1008 зміни формування ВККС, зокрема, призведуть до втрати права адвокатури як недержавного незалежного конституційного інституту обирати двох представників до складу ВККС.

«Право адвокатури на участь у формуванні органу суддівського врядування відповідає європейським практикам та надає адвокатурі як суспільному, незалежному від держави інституту можливість делегувати адвокатів до роботи у суддівському самоврядуванні», - ідеться у листі Голови НААУ Лідії Ізовітової до голови парламентського комітету з питань правової політики.

НААУ наголошує на тому, що зміни до закону, який регулює діяльність адвокатури, потребують консультацій з Національною асоціацією адвокатів України. Такий імператив установлений міжнародними стандартами, зокрема Основними принципами ООН про роль юристів та численними інтервенційними листами Ради правничих та адвокатських товариств Європи, які були скеровані до керівництва України впродовж 2016-2018 років у ході судової реформи. Законопроект №1008 жодного обговорення за участю адвокатури не проходив, що містить порушення згаданих міжнародних рекомендацій.

Адвокатура є незалежним від держави суспільним інститутом, основна місія якого – захист конституційних прав і свобод людини і громадянина.

«Виключення адвокатури з кола суб’єктів формування ВККС, яке передбачено законопроектом №1008, означатиме нівелювання ролі адвокатури у системі правосуддя», - ідеться у листі НААУ.

Окрім того, пропонована модель формування ВККС обмежує права і порушує міжнародні стандарти не тільки адвокатського самоврядування, але і суддівського врядування. Європейською хартією про статус суддів передбачено, що незалежний орган суддівського урядування має складатися з щонайменше половини суддів, які обираються самими суддями.

НААУ закликала Комітет ВР провести обговорення положень законопроекту №1008 з представниками Національної асоціації адвокатів України, яка, за законом, представляє адвокатуру у відносинах з органами влади, та утриматися від погодження змін до законодавства, яке звужує роль адвокатури як важливого компонента розбудови правової держави.

 

Популярні новини

Війна

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Масовані ракетні обстріли спричинили значні руйнування та пошкодження житла українців. Багато людей стикнулися з питанням: як отримати компенсацію за втрачене майно?

16:37 Пт 27.09.24 2725

Законодавство

Викрадення та несанкціонований відбір електроенергії: чи є різниця?

Відбір електричної енергії за відсутності укладеного та чинного договору про її постачання або у разі самовільного під’єднання до оператора системи пропонується позначати новим терміном «несанкціонований відбір електричної енергії», який уважатиметься правопорушенням на ринку.

10:34 Пт 27.09.24 2654

Гарантії діяльності

НААУ подасть заяви про злочини з приводу порушень прав адвокатів

Останнім часом почастішали звернення до Національної асоціації адвокатів України про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності. В тому числі з боку службовців територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Деякі із фактів містять ознаки складу злочину.

16:44 Чт 26.09.24 5809

Cудова практика

Судова практика із земельних спорів: огляд рішень ВС

У липні – серпні 2024 року Верховний Суд ухвалив низку рішень у галузі земельного права. Огляд найбільш цікавих з них здійснили в Комітеті НААУ з питань аграрного, земельного та довкілевого права.

12:57 Чт 26.09.24 4036

Законодавство

Заборона вебсайтів: про умови і ризики попередили в НААУ

В Уряді вирішили підвищити рівень кіберзахисту і впровадити додаткові секторальні санкції, а саме: заборону використання програмних продуктів, походженням з підсанкціної країни, а також заборона доступу до електронних інформаційних ресурсів в Інтернеті.

11:32 Чт 26.09.24 4027

Законодавство

НААУ підтримує удосконалення арбітражного законодавства,…

У процесі застосування нових редакцій Цивільного процесуального і Господарського процесуального кодексів було виявлено низку прогалин і суперечностей, що стосуються питань альтернативного вирішення спорів.

12:13 Ср 25.09.24 5297

Законодавство

Зміна порядку виконання мирової угоди: що варто врахувати

Припинення судового спору мировою угодою із закриттям провадження у справі не дає сторонам можливості у подальшому змінювати в судовому порядку цю угоду. І така практика не відповідає інтересам сторін.

18:04 Вт 24.09.24 4258

Гарантії діяльності

У Волинському ТЦК створять місця для спілкування адвокатів з…

Спеціальне місце для проведення зустрічей між адвокатами та військовозобов’язаними зʼявиться у Волинському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

16:36 Вт 24.09.24 4263

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл