Виклики для молодих адвокатів майже однакові у кожній країні – президент EYBA | НААУ

Головна цитата

«Обмін досвідом, доступ до професії, забезпечення молодих адвокатів належними умовами праці, відсутність наставника для отримання професійних порад, питання заснування та розвитку власного юридичного бізнесу – ось що, переважно, турбує молодих адвокатів».

Публікація

Виклики для молодих адвокатів майже однакові у кожній країні – президент EYBA

14:41 Пт 28.07.23 Автор : Ігор Новіков, «Закон і Бізнес» 1238 Переглядів Версія для друку

Наприкінці червня в Осло (Норвегія) відбулися вибори нового керівництва Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA). Президентом став український адвокат, голова Молодіжного комітету Національної асоціації адвокатів України — UNBA NextGen Сергій БАРБАШИН. «ЗіБ» розпитав у нього про цю організацію, її можливості, а також про нові перспективи, які отримала Україна.

«Основні цілі – сприяння інтересам, освіті та добробуту молодих правників у Європі»

— Сергію, передусім вітаємо із призначенням на цю посаду і сподіваємося, що таке рішення певною мірою свідчить про визнання права українських молодих адвокатів стати повноцінними членами європейської професійної спільноти. Розкажіть про EYBA: що це за організація, чим займається, який вплив має?

— Дякую за привітання. EYBA — європейська некомерційна асоціація адвокатів, що була заснована в 1993 році. Членами виступають переважно національні та регіональні асоціації, федерації адвокатів та юристів, а також молодіжні комітети та інші організації. Сьогодні в ній представлено 33 організації з різних країн світу. Також є індивідуальні учасники.

Основні цілі – сприяння інтересам, освіті та добробуту молодих правників у Європі, налагодження професійних та соціальних стосунків між юристами, стимулювання розвитку, забезпечення доступу до професії й підняття актуальних питань, з якими стикаються молоді правники.

З 2018 року асоціація має статус учасника Конференції міжнародних неурядових організацій Ради Європи (Conference of INGOs of the Council of Europe) та з 2021 року включена до Реєстру прозорості ЄС (EU Transparency Register).

Вищим органом є виконавчий комітет, який очолює президент. Виконком представляє асоціацію та має повноваження робити все необхідне для досягнення цілей.

EYBA має кілька комітетів. Особливо хочеться відзначити роботу Дослідницького комітету та Комітету по взаємодії з Радою Європи. Нещодавно також було створено Комітет по взаємодії з CCBE, учасників до якого буде обрано незабаром.

Сьогодні членами правління формуються плани діяльності за визначеними напрямками. Це, зокрема, проведення загальних зборів та конференцій. Виконавчий комітет збирається щонайменше тричі на рік. Восени відбудеться конференція у Лондоні, навесні — в Стамбулі, влітку – у Копенгагені. Як правило, конференції присвячені актуальній юридичній тематиці, обміну досвідом та комунікації між юристами. Окрім конференцій, EYBA має наміри проводити зустрічі, лекції та воркшопи.

Також не менш важливо підтримувати та розвивати поточні звʼязки з учасниками асоціації й партнерами за освітніми програмами та курсами. Як правило, це відбувається шляхом проведення спільних заходів та нарад. Крім того, асоціація зростає та регулярно приймає нових членів, яким варто допомагати швидше адаптуватись до співпраці.

—  Коли до молодих європейських адвокатів приєдналася Україна?

—  Навесні 2019 року представники UNBA NextGen взяли участь у Щорічній весняній конференції Європейської асоціації молодих адвокатів в Кишиніві. Тоді українські адвокати домовилися про співпрацю, зокрема про проведення спільних заходів.

Вже у червні під час Літньої конференції EYBA 2019 ми провели презентацію Національної асоціації адвокатів України та Молодіжного комітету, після чого UNBA NextGen повноцінно приєднався роботи EYBA. Восени 2020-го мене включили до виконавчого комітету.

Цього ж року вперше в Україні мала відбутися літня конференція EYBA. Але через пандемію Covid-19 її перенесли на 2022 рік.

У 2021 НААУ організувала міжнародну літню онлайн-конференцію. Але у зв’язку із повномасштабним вторгненням РФ провести заплановану на літо конференцію в Україні так і не вдалося. Однак я впевнений, що після здобуття перемоги у війні, ми ще повернемося до цього питання.

—  Як у EYBA сприйняли агресію Росії?

—  Після початку повномасштабного вторгнення організація розмістила публічну заяву проти війни РФ в Україні. У своїй заяві EYBA висловила співчуття щодо подій, та засудила загрозу миру та порушення основоположних принципів міжнародного права.

Крім того, був оголошений пошук волонтерів серед учасників асоціації, які готові допомогти українським громадянам,що змушені були виїхати з країни. В результаті був підготовлений перелік адвокатів з питань імміграції, прав біженців та прав людини в європейських країнах, які можуть надавати поради тим, хто цього потребує. Інформація була опублікована на ресурсах НААУ та EYBA.

В травні 2022 року Благодійний фонд допомоги адвокатам UNBA отримав 2000 євро від EYBA на допомогу юристам, які постраждали внаслідок війни.

Сьогодні адвокати в асоціації підтримують один одного, діляться досвідом, порадами та контактами. В EYBA для UNBA NextGen скасували членські внески. Маю надію, що члени асоціації підтримають пропозицію продовжити це рішення на період воєнного стану, однак такі питання приймаються за результатом голосування на загальних зборах усіх учасників асоціації. Приємно усвідомлювати, що європейські колеги непохитні у підтримці нашої країни.

«Наші адвокати можуть й надалі розраховувати на підтримку з боку EYBA»

—  Із головуванням представника України в міжнародній організації, які відкриваються перспективи, чим плануєте займатися?

—  За правилами організації не може надаватися перевага певним членам. У той же час, війна в Україні, безумовно, не може лишатися поза увагою. Тож наша країна та українські адвокати об’єктивно потребують додаткової уваги й сприяння у такі складні часи.

Впевнений, члени правління та асоціації будуть й надалі підтримувати наших громадян та українських адвокатів. Ми вже розпочали процес оновлення переліку юристів та адвокатів, які можуть безоплатно надавати юридичну допомогу громадянам України. Адже у багатьох примусово переміщених осіб ситуації можуть змінюватися й потрібна актуальна правнича допомога.

Також є наміри провести низку воркшопів з UNBA NextGen та зробити акцент на питаннях співпраці, які будуть актуальними для українських колег. Серед таких питань: обмін досвідом між адвокатами, спільні заходи, стажування наших колег та участь у партнерських програмах EYBA.

—  І все ж цікавить більше український аспект. Адже коментуючи ваше обрання на посаду, голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова назвала це успіхом усієї української адвокатури. В чому саме виразилася підтримка з боку НААУ та на що тепер можуть розраховувати молоді українські адвокати?

—  Безумовно, вважаю, що це наше спільне досягнення, адже як кажуть «один в полі не воїн».

Відчуваю велику відповідальність як українського адвоката за обрання президентом EYBA.

Приємно усвідомлювати, що керівництво НААУ активно сприяє діяльності молодих адвокатів. Нагадаю, Молодіжний комітет – UNBA NextGen було створено в 2018 році. Його діяльність направлена на розвиток професії, сприяння обміну досвідом між різними поколіннями адвокатів, кар’єрному зростанню молодих адвокатів. Це освітня діяльність, залучення молоді до роботи органів адвокатського самоврядування. Сьогодні комітет успішно реалізовує поставлені задачі й розвивається.

Комітет складається з ради та активів комітету по регіонах. Представництва комітетів є майже у кожній області та активно працюють. Пишаюся нашими досягненнями та справжньою командною роботою.

Наші адвокати можуть й надалі розраховувати на підтримку з боку EYBA. Так, члени комітету можуть брати участь у заходах та програмах асоціації, у тому числі на окремих умовах для членів EYBA. Ми регулярно публікуємо як на ресурсах EYBA, так і на ресурсах NextGen, інформацію про усі спільні проекти,до яких можна долучатися. У якості прикладів можна навести минулі воркшопи асоціації на теми захисту інтелектуальної власності, викликів блокчейн сфери тощо. Також реалізовані проекти з обміну досвідом та наставництва, і участь у таких партнерських програмах, як навчання в ERA (the Academy of Europearn Law) та інше.

Учасники NextGen мають доступи до джерел EYBA. Відповідно, наші колеги можуть обмінюватися досвідом, вирішувати власні питання й отримувати необхідні контакти всередині асоціації. Якщо у наших колег виникають додаткові ідеї чи пропозиції — завжди готові їх вислухати та допомогти у реалізації як з боку EYBA, так і зі сторони UNBA NextGen. В обох організаціях завжди вітаються ініціативність та нові ідеї.

Безумовно, найближчим часом ми хочемо підтримувати усі зазначені напрями, розвивати нові та надалі підтримувати українських адвокатів.

«Допомагає чіткий план, визначення пріоритетів та розподіл задач»

— Наскільки близькою до основних напрямів роботи EYBA є діяльність Молодіжного комітету Національної асоціації адвокатів України — UNBA NextGen?

—  Питання та виклики, з якими стикаються молоді адвокати, майже однакові у кожній країні. Як правило, змінюється лише пріоритетність. Обмін досвідом, доступ до професії, забезпечення молодих адвокатів належними умовами праці, відсутність наставника для отримання професійних порад, питання заснування та розвитку власного юридичного бізнесу – ось що, переважно, турбує молодих адвокатів. Відповідно, напрямки діяльності є схожими.

Спільно організовані та проведені конференції, воркшопи говорять самі за себе. Можна згадати обмін досвідом з юридичного супроводу ІТ проектів під час конференції EYBA у Лісабоні, воркшоп щодо захисту інтелектуальної власності, онлайн конференцію у Києві.

Маємо надію після нашої перемоги провести у Києві щорічну конференцію із загальними зборами EYBA. Щодо спільних проектів, то Європейська асоціація молодих адвокатів завжди підтримує ініціативи. Ми і надалі плануємо плідну співпрацю організацій.

—  Відомо, що громадська діяльність забирає чимало робочого часу. А ви сьогодні очолюєте дві досить великі організації. Як ви плануєте усе встигати і поєднувати це із адвокатською практикою?

—  Інвестувати час в громадську діяльність було свідомим рішенням. Для мене важливо робити власний внесок у розвиток професійної спільноти й сфер, у яких працюю.

Крім керівництва у EYBA та UNBA NextGen, також допомагаю бізнес спільнотам, в які я входжу як лідер юридичних підгруп чи учасник. Оскільки мої основні сфери практики —  ІТ та інтелектуальна власність, я також входжу у профільні асоціації, комітети, клуби та організації,  в яких розвиваюся і ділюся власним досвідом.

Безумовно, все це потребує додаткового часу. Як все поєднувати з адвокатською практикою? Допомагає чіткий план, визначення пріоритетів та розподіл задач. І, звісно, професійні команди однодумців у кожному напрямі. Мені дуже пощастило із підтримкою та сильними командами в обох асоціаціях та серед колег власної компанії.

Ефективна робота визначається як командним виконанням завдань для досягнення цілей певного проекту, так і подоланням спільних викликів разом – розвитком та підтримкою. Я пишаюся членами правління обох асоціацій та радий, що можу розраховувати на них.

— Що ж, ми вам бажаємо в ці непрості часи донести до європейської адвокатської спільноти ті проблеми, з якими стикається наша країна сьогодні, та максимально ефективно реалізувати свій потенціал.

— Дякую, докладу максимум зусиль. Закликаю усіх колег приєднуватися як до роботи у Молодіжному комітеті НААУ, так і до активностей EYBA. Адже наша сила у єдності!

Інтерв’ю опубліковано у виданні «Закон і Бізнес».

Автор публікації: Сергій Барбашин

 

Інші публікації автора

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл