Робота в зоні бойових дій | НААУ

Головна цитата

Життя означає бути живим, а працювати означає мати засоби для існування

Публікація

Робота в зоні бойових дій

17:11 Чт 19.01.23 Автор : Валентин Гвоздій 4180 Переглядів Версія для друку

Коли юристи в Англії та Уельсі говорять про баланс між роботою та особистим життям, вони, як правило, говорять про баланс між можливістю заробити достатню суму грошей, та можливістю проводити час з друзями та родиною.

До 25 лютого минулого року для адвокатів в Україні це означало приблизно те ж саме. Але, як Валентин Гвоздій, заступник голови Національної асоціації адвокатів України (UNBA), заявив на Щорічній конференції Ради адвокатів Англії та Уельсу в листопаді, після російського вторгнення «Життя - означає бути живим, а працювати - означає мати засоби для існування».

Через додаток Zoom він приєднався до панельної дискусії під головуванням Королівського радника Хелени Кеннеді про загрози верховенству права, яка зокрема зазначила, що «війна в Україні є жахливим випробуванням для всієї нашої нації», яке змінить міжнародну політику.

Але він підкреслив, що «в усі часи роль адвоката була і залишатиметься незмінною» – підтримувати верховенство права.

Валентин Гвоздій зв'язався з Вісником з Бельгії, де він був присутній на пленарному засіданні Ради правничих та адвокатських товариств Європи (CCBE), і відмітив, що після вторгнення та анексії Криму Росією в 2014 році, в решті України «ніколи не виключали» можливість того, що їх країна може бути наступною. Але він каже: «Ми завжди сподівалися, що цього ніколи не станеться».

Живучи в столиці - Києві, він згадує, що в дні після вторгнення «було жахливо, неймовірно, страшно, але в той же час у нас не було вибору: єдиний варіант, що залишався - це боротися. З перших моментів нападу на Україну ми усвідомили, що війна матиме сумні наслідки для адвокатів та їх родин».

Багато колег пішли в армію, щоб захищати свою країну, десятки загинули або були поранені. Більше людей отримали зруйновані будинки або стали біженцями за межами країни.

Національна асоціація адвокатів України створила Опікунську раду, яка за допомогою міжнародних партнерів забезпечила фінансову та іншу допомогу постраждалим адвокатам та їх родинам. Наразі, говорить пан Гвоздій, рада розглянула понад 450 звернень від адвокатів, і він продовжує звертатися за підтримкою до юристів з усього світу.

Адвокати по всій Україні, за його словами, допомогли створити безпечний коридор, яким можуть пройти ті, хто втікає з окупованих територій, і сформували ланцюг підтримки, надаючи притулок і їжу. За його словами, будинок його матері «завжди був повний людей, які зупинялися на ніч».

Попри воєнні лихоліття та оголошення воєнного стану, каже пан Гвоздій, правозахисники продовжили свою роботу, а НААУ - продовжила функціонувати . Після вторгнення, він з гордістю наголошує, «ми ніколи не припиняли працювати. Українські адвокати продовжили свою конституційну місію щодо захисту клієнтів від кримінальних звинувачень та захисту їх законних прав та інтересів».

Це включає в себе надання консультацій російським військовополоненим, що є доволі «важким моральним питанням» для деяких українських громадян. Але, наполягає він, «наша професія полягає в наданні юридичних послуг усім, хто їх потребує».

Війна вимагає врахування багатьох речей, які в мирний час сприймаються як належне, а також вжиття більш екстраординарних заходів. Наприклад, за словами пана Гвоздія, Рада адвокатів України (РАУ) забезпечила захист архівів і документів адвокатури, а також обмежила доступ до Єдиного реєстру адвокатів України для запобігання зловживанню персональними даними.

Також було створено Єдиний інформаційний центр для адвокатів, щоб консолідувати інформацію про порушення прав адвокатів та надавати точну інформацію про безпекові ризики.

Воєнний стан було введено на початку війни та продовжено до 2023 року. У результаті, РАУ пом’якшила деякі професійні правила, щоб підтримувати безперервну діяльність правничої професії. Обласним радам адвокатів на окупованих територіях дозволили відкривати представництва в Києві та на інших неокупованих територіях, здійснювати допуск до професії, стажування, підвищення кваліфікації та дисциплінарні процедури.

У листопаді минулого року, РАУ оновила перелік поважних причин, з яких адвокат більше не може виступати за клієнта та не з’являтися до суду під час воєнного стану, усунувши ризик дисциплінарної відповідальності. Це, за словами пана Гвоздія, включає такі причини, як «наслідки війни – повітряна тривога, відсутність електропостачання, неможливість користуватися транспортом, збройне руйнування території, на якій знаходиться адвокат та/або відповідний орган, а також окупація визначеної території.

Понад 10 000 дітей та їх батьків були змушені залишити Україну після вторгнення, і НААУ допомогла їм отримати юридичні консультації. Також, НААУ висловила готовність допомогти організувати повернення дітей, розлучених з батьками.

У зв’язку з великою кількістю українців, які тимчасово проживають за межами своєї країни, НААУ присвятила час роботі з іноземними асоціаціями адвокатів та міжнародними юридичними організаціями з питань, зокрема визнання кваліфікацій та доступу до юридичного ринку.

За роки війни, зазначає пан Гвоздій, було розроблено понад 30 законопроектів та подано до Українського парламенту. Серед них - проекти включали зміни до кримінального законодавства та процесуальні зміни для полегшення правоохоронної діяльності та відправлення правосуддя, щодо яких консультувалися з НААУ, а вона - надала висновки.

Хоча жодна судова система не могла бути повністю готовою до наслідків вторгнення, пан Гвоздій зазначив, що Україна швидко відреагувала оперативно евакуювавши суддів, працівників суду та матеріали справ з окупованих територій.

Згідно з даними, опублікованими судовою владою, військові дії призвели до того, що суди у восьми регіонах не можуть працювати; знищено або пошкоджено 85 приміщень судів, понад 130 судів змінили свою територіальну юрисдикцію.

В результаті використання передових технологій до вторгнення, включаючи електронне подання документів, безпаперовий робочий процес, відеоконференції та використання електронного підпису, суди на початку вторгнення довели свою спроможність відправляти правосуддя.

Але численні відключення електроенергії, спричинені недавніми ракетними ударами Росії по енергетичній інфраструктурі України створили проблеми, сказав Валентин Гвоздій.

На відміну від Великої Британії, українська Конституція передбачає, що всі судові засідання мають записуватися – невиконання цього є порушенням права на справедливий суд.

Щоб забезпечити діяльність адвокатів по всій країні і захистити членів організації, особливо - людей похилого віку та вразливих категорій, НААУ прагне створити «незламні центри» обладнані генераторами, теплим одягом, водою, ліками та іншими необхідними речами.

«Ми організуємо пункти обігріву та зарядки для адвокатів та їх родин», — зазначив Валентин Гвоздій, додаючи, що для деяких «це буде єдиний спосіб пережити цю зиму».

29 листопада 2022 року, міністри юстиції країн «Великої сімки», включно з генеральним прокурором, Королівським радником та членом Парламенту Вікторією Прентіс, підписали спільну заяву та висловили міжнародну солідарність з Україною, зміцнюючи відданість справі притягнення до відповідальність за військові злочини, які вчиняються в зруйнованій війною країні. Валентин Гвоздій вважає, що «всі винні будуть покарані, а збитки - відшкодовані», коли війна зрештою закінчиться, але стверджує, що існуючі міжнародні механізми досягнення цього є неефективними. Він закликає «найкращі уми світової юриспруденції» долучитися до «розбудови практичного інструментарію, який реально працюватиме».

Переклад статті українською мовою, опублікованої у виданні The Law Society Gazette

 

 

 

Автор публікації: Валентин Гвоздій

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл