Закон про ЄСВ: Крок назустріч адвокатам і не тільки | НААУ

Головна цитата

13 травня 2020 року Верховна Рада України прийняла закон №2166 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників). Таким чином, парламентарі розв’язали проблему з подвійною сплатою ЄСВ, встановивши, що незалежно від кількості реєстрацій в податкових органах, єдиний соціальний внесок сплачується самозайнятою особою один раз.

Публікація

Закон про ЄСВ: Крок назустріч адвокатам і не тільки

16:40 Чт 14.05.20 Автор : Яків Воронін 12483 Переглядів Версія для друку

Закон №2166 звільняє від сплати за себе ЄСВ осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості ФОПів та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Слід зазначити, що представники НААУ брали активну участь в діяльності Робочої групи при Верховній Раді України, яка розробляла документ. До її складу входили представники як держорганів, так  експертного середовища – безпосередніх суб’єктів цих змін. І якщо у експертів майже не виникало зауважень до законопроекту, то представники держорганів на всіх етапах обговорення були категорично проти їх запровадження. Тому той факт, що нам вдалося відстояти позицію і переконати парламентаріїв прийняти цей закон – суттєве зрушення у вирішенні питання існуючої податкової дискримінації та подвійного стягнення ЕСВ.

Основні новели для адвокатів

Як відомо, адвокати перебувають на податковому обліку як особи, як провадять незалежну професійну діяльність навіть у тому випадку, коли вони працюють за трудовим договором і роботодавець сплачує за своїх працівників ЕСВ з зарплати. При цьому податкова вимагала від таких адвокатів сплати мінімального розміру ЕСВ навіть за умови відсутності провадження адвокатської діяльності індивідуально. Це і стало підставою для багатьох судових спорів самозайнятих осіб із податковими органами по всій країні. Якраз закон №2166 усуває цю проблематику: особа, яка провадить незалежну професійну діяльність і працює за трудовим договором, отримуючи щонайменше мінімальну заробітну плату, з якої роботодавець сплачує ЕСВ, звільняється від сплати ЄСВ за себе як за особу, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Окрім цього, особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, звільняється від сплати ЄСВ, якщо вона зареєструється як ФОП і буде провадити цю діяльність вже як суб’єкт підприємництва. Практикуючі адвокати не зможуть за цією нормою провадити адвокатську діяльність, оскільки адвокатська діяльність – непідприємницька, і тому адвокати не можуть зареєструватися як ФОПи в межах такої діяльності. Відповідно, й отримати звільнення від сплати ЄСВ на підставі цієї норми. Але перелік інших осіб, які провадять незалежну професійну діяльність достатньо довгий і для ним ця норма, безумовно, корисна. Вони тепер мають на це право.

«Сплячі» ФОПи та несплати

Якщо раніше «сплячі» самозайняті особи, навіть якщо вони не отримували доходів, були зобов’язані сплачувати мінімальний розмір ЄСВ, то цим законом врегулювали і цю прогалину. Парламентарі класично змінили слово «зобов’язані» на «мають право» і таким чином «сплячі» самозайняті особи можуть відтепер не сплачувати єдиний соціальний внесок.

Ухваливши цей закон, парламентарі потурбувалися й про людей, які мають недоїмки, штрафи та пеню у сплаті ЄСВ. Недоїмка разом зі штрафом і пенею, які сформувалися у цих осіб з 1 січня 2017 року і до дати набрання чинності закону – списуються, але за відповдних умов. Після того, як цей закон набере чинності, протягом 90 днів вказані суб’єкти зобов’язані подати документи, які дають право на списання цієї недоїмки разом зі штрафними санкціями.

  • Для ФОПів – заява до реєстратора про припинення своєї підприємницької діяльності;
  • Для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність – заява до податкової служби про зняття з обліку.

Після того, як держаний орган отримає ці документи, він повинен протягом 15 днів провести камеральну перевірку і списати цю недоїмку разом зі штрафними санкціями. Плюс цієї перевірки в тому, що проводиться вона без виїзду до платника податків, а на підставі баз даних та декларацій, поданих особою до державного органу.

Разом із тим, вже сплачені самозайнятими особами недоїмки, штрафи та пеня поверненню не підлягають. Так вирішили парламентарі.

Коли чекати змін?

Як вирішили народні депутати, закон про сплату ЄСВ набирає чинності поетапно. Частина норм – з дати його опублікування, решта – з 1 січня 2021 року.

Адвокатська спільнота розуміє, що і в цьому документі є низка прогалин, проте його ухвалення – це прогресивний крок назустріч платникам податків, адже тепер питання сплати ЕСВ стали більш логічними та менш дискримінаційними.

Автор публікації: Яків Воронін

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл