Допит адвоката: алгоритм протидій | НААУ

Головна цитата

В адвокатській практиці нерідко трапляються випадки використання допиту як засобу своєрідного тиску на адвоката за активну та принципову правову позицію. Доволі часто правоохоронці ототожнюють особистість адвоката із персоною клієнта внаслідок нерозуміння різниці їхнього процесуального статусу, що також слугує приводом виклику правозахисника на допит. Водночас значна кількість колег не спеціалізується в галузях кримінального права та процесу. Тому до уваги адвокатів запропоновано алгоритм протидій на випадок неправомірного виклику на допит, що може стати в нагоді.

Публікація

Допит адвоката: алгоритм протидій

14:48 Вт 20.09.16 Автор : Марія Островська 8369 Переглядів Версія для друку

В адвокатській практиці нерідко трапляються випадки використання допиту як засобу своєрідного тиску на адвоката за активну та принципову правову позицію. Доволі часто правоохоронці ототожнюють особистість адвоката із персоною клієнта внаслідок нерозуміння різниці їхнього процесуального статусу, що також слугує приводом виклику правозахисника на допит. Водночас значна кількість колег не спеціалізується в галузях кримінального права та процесу. Тому до уваги адвокатів запропоновано алгоритм протидій на випадок неправомірного виклику на допит, що може стати в нагоді.

 1. Розповсюдженим є виклик на допит по телефону. Це дозволено законом (ч. 1 ст. 135 Кримінального процесуального кодексу України), проте не буде належним доказом, що вас дійсно викликали і надали всю необхідну інформацію (ст. 137 КПК). Хоча при цьому для фіксування дзвінка слідчий може застосувати технічні засоби, про що адвокат має бути повідомлений заздалегідь (ч. 2 ст. 107, ч. 1 ст. 136 КПК).

 2. У телефонних перемовинах варто розмовляти спокійно та впевнено, але не грубо. З психологічного аспекту: як тремтячий голос, так і нахабна розмова однозначно свідчить про боязнь допиту, а це є підзарядкою для продовження активних дій слідчого.

 3. Вимагайте у слідчого чітко та повільно назвати себе (ПІБ, посада), зафіксуйте данні та іншу інформацію, що він зобов’язаний надати (підстави допиту, дата, час, адреса, номер кабінету, номер телефону тощо).

 4. Одразу повідомте про наявність у вас статусу адвоката і заборону вимагати розголошення інформації, що складає адвокатську таємницю (п. п. 1, 2 ч. 2 ст. 65, п. 3 ч. 1 ст. 66 КПК, ст. 22, п. п. 2, 4 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»). Попередьте, що намір та намагання службової особи допитати вас стосовно інформації, що є таємною, буде підставою для:

  • відмови у даванні показань (ч. 8 ст. 224 КПК) та
  • подачі заяви про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності (ст. ст. 373, 397 Кримінального кодексу України).

Зверніть увагу слідчого, що він має право викликати особу як свідка, лише за наявності достатніх підстав вважати, що:

  •  вона може дати показання, які мають значення для кримінального провадження та
  •  їй відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження (ст. 65 КПК).

В протилежному випадку, це – зловживання процесуальними правами та підстава для подачі заяви про притягнення слідчого до дисциплінарної відповідальності.

5. Повістка про виклик має містити всі необхідні данні, визначенні КПК (ст. 137), та надіслана таким чином, щоб свідок міг її отримати не пізніше, ніж за 3 дні до допиту (ч. 8 ст. 135 КПК).

6. Всю інформацію про свій професійний статус та міри відповідальності за порушення гарантій адвокатської діяльності варто викласти у письмовій заяві до слідчого, прокурора-процесуального керівника та керівника органу досудового розслідування.

7. Не варто погоджуватись на дату та час допиту, визначені слідчим. Повідомте про наявність поважної причини неявки (ст. 138 КПК), погодьте зручну для вас дату та час.

8. Неявка на допит без поважних причин формально може стати підставою для накладення на адвоката слідчим суддею грошового стягнення в розмірі від 362,50 грн до 725,00 грн. (ст. 139 КПК), проте привід (примусове супроводження) до адвоката застосований бути не може (ч. 3 ст. 140 КПК).

9. При явці на допит: обов’язково беріть із собою диктофон та вмикайте його як тільки переступили поріг приміщення ОДР. Проте його відкрите використання дозволене Кодексом лише обмеженому колу осіб, до яких свідки не відносяться.

10. За клопотанням будь-якого учасника процесуальної дії слідчий зобов’язаний самостійно забезпечити фіксування допиту технічними засобами, в протилежному випадку – дія буде визнана недійсною (ч. ч. 1, 6 ст. 107 КПК). Про використання технічних засобів фіксування допиту за ініціативою слідчого свідок має бути попереджений заздалегідь (ч. 2 ст. 107 КПК). Якщо допит фіксується – наполягайте, щоб текст показань також вносився і до протоколу (ч. 2 ст. 104 КПК).

11. Виклик на допит не за місцем проведення досудового розслідування можливо лише за погодженням зі свідком (ч. 1 ст. 224 КПК).

12. За відсутності слідчого на робочому місці або його зайнятості у призначений для допиту час – фіксуйте цей факт у журналі відвідувань у чергового та наполягайте на особистому прийомі у керівника ОДР із повідомленням про зловживання слідчим процесуальними правами та його неспроможність організувати свій робочий час.

13. На початку слідчої дії вимагайте роз’яснення прав та обов’язків свідка, зачитування в повному обсязі. Також наполягайте на детальному повідомленні у зв'язку з чим і в якому кримінальному провадженні здійснюється саме ваш допит (ч. 1 ст. 65, п. 1 ч. 1 ст. 66 КПК). Зазвичай слідчий лише називає номер кримінального провадження та статті КК, за якою воно відкрито, що не є достатньою інформацією.

14. Допит не може продовжуватися без перерви понад двох годин, а в цілому – понад вісім годин на день (ч. 2 ст. 224 КПК).

15. Варто пам’ятати про право свідка на забезпечення заходів безпеки. Якщо слідчий вважає адвоката цінним свідком скоєного злочину, то у адвоката є всі підстави для побоювання про можливу небезпеку, тим більш існує маса прецедентів посягання на життя правозахисників (ч. 1 ст. 224 КПК).

16. Адвокат-свідок має право і зобов’язаний не відповідати на запитання з приводу тих обставин, що складають професійну таємницю (п. п. 1, 2 ч. 2 ст. 65, п. 3 ч. 1 ст. 66 КПК, ст. 22, п. п. 2, 4 ч. 1 ст. 23 Закону). Нагадайте слідчому про існування кримінальної відповідальності за примушування давати показання при допиті шляхом незаконних дій, до яких відноситься вимагання від адвоката надавати відомості, що стосуються адвокатської таємниці (ст. 373 КК).

17. Адвокат-свідок (як і всі інші свідки) вправі не відповідати на запитання, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім'ї кримінального правопорушення (ч. 1 ст. 63 Конституції України, п. 11 ч. 1 ст. 7, ст. 18, п. 3 ч. 1 ст. 66 КПК).

18. В процесі допиту задавайте слідчому уточнюючі питання стосовно кримінального провадження чи власне питань самого слідчого. Із відповідей можна з’ясувати багато інформації по справі, що може стати корисною для вас або для клієнта.

19. Уважно та не поспішаючи прочитайте протокол допиту після його остаточного оформлення. Зверніть увагу на заповнення службовою особою кожної графи бланку протоколу, вимагайте внесення всіх своїх зауважень, доповнень та змін, сфотографуйте остаточний текст протоколу - його копію слідчі залишати не зобов’язані (п. 7 ч. 1 ст. 66, ст. 104 КПК).

20. Адвокат, як і будь-який свідок, має право на відшкодування витрат, пов'язаних з викликом для давання показань (п. 6 ч. 1  ст. 66 КПК). Отже, на допит варто заготовити проект відповідної заяви на ім’я керівника ОДР.

21. Якщо у вас є підозра, що запрошення на допит здійснюється не з наміром допиту, а з метою затримання, – обов’язково попередьте знайомого колегу-адвоката про необхідність бути наготові або одразу прийдіть на допит із представником.

Статтю адвоката Марії Островської - керівника Аналітичної групи Комітету захисту професійних прав адвокатів та реалізації гарантій адвокатської діяльності РАКО, члена Комітету законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності при НААУ опубліковано у виданні «Юридична газета».

Автор публікації: Марія Островська

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл