Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет НААУ | НААУ

Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет НААУ

Законодавство
17:14 Пн 24.06.24 4465 Переглядів
Версія для друку

Адаптація Податкового кодексу до законодавства ЄС в частині підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби може бути невчасною. Першочерговими завданнями для країни, яка перебуває у стані війни, має бути економічна стабільність і підтримка бізнесу.

Такого висновку дійшли у Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань митного та податкового права за наслідками аналізу проекту Закону №11090 від 18.03.2024 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби». Проект був прийнятий за основу Верховною Радою 4 червня.

Документом заплановано поступове підвищення акцизного податку на тютюнові вироби (сигарети, в тому числі електронні, сигари, тютюн). Так, наприклад, акциз на сигарети, за задумом авторів законодавчої ініціативи,  має збільшитися на третину до 2028 року.

При цьому змінюється і методологія обчислення податку. Розрахунок здійснюватиметься від євро та за курсом НБУ, що діє на 0 годин першого дня календарного року, у якому здійснюватиметься придбання марок акцизного податку, формування унікального ідентифікатора в електронних сигаретах та першого дня календарного місяця з дня реалізації тютюнових виробів, подання митної декларації при ввезенні тютюнових виробів тощо. Тож зі зміною валютного курсу розмір ставки акцизного податку на тютюнові вироби будуть змінюватися щомісяця.

У НААУ застерігають, що підвищення акцизного податку на тютюнові вироби має низку значних недоліків.

Так, підвищення акцизів може сприяти збільшенню контрабанди та нелегального виробництва сигарет. А у нинішній ситуації, коли більшість ресурсів держави спрямовані на ведення війни, держава не зможе ефективно боротися з цими явищами через недостатній адміністративний ресурс. Це лише посилить проблему тіньової економіки, яка вже зараз значно впливає на бюджетні надходження.

Також Україна не зобов’язана визначати розмір акцизу в євро, оскільки відповідна Директива ЄС не містить таких вимог. При цьому застосування курсу НБУ на щомісячній основі для розрахунку акцизу може погіршити можливість планування господарської діяльності підприємств і їх фінансову стабільність.

Зменшення попиту на тютюнову продукцію може негативно позначитися на малих підприємствах (скорочення робочих місць та банкрутство), що негативно вплине на економіку. І зміни, які спрямовані на гармонізацію з європейськими стандартами, можуть негативно позначитися на внутрішньому ринку, що вже страждає від нестабільності.

Крім цього, підвищення цін на тютюнові вироби може викликати невдоволення серед населення. Це може спричинити соціальну напругу, тому такі зміни потребують проведення широких інформаційних кампаній для пояснення переваг політики підвищення акцизів і зниження ризиків для здоров'я.

Ці та інші зауваження і пропозиції спрямовані до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 1608

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 1888

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 2880

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 2333

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 3308

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 3398

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 3457

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3322

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл