Ставлення місцевої влади до українців переважно позитивне, - представник НААУ в Бельгії | НААУ

Головна цитата

«Юристи, які отримали право займатись адвокатською діяльністю в Україні, можуть здійснювати професійну діяльність в Бельгії за певних умов після їх реєстрації у Списку адвокатів Бельгії (до переліку «Б»)»

Публікація

Ставлення місцевої влади до українців переважно позитивне, - представник НААУ в Бельгії

12:15 Вт 28.11.23 Автор : «Закон і Бізнес» 7313 Переглядів Версія для друку

Бельгію іноді називають країною вигнанців. У свій час саме там шукали прихисток Гюго, Дюма та Енштейн. Сьогодні ж через війну королівство стало місцем захисту близько двадцяти тисяч українців. Які можливості дає Бельгія, зокрема для адвокатів, – про це ми поспілкувалися із нещодавно призначеним представником Національної асоціації адвокатів України у цій країні Зухейром АБДЕЛЬТІФОМ.

«Рівень життя у Бельгії загалом є достатньо високим»

 Бельгія вважається не лише однією з найкрасивіших країн Європи, але й її політичним центром. А ще говорять, що там чи не найбільші податки на доходи і соціальні внески. Очевидно, високим є і рівень життя. Чи це правда і як там ставляться до переселенців з України?

— На перехресті трьох великих культур Західної Європи (нідерландської, французької та німецької), Бельгія є однією з шести засновниць Європейських Співтовариств. Ця невелика країна століттями ставала об’єктом зазіхань сильних сусідів і полем битв в Європі. Тому, зрозуміло, що Бельгія бачить в європейській інтеграції фактор миру і стабільності, а також гаранта незалежності малих націй.

Рівень життя у Бельгії загалом є достатньо високим. Країна пропонує широкий спектр соціальних послуг та пільг для підтримки своїх громадян, включаючи програми соціального забезпечення та різного роду допомогу. Бельгія має систему соціального забезпечення, яка гарантує певний фінансовий захист для літніх людей.

Пенсійна система базується на принципі розподілу, коли внески нинішніх працівників фінансують пенсії нинішніх пенсіонерів. Розмір пенсії визначається на основі років роботи та сплачених внесків.

Крім того, в Бельгії також існують програми соціальної допомоги для літніх людей, які не отримують повної пенсії. Ці соціальні пільги можуть включати регулярну фінансову допомогу, знижки на медичне обслуговування, житлові субсидії або пільги, що стосуються інвалідності.

Також тут надається підтримка для сімей, що включає щомісячні виплати для непрацюючих батьків або тих родин, заробітна плата яких не перевищує мінімальну. Крім того, надається фінансова допомога на дитину до 18 років. Розмір допомоги залежить від віку та кількості дітей у сім’ї.

Система охорони здоров’я Бельгії визнається однією з найкращих у світі. Вона складається з державного та приватного секторів, кожен із яких є платним. Державна складова фінансується за рахунок внесків на обов’язкового медичного страхування та дозволяє жителям країни користуватися субсидованими медичними послугами, які включають: прийом лікаря, стоматологічне обслуговування, допомогу в зв’язку з вагітністю та пологами, відшкодування вартості рецептурних медикаментів.

Оподаткування в Бельгії має прогресивний  характер. У 2022 році, Бельгія була чемпіоном у податковому кошторисі. Загалом податкові збори складають 53% зарплати для одного неодруженого працівника, який отримує середню зарплату, що є збільшенням на 0,65% порівняно з 2021 роком.

Це значно перевищує середнє значення Організації економічного співробітництва та розвитку, яке становить 34,2%. Друге і третє місця в цьому рейтингу посідають Німеччина (47,8%) та Франція (47%).

Бельгія дуже добре ставиться до українських іммігрантів. Українці, які мають «Картку А» і бажають працювати, можуть це зробити без дозволу на роботу, оскільки він надається автоматично. Іншим, хто не має роботи, держава надає допомогу. Цим займаються місцеві органи влади, ставлення яких до українців переважно позитивне. Місцеве населення також демонструє підтримку українцям і готовність допомогти у вирішенні поточних питань.

«Особа, яка бажає скористатися тимчасовим захистом, повинна особисто з’явитися в Брюссель»

— Як українським громадянам отримати там статус тимчасового захисту?

— Перед тим, як обговорити те, як українці отримують статус осіб, які потребують тимчасового захисту, хотів би спочатку пояснити, що таке тимчасовий захист в розумінні законодавства Бельгії. Це — виняткова процедура, визначена Директивою Ради Європи 2001/55/РЄ від 20 липня 2001 року про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та заходів, спрямованих на забезпечення балансу між зусиллями держав-членів щодо прийому цих осіб і наслідками такого прийому. Ця директива інтегрована в бельгійське національне законодавство.

Впровадження режиму тимчасового захисту вимагає спеціального рішення Ради Європейського Союзу.

Кожна особа, яка бажає скористатися тимчасовим захистом, повинна особисто з’явитися в Брюссель з документами, що підтверджують її належність до однієї з категорій:

1) вихідці з України та члени їхніх сімей, основне місце проживання яких було в Україні до 24 лютого 2022 року.

2) особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні, та члени їхніх сімей, основне місце проживання яких було в Україні до 24 лютого 2022 року.

Першим етапом отримання такого захисту є реєстрація в Реєстраційному центрі міграційної служби з надання тимчасового захисту в м.Брюссель. Даний етап включає надання ідентифікаційних даних, включаючи біометричні дані особи (відбитки пальців) та представлення заявником копій документів, що підтверджують належність до однієї з зазначених категорій.

У разі відповідності умовам надання тимчасового захисту видається тимчасова довідка на проживання («Додаток 15»), що дає право перебування у Бельгії до отримання картки А. «Додаток 15» є дійсним протягом 45 днів і дає можливість необмеженого доступу до ринку праці та соціальної допомоги.

На наступному етапі з «Додатком 15» заявнику необхідно звернутись до відповідної муніципальної адміністрації за місцем проживання за отриманням документу (картки «А. Обмежене перебування»), яка засвідчує статус заявника, як особи, якій надано тимчасовий захист. При цьому «Картка А» є посвідкою на проживання для осіб із третіх країн, які отримали тимчасовий захист на строк більше трьох місяців.

«Картка А» дійсна протягом року від дати початку дії тимчасового захисту чи його продовження (на сьогодні — з 04.03.2023 до 04.03.2024).

Аби забезпечити умови для понад 4 млн українських біженців, які зараз проживають в ЄС, Рада погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які втікають від агресивної війни Росії проти України, до 4.03.2025.

Щоб подати запит на продовження «Картки А», українці повинні звернутися до відповідного муніципалітету, починаючи з 4.01.2024.

— Де українці у Бельгії можуть отримати безкоштовну правничу допомогу, чи є якісь центри такої правової підтримки або «гарячі лінії»

— Держава пропонує українцям можливість звернутися до двох сайтів адвокатів у Валлонії та Фландрії, щоб отримати безкоштовну консультацію (якщо потрібно, з перекладачем). Аби отримати правову підтримку, потрібно завжди завчасно призначати зустріч, щоб встановити дату.

Безкоштовну правову допомогу можна отримати і в інших інституціях та організаціях. Серед інших організацій, що надають правничу підтримку, — Український дім в Бельгії. Він був створений за моєю ініціативою та участю для допомоги, об’єднання та спілкування громадян України в Бельгії. Дана організація працює щодня, крім суботи та неділі, і може надати невідкладну правову консультацію громадянам України.

«Серед напрямів роботи є і допомога колегам-адвокатам в Україні»

— Яка ваша роль як представника НААУ?

— Перш за все, це координація зусиль як українських адвокатів, що працюють в Бельгії, так і бельгійських адвокатів (за потреби) для вирішення потреб українців, які проживають у Бельгії.

Серед напрямів роботи є і допомога колегам-адвокатам в Україні щодо можливостей вирішення поточних питань, пов’язаних із розумінням чи застосуванням бельгійського законодавства, з тлумаченням, судовим застосуванням, використанням бельгійських нормативних актів, що  складаються французькою мовою (оскільки я вільно володію цією мовою).

Ще однин напрям — надання інформації, що необхідна для самостійного вирішення українцями своїх питань. У тому числі, допомога в реєстрації, оскарженні у вищому органі імміграційної служби в Брюсселі рішення про відмову в наданні тимчасового захисту, консультація для реєстрації підприємства або українського філіалу в Бельгії.

— Серед українців у Бельгії напевно є й адвокати. Наскільки важко інтегруватися у правничу професію?

— Юристи, які отримали право займатись адвокатською діяльністю в Україні, можуть здійснювати професійну діяльність в Бельгії за певних умов після їх реєстрації у Списку адвокатів Бельгії (до переліку «Б»). Вони є асоційованими членами одного з адвокатських орденів в Бельгії, як члени іноземної адвокатської асоціації, проте їх права відрізняються від адвокатів держав-членів ЄС відповідно до ст.477 Судового кодексу Бельгії.

Вони мають бути зареєстровані в юрисдикції відповідного судового округу Бельгії. При цьому такий правник не є адвокатом у розумінні ст.428 Судового кодексу Бельгії. Він має утримуватись від представництва або надання допомоги будь-якій особі як адвокат в будь-якому бельгійському суді, судовій чи адміністративній установі або перед бельгійськими адміністраціями.

До списку «Б» заносить українських адвокатів:

хто має або може зареєструватися за угодою, укладеною між бельгійським адвокатським орденом та компетентним органом його початкової асоціації;

хто уклав або бажає укласти з дозволу Ради порядку угоди щодо спільного здійснення адвокатської діяльності або угоди про співпрацю з адвокатами, зареєстрованими в списку адвокатів Бельгії або списку адвокатів ЄС.

Питання про включення до списку «Б» вирішує Рада порядку.

Адвокат включається до списку «Б» згідно зі ст.37 Судового кодексу. Член іноземної адвокатської асоціації, який подає заяву про включення до цього переліку, зобов’язується утримуватися від використання бельгійського права, за винятком випадків, коли він, здійснюючи свою діяльність, зобов’язаний вирішувати виключно питання, пов’язані з бельгійським правом. У такому разі він має взяти консультацію в адвоката, зареєстрованого у реєстрі бельгійської адвокатської асоціації, та вказати джерело такої консультації.

Хоча юрист зі списку «Б» не є повноцінним адвокатом, він підпорядковується дисципліні, правилам та рішенням, що діють в системі, порядку щодо здійснення своєї діяльності в Бельгії, за винятком деяких процедур.

 Чи може український правник стати повноцінним членом адвокатської спільноти у Бельгії?

— Аби займатися адвокатською діяльністю в Бельгії, особа повинна отримати вищу освіту в галузі права. В Бельгії її здобуття триває 8 років. 3 роки — до ступеню бакалавра і ще 5 років — до ступеню магістра права.

Наприкінці такого навчання, випускник повинен зареєструватися в адвокатурі, пройти 3-річне стажування, мати професійну підготовку, скласти іспити з професійної підготовки, довести, що брав участь у правовій допомозі другої лінії (pro bono), отримати позитивну оцінку стажування та скласти присягу адвоката. При цьому така особа має на належному рівні володіти французькою або фламандською мовами.

— Яка відмінність системи адвокатського самоврядування в Бельгії та Україні? Який бельгійський досвід, на вашу думку, буде корисний для впровадження в нашій країні?

— Система автономії адвокатських об’єднань в Бельгії та Україні має помітні відмінності. Закон вимагає від адвокатів вступу до самостійного публічного закладу, що називається орденом, який об’єднує адвокатів. У Брюсселі, орден також включає членів, асоційованих з іноземними адвокатськими колегіями, та членів європейських адвокатських колегій, зареєстрованих у Брюсселі.

У країні існує 28 орденів адвокатів, окрім Ордену франко- та німецькомовних адвокатів, Ордену Фламандських та Ордену адвокатів при Касаційному суді. Кожен з них має певну автономію у керуванні своїми внутрішніми справами, такими як дисципліна адвокатів, постійна освіта, представлення інтересів професії, встановлення внесків.

Між іншим, розмір внесків, порядок та спосіб їх сплати встановлюються у кожному ордені самостійно і залежать від стажу роботи адвоката. Залежно від обставин голова ордену може повністю або частково звільнити адвоката від внеску. Він також може прийняти оплату частинами.

Україна може взяти до уваги досвід Бельгії в частині постійної обов’язкової підготовки адвокатів. Проходження регулярних і актуальних програм навчання допомагає підтримувати і покращувати кваліфікацію адвокатів та забезпечувати актуалізацію їх знань у зв’язку зі змінами в законодавстві. Цікавим може бути і досвід обов’язковості професійної мантії, в якій адвокат представляє інтереси клієнтів у суді.

Інтерв’ю опубліковано у виданні «Закон і Бізнес».

Автор публікації: Зухейр Абдельтіф

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл