Адвокатів уже близько 55 тисяч, і ми хочемо, щоб NextGen був корисним для кожного | НААУ

Головна цитата

Молодим адвокатам потрібна підтримка більш досвідчених колег, а досвідченим адвокатам потрібний свіжий погляд.

Публікація

Адвокатів уже близько 55 тисяч, і ми хочемо, щоб NextGen був корисним для кожного

10:00 Пт 10.07.20 Автор : Сергій Барбашин 4017 Переглядів Версія для друку

Нещодавно в Україні відзначили День молоді. Традиційно ми покладаємо сподівання на молоде покоління, яке сповнене амбіцій та ще не отримало разом із досвідом купу розчарувань. До чого слід готуватися молодим юристам, як їм увійти в професію та йти в ногу з часом, не відкидаючи традицій? Про це та інше в інтерв’ю «ЗіБ» розмірковував голова комітету Національної асоціації адвокатів України UNBA NextGen Сергій БАРБАШИН.

«Молодим адвокатам потрібна підтримка більш досвідчених колег, а досвідченим адвокатам потрібний свіжий погляд»

— Сергію, комітет, який ви очолюєте, не лише молодіжний, а й молодий, адже з’явився недавно. Яка історія передувала його створенню?

— Визначення «молодий» для мене відносне. Одні компанії відкриваються й закриваються за перші рік-два, а деякі за цей час досягають таких результатів, яких інші не досягають за десятиріччя. Що стосується NextGen, то він створений у 2018 році та активно розвивається: коло наших однодумців, прихильників, учасників збільшується щодня.

Створений комітет тому, що була потреба в майданчику для обміну досвідом, знайомства та нетворкінгу. Ми розуміємо, що молодим адвокатам потрібна підтримка більш досвідчених колег, а досвідченим адвокатам потрібний свіжий погляд, інші навички та, зрештою, нові працівники й помічники. Для молодих адвокатів це класна можливість долучалися до адвокатського

самоврядування, реалізовувати власні ідеї, відстоювати інтереси адвокатури.

— Які основні напрями роботи комітету? Чи змінилися вони з часом?

— У 2018 році було сформовано перший склад комітету та раду комітету. І мені приємно усвідомлювати, що я та частина команди були в комітеті з моменту його створення. Першим заходом комітету був Summer gathering, що відбувся у червні 2018 року. Ми презентували комітет, наші плани та цілі.

Цього року ми затвердили наші ключові напрями. У кожного з них є відповідальний, свої дедлайни та завдання.

— Схоже на цілу стратегію. Оскільки комітет молодіжний, то його робота полягає лише у курируванні молодих юристів, чи не так? Чи могли б ви розповісти детальніше про ці напрями роботи?

— Зокрема, це робота з молоддю, або «In young we trust», — ми допомагаємо студентам та співпрацюємо з навчальними закладами і платформами. Інший напрям — співпраця з більш досвідченими колегами, старійшинами, або «in traditions we trust»,— це переймання досвіду, культури та традицій.

Ще один напрям — нетворкінг («In networking we trust»), оскільки ми молоді адвокати і нам хочеться час від часу просто поспілкуватись та неформально провести час. Ми розуміємо, що не однією роботою живемо.

Наступний — це знайомство з НААУ (або «Hello, it’s UNBA!»). Асоціація як регуляторний орган багато працює на благо адвокатури, над корисними для нас змінами до законодавства, допомагає у підвищенні кваліфікації. Ми хочемо, щоб молодий адвокат знав, якою є структура НААУ, хто і за що відповідає, як можна долучитися до самоврядування, результати діяльності та інструменти.

І, безперечно, робота з регіонами, оскільки ми не фокусуємо нашу діяльність лише у Києві. Адвокатів

уже близько 55 тисяч, і ми хочемо, щоб NextGen був корисним для кожного. Також ми розвиваємо міжнародну співпрацю з колегами з інших країн та міжнародними організаціями.

— Якісь плани щодо діяльності комітету вже вдалося втілити в життя?

— Що вже було зроблено? Для мене як для керівника це чудове питання, бо хочеться не просто щось робити, а й відстежувати результати. Нашими головними досягненнями є наша команда, молодіжний рух комітету, його впізнаваність, усвідомлення того, що це дійсно потрібно адвокатам.

Нам надсилають безліч побажань, слова підтримки, долучаються до наших заходів . На мою думку, це дуже важливий показник, оскільки ми відчуваємо потребу у тому, що робимо. До нашої діяльності долучаються все більше регіонів, з нами вже Одеса, Рівне, Житомир, Дніпро, Закарпаття, Черкаси, Чернівці, Харків та Івано-Франківськ. У кожному регіоні є регіональні представники, активна команда, що співпрацює з радою комітету. Ми проводимо

заходи не тільки для адвокатів загалом, але і для адвокатів у кожному регіоні. Сьогодні ми ведемо перемовини ще з трьома регіонами, і думаю, що до кінця року регіональних представництв буде набагато більше, ніж 9.

Важливий момент — це постійне проведення освітніх заходів з підвищення кваліфікації. Ми розуміємо, що розвиток soft skills та менеджменту є також надзвичайно важливим для адвокатів. Тому ми регулярно проводимо навчання з різних тем, наприклад, про діяльність юридичного бізнесу під час криз, маркетинг юридичних послуг, користь інтерактивних ігор для адвокатів, ораторське мистецтво, воркшопи з написання статей та листів тощо.

— Як можна потрапити до вашого комітету? Потрібно мати адвокатське свідоцтво чи берете навіть студентів?

—До ради комітету можуть потрапити лише адвокати, але учасниками можуть бути і помічники адвокатів, юристи, випускники та студенти останніх курсів ВНЗ

за юридичною спеціальністю. Ми відкриті для всіх охочих, на наші заходи часто приходять працівники банківської сфери, фахівці зі сфер реклами, піару, патентні повірені тощо. Ми всі молоді, у нас у всіх спільні інтереси та цінності. Але, звісно, пріоритет нашої діяльності — це адвокатура та юриспруденція.

Попри те що ми працюємо в Україні, ми ще й будуємо співпрацю з колегами з інших країн. Минулого року представники комітету відвідали дві міжнародні конференції з Європейською асоціацією молодих юристів. І у 2021 році (через карантинні заходи перенесли з 2020 на 2021 рік) UNBA NextGen буде проводити міжнародну літню конференцію у Києві з Європейською асоціацією молодих юристів. Це означає, що до нас завітають учасники із 20 країн світу. Темою конференції буде «in intellectual property we trust». Нам приємно усвідомлювати, що колеги з Європи довіряють нам проведення такого відповідального заходу. І цього ми досягли вже на другий рік діяльності.

— Коли ви як голова комітету NextGen

станете більш поважного віку, вам доведеться передати естафету молодшому керівнику. Чи будете і далі опікуватися молоддю?

— Я став головою комітету лише у січні 2020 року, і важко сказати, скільки буду займати цю посаду (сміється). Я не розмірковував над цим, але можу на 100% запевнити, що ця посада тимчасова для будь-якого голови. Кожен керівник приносить щось нове, реалізує певні проекти та дає дорогу іншим. Я впевнений, що у майбутньому з’явиться адвокат, що буде готовий перейняти цю естафету. Людина повинна бути ідейною, знайомою з нашою діяльністю, розділяти наші цінності та бути готовою брати на себе відповідальність. Звісно, наша сила в єдності!

— З якими трьома найбільшими проблемами сьогодні стикається молодий адвокат? І як може їх вирішувати?

— Проблема — це, мабуть, дуже гучне слово, але можна виділити деякі аспекти «для роботи».

По-перше, досвід: де його здобути і що з ним робити. Всі шукають юриста (адвоката) з величезним досвідом, але при цьому він має бути молодим, амбітним, ідейним. Де ж брати цей досвід? Шукати роботу, брати участь у різноманітних проектах, у тому числі pro bono, відвідувати семінари, читати книжки та публікації. Є купа можливостей, і, на мою думку, тут все залежить від людини. Досвід — це такий аспект, над яким постійно потрібно працювати.

Наступний — працевлаштування: куди надсилати резюме, як його правильно оформити? Для його вирішення адвокату (юристу) потрібно розуміти, у якій галузі права він хоче розвиватись. Якщо ми кажемо про те, що адвокат хоче розпочати власну справу, то серед інших питань з’являється менеджмент, маркетинг, розвиток бренду і багато організаційних питань. Тут слід спілкуватись із більш досвідченими колегами, переймати їхній досвід.

І третій істотний аспект — необхідність спілкування з однодумцями: якісний контент, знайомства, цікаві для всіх теми для обговорень та дискусій. І, на мою

думку, наш комітет може допомогти з усіма цими аспектами. Оскільки членами, партнерами та учасниками наших заходів є власники і партнери юридичних компаній, з якими можна познайомитись, обмінятися досвідом; колеги, які шукають відповіді на аналогічні питання чи вже знайшли їх; спільні інтереси, амбітні цілі та «наполеонівські» плани.

— А чи допомагає комітет працевлаштовувати молодих юристів? Можливо, є сектор із працевлаштування, відстеження і публікації вакансій?

— Це напрям, над яким ми ще працюємо, у тому числі разом із комітетом з юридичної освіти НААУ. Що ми хочемо зробити? Почати більше співпрацювати із навчальними закладами, які б могли рекомендувати студентів, яким справді цікаві можливості працевлаштування. Також плануємо налагодити співпрацю з компаніями, які готові брати студентів на стажування і роботу. Сьогодні ми ведемо перемовини як з юридичними компаніями, так і з

вишами, і плануємо запустити цей проект найближчим часом.

«Викладачі мають бути не теоретиками, а практиками, які ходять на судові засідання»

— Юрист постійно змінюється насамперед тому, що змінюється законодавство. Чи знаєте, яким буде юрист майбутнього?

— Якщо ми кажемо про таку молоду державу, як Україна, то законодавство, підходи, практика змінюються досить часто. Незалежно від часу юрист повинен любити свою професію, постійно підвищувати кваліфікацію, бути мобільним та відкритим до нових знань і змін. Ці вимоги будуть актуальними як сьогодні, так і в майбутньому.

— Сьогодні дуже активно обговорюються юридичні чат-боти, програми прогнозування судових рішень. Чи вірите в те, що ці молоді паростки на юридичній ниві дадуть фору «живим» юристам (можливо, років через 20 або 50)?

— Це круті ідеї та проекти, і вони допомагають у нашій роботі. Зокрема, аналізувати судову практику і законодавство, шукати потрібні судові рішення, робити нагадування та розсилку інформації для клієнтів тощо. Та, якщо йдеться про людське спілкування, конфлікти, масштабні проекти, де багато змінних факторів, потрібно розуміти людей, — повинен бути повноцінний юрист, людина.

Звісно, інструменти в адвокатів будуть змінюватись, їхня кількість постійно зростатиме, але дуже багато питань вирішуються на рівні «людина — людина». Звісно, якщо штучний інтелект настільки розвинеться, що зможе розв’язувати ці питання, то це буде чудово, але сьогодні я не бачу такої можливості.

— А чому чудово? Це ж виходить, що справжні юристи не будуть потрібні…

— Якщо є певні завдання, які можна делегувати штучному інтелекту, то чому б ні? Це ж не буде кроком в один день, це багато років, люди будуть до цього вже готові. Я не прихильник того, щоб роботи в адвокатів ставало менше, але якщо будуть механізми,

які зможуть нас розвантажити, то я за те, щоб ми їх використовували, а наш час використовувати більш якісно.

— Чого юристам, які щойно вступають у професію, потрібно навчитись у тих правників, які стали легендами?

— Ми повинні знати історію права та адвокатури. Це завжди буде актуально. Повинні переймати у більш досвідчених колег шанобливе ставлення до професії, до колег, оточення, їхнє розуміння права.

Я також дуже люблю юридичну цивілістику та залюбки читаю історії, прецеденти з минулого. Це певне натхнення для мене як для фахівця. Тому ці еталони завжди будуть актуальними: вибір правильної позиції, інструменти і чим ми можемо керуватися при веденні справ; як розуміти та поводитися з клієнтами та щодо суду. Це певні стовпи нашої професії, про які ми маємо знати, поважати, цікавитись.

Коли закінчиться карантин, ми плануємо проводити

заходи з легендами адвокатури та юриспруденції. Впевнений, це буде цікаво як молодим адвокатам, так і більш досвідченим колегам.

— Наступна генерація має бути кращою за попередню. А це в першу чергу лягає у площину юридичної освіти. Чи думали ви про те, що необхідно змінити в юридичній освіті?

— Слід починати із себе самого. Якщо щось не влаштовує у навчанні, завжди можна знайти необхідну інформацію, поспілкуватися з колегами, зайнятися саморозвитком, відвідувати семінари, запитувати. І я вбачаю певну тенденцію: ще коли я навчався, дуже багато уваги приділялося тому, щоб студент міг самостійно знаходити інформацію, а лектор лише її перевіряє і визначає напрями для розвитку.

Що стосується вишів, то, звісно, навчальний процес та матеріали потрібно постійно оновлювати та покращувати. Потрібно розширювати технічні можливості, дистанційне навчання, можливо,

онлайн-лекції тощо. У нас постійно змінюється законодавство, та викладачі повинні бути не теоретиками, а практиками, які відвідують судові засідання. Хотілося б, щоб у студентів була можливість долучатися до реальної практики, здобувати знання не про те, як «робити ксерокопії документів», а як складати такі документи.

Коли я навчався, то отримав швидше теоретичну базу, напрями, куди рухатись, і найголовніше — розуміння того, як правильно читати та розуміти законодавчі акти. А практичні навички, до прикладу, як правильно скласти позов, зареєструвати торговельну марку тощо, вже здобув під час роботи.

— Чи плануєте співпрацю із закладами вищої освіти або розробку альтернативних онлайн-програм?

— Ми плануємо будувати із вишами та профільними юридичними компаніями взаємовигідне партнерство, будемо організовувати певні вечори, які зможуть відвідувати потенційні роботодавці та студенти. Останні повинні знати, у чому полягають

вимоги роботодавців.

Наприклад, одна із вимог сьогодні до молодих юристів — знання англійської мови. І про це потрібно говорити. Студент має бути готовим до того, що йому потрібно, аби його взяли на роботу. Якщо буде налагоджений діалог між роботодавцем та майбутнім працівником, думаю, що у нас все вийде. А з огляду на те, що у цьому всі зацікавлені, це питання часу.

«Лише ми формуємо наше майбутнє, відповідаємо за нього та наше суспільство»

— Діяльності вашого комітету не завадив навіть карантин. Час від часу онлайн-заходи відбувались і були популярними серед учасників. Які плани на майбутнє у комітету NextGen?

— У планах дуже багато заходів — ми проводимо їх спільно з радами адвокатів регіонів і даємо адвокатам можливість підвищувати кваліфікацію. Лише у червні цього року ми організували близько 30 різноманітних онлайн-заходів. Крім цього, ми брали

участь у благодійному проекті НААУ з підтримки адвокатів похилого віку. Ми вдячні асоціації, що вона організовує такі проекти, і нам було приємно долучитися до них.

З вересня будемо активно готуватися до конференції 2021 року — затверджувати умови з партнерами, програму, спікерів, обирати локації, надсилати запрошення.

Крім того, ми зробили з колегами спільне відеопривітання до Дня молоді, у ньому взяли участь всі наші регіональні представництва. Це доводить, що ми єдині і місце проживання не є перепоною для вступу до нашої команди.

Ми плануємо залучити ще більше регіонів. У планах також робота зі студентами: зараз вони зайняті екзаменами, а восени ми повернемося до діалогу з ними. Це також співпраця зі старійшинами та адвокатами на пенсії.

Для легкої комунікації з нами, відстеження новин ми активно ведемо сторінки у соцмережах, а згодом

підготуємо відеовізитівки від кожного регіонального представництва комітету.

— 28 червня в Україні відзначали День молоді. Чого б ви побажали молодому поколінню, яке визначилось із бажанням пов’язати своєї життя з юридичною сферою?

— Основне напуття — все в наших руках та лише ми формуємо наше майбутнє. Користуйтеся можливостями вже сьогодні, оскільки все залежить від нас. І, звісно, долучайтесь до учасників молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen.

Стаття вийшла у виданні "Закон і бізнес".

Автор публікації: Сергій Барбашин

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл