ЄСПЛ визнав порушенням Конвенції у справі Міхалаке проти Румунії через подвійне кримінальне покарання заявника | НААУ

Головна цитата

Даним рішенням було вистановлено порушення статті 4 (Право не бути притягненим до суду або покараним двічі) Протоколу №7 Конвенції

Публікація

ЄСПЛ визнав порушенням Конвенції у справі Міхалаке проти Румунії через подвійне кримінальне покарання заявника

10:59 Чт 02.01.20 Автор : Олександр Дроздов, Олена Дроздова 1897 Переглядів Версія для друку

«Нікого не може бути вдруге притягнено до суду або покарано в порядку кримінального провадження під юрисдикцією однієї і тієї самої держави за правопорушення, за яке його вже було остаточно виправдано або засуджено відповідно до закону та кримінальної процедури цієї держави», - зазначено у статті 4 Протоколу № 7 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Це стало підставою для ухвалення позитивного рішення Європейського суду з прав людини по справі «Міхалаке проти Румунії».

Справу було розпочато за заявою румунського громадянина Авреліана-Ерікома Міхалаке проти держави Румунія, поданої до Європейського суду з прав людини 10 вересня 2010 року. Заявник стверджував, що його було притягнуто до суду та засуджено двічі за одне і те саме правопорушення, що порушує статтю 4 Протоколу №7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Так, у ніч на 3 травня 2008 року Авреліана-Ерікома Міхалаке зупинила поліція в якості заходу превентивного контролю. Чоловік пройшов огляд на стан сп’яніння (тест дихання). Оскільки тест виявився позитивним, працівники поліції попросили його супроводити їх до лікарні для здачі біологічного зразка з метою встановлення рівня алкоголю в крові. На що той відмовився.

За відмову надання біологічного зразка прокуратура Фокшаньського районного суду порушила кримінальну справу проти Авреліана-Ерікома Міхалаке. Після допиту прокурором, він визнав, що вживав алкоголь, але біологічний зразок так і не надав. Згодом прокуратура закрила кримінальне провадження, мотивуючи тим, що притягнення до кримінальної відповідальності не могло бути здійснено, якщо вчинене діяння не було достатньо серйозним, аби бути кримінальним злочином.

Проте пізніше прокуратура при окружному суді Вранчі, що є органом вищого рівня по відношенню до прокуратури Фокшаньського районного суду, скасувала постанову про закриття кримінального провадження проти Авреліана-Ерікома Міхалаке, анулювала стягнення адміністративного штрафу, накладеного на нього, у розмірі 1000 леїв та поновила кримінальне провадження за вчинення того ж самого злочину. Згодом Фокшаньський районний суд засудив чоловіка до одного року позбавлення волі, не погодившись із звинуваченнями викладеними в обвинувальному акті.

Проти цього рішення заявник подав апеляційну скаргу з питань права. Наголосив, що направлення його справи до окружного суду було початково неправомірним. Він стверджував, що своєму постановою прокуратура закрила щодо нього кримінальне провадження та наклала на нього адміністративний штраф, тим самим припинивши кримінальне розслідування. А згодом прокуратура при окружному суді Вранчі помилково скасувала постанову про закриття власним рішенням і не було подано жодної апеляційної скарги стосовно постанови. Проте подану заявником апеляційну скаргу Галацький апеляційний суд відхилив.

Розглянувши обставини справи, ЄСПЛ зазначив, що заявника було притягнуто до відповідальності в обох провадженнях в рамках одного правопорушення, передбаченого однією правовою нормою. Провадження та два покарання, застосовані до заявника, переслідували однакову загальну мету утриматись від поведінки, що становить ризик для безпеки дорожнього руху. Перше провадження у цілому та початкова частина другого провадження здійснювались тим самим органом, тобто прокуратурою Фокшаньського районного суду, і в «обох» провадженнях були представлені одні і ті ж докази. У даній справі два покарання, накладені на заявника, не були поєднані: будь-яке з двох покарань повинно було бути призначене в залежності від того, чи охарактеризували слідчі органи наявні факти кримінальним правопорушенням. Два провадження здійснювались один за одним і жодного разу не проводилися одночасно. Відповідно мало місце порушення статті 4 Протоколу № 7 до Конвенції.

Керуючись судовою практикою, ЄСПЛ зазначив, що згідно з текстом статті 4 Протоколу № 7, щоб отримати перевагу від принципу ne bis in idem, відповідна особа повинна «остаточно виправдана або засуджена відповідно до закону та кримінальної процедури цієї держави». Визначаючи, що було «остаточним» рішенням у справах, що розглядались, він незмінно посилався на критерій, викладений у пояснювальному звіті щодо Протоколу № 7, вважаючи, що рішення було «остаточним», незалежно від його характеристики за національним законодавством після того, як були вичерпані «звичайні» засоби захисту або закінчення строку, встановленого національним законодавством для їх використання. Засоби захисту, визначені Судом як «надзвичайні», не враховуються при визначенні того, чи було «остаточним» рішення для цілей статті 4 Протоколу № 7. Іншими словами, здійснюючи свій розгляд, Суд автоматично не враховував класифікацію, що використовується у національному законодавстві для визначення того, чи було рішення «остаточним» чи ні: він провів власну оцінку «остаточності» характеристики рішення з посиланням до «звичайних» засобів захисту, доступних сторонам. 

Тим не менш, під час читання певних рішень, винесених Судом до рішень Сергій Золотухін та Маргуш, і особливо рішень у справах Сторбротен проти Норвегії, Хорчаг проти Румунії та Сундквіст проти Финляндії, може скластися враження, що питання про остаточний характер рішення регулюється виключно національним законодавством відповідної держави. Однак посилання на національне законодавство у цих рішеннях слід тлумачити більш кваліфіковано і розглядати у їх контексті.

Рішення ЄСПЛ у справі Міхалаке проти Румунії в перекладі українською мовою

Автор публікації: Олександр Дроздов

Автор публікації: Олена Дроздова

 

Інші публікації автора

Критикувати суд можна, ображати – ні. ЄСПЛ нагадав про особливу роль інституту адвокатури

Публікація

Критикувати суд можна, ображати – ні. ЄСПЛ нагадав про особливу роль інституту…

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

12:00 Пн 13.07.20 2014
ЄСПЛ визнав обшуки адвокатів і юристів порушенням Конвенції у справі  «Круглов та інші проти Росії»

Публікація

ЄСПЛ визнав обшуки адвокатів і юристів порушенням Конвенції у справі «Круглов та…

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

15:43 Пт 07.02.20 5708
ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі «Хамбардзумян проти Вірменії» щодо незаконного використання даних НСРД

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі «Хамбардзумян проти Вірменії» щодо…

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

17:40 Пн 27.01.20 2800
Адвокат – суб’єкт первинного фінансового моніторингу  та інші актуальні питання Закону 361—IX

Публікація

Адвокат – суб’єкт первинного фінансового моніторингу та інші актуальні питання…

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

16:06 Пт 03.01.20 12658
ЄСПЛ постановив порушення Конвенції у справі Ілєва проти Болгарії щодо скарг на незаконне проведення обшуку

Публікація

ЄСПЛ постановив порушення Конвенції у справі Ілєва проти Болгарії щодо скарг на…

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

15:32 Чт 02.01.20 2952
ЄСПЛ визнав відсутність порушення права власності у справі Яшар проти Румунії

Публікація

ЄСПЛ визнав відсутність порушення права власності у справі Яшар проти Румунії

Автор: Олександр Дроздов, Олена Дроздова

14:20 Чт 02.01.20 1891

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл