ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Алтай проти Туреччини щодо права ув’язненого на конфіденційне спілкування з адвокатом | НААУ

Головна цитата

Відповідно до статті 6§1 (право на справедливий судовий розгляд) він скаржився на те, що ані він, ані його адвокат не могли ефективно брати участь у провадженні щодо обмеження його зустрічей з адвокатом, оскільки не було проведено жодного слухання і вони не змогли подати жодних аргументів проти заяви адміністрації в’язниці або запита прокурора.

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Алтай проти Туреччини щодо права ув’язненого на конфіденційне спілкування з адвокатом

15:35 Вт 16.07.19 Автор : Олександр Дроздов, Віктор Янишен, Олена Дроздова, Яна Токарь, Андрій Цибулько 1680 Переглядів Версія для друку

Європейський суд з прав людини визнав порушення Конвенції у справі Алтай проти Туреччини. Зокрема, було констатовано порушення Туреччиною статей 8 та 6 Конвенції щодо права ув'язненого на конфіденційне спілкування з його адвокатом та, у зв'язку з цим, відсутність  належного судового розгляду.

Заявник, Mehmet Aytunç Altay, є громадянином Туреччини, який народився в 1956 році. Він відбуває вирок до довічного ув’язнення у в’язниці типу F м. Едірне (Туреччина). Справа стосувалася рішення адміністрації в’язниці та судів про присутність посадової особи під час його консультацій зі своїм адвокатом.

У серпні 2005 року адміністрація в’язниці вирішила заборонити пану Altay, який був засуджений до довічного ув’язнення за спробу підірвати конституційний порядок, отримати посилку від його адвоката, яка містила книгу під назвою Globalisation and Imperialism( Küreselleş me ve Emperyalizm), журнал під назвою Rootless Anational Publication ( Köxüz Anasyonal Neş riyat ) та газету, Express International Sha la la (Express Enternasyonal Ş alala).

Суд з питань виконання покарань м. Едірне підтримав рішення в’язниці, оскільки матеріал не мав нічого спільного з правами на захист. Пан Altay висунув заперечення, але його апеляція була безуспішною.

У вересні того ж року в’язниця подала запит для отримання дозволу на присутність посадової особи під час зустрічей пана Altay з його адвокатом стверджуючи, що її дії щодо надсилання матеріалу були несумісними з її обов’язками законного представника. Суд з питань виконання покарань м. Едірне задовольнив запит. Пан Altay оскаржив це обмеження у 2008, 2010 та 2013 роках, але жодного разу не мав успіху.

У 2006 році Страсбурзький суд відхилив заяву пана Altay щодо заборони отримати книгу і періодичні видання постановивши, що він повинен спочатку вичерпати національні засоби судового захисту подавши заяву до Комісії з питань компенсацій. В 2016 році Комісія постановила, що відмова передати матеріали для читання порушила його права, передбачені статтею 10 (свобода вираження поглядів).

У цій заяві він посилався на статтю 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя, житла і листування) для подання скарги на те, що рішення від вересня 2005 року про призначення присутності посадової особи під час візитів адвоката порушило його право на конфіденційні консультації з адвокатом.

Відповідно до статті 6§1 (право на справедливий судовий розгляд) він скаржився на те, що ані він, ані його адвокат не могли ефективно брати участь у провадженні щодо обмеження його зустрічей з адвокатом, оскільки не було проведено жодного слухання і вони не змогли подати жодних аргументів проти заяви адміністрації в’язниці або запита прокурора.

Порушення статті 8

Порушення статті 6§1 – у зв’язку з тим фактом, що  не було проведене слухання

Справедлива сатисфакція: 2 000 євро (моральна шкода).

Переклад з англійської мови та опрацювання цього рішення здійснено адвокатом, кандидатом юридичних наук, доцентом, заслуженим юристом України Олександром Дроздовим, адвокатом, кандидатом юридичних наук, доцентом Віктором Янишеним, адвокатом, кандидатом юридичних наук, директором Адвокатського бюро «Дроздова та партнери» Оленою Дроздовою, здобувачем кафедри цивільного  права № 1 Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого Яною Токарь та Андрієм Цибулько

Автор публікації: Олександр Дроздов

Автор публікації: Олена Дроздова

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл