ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Ліблік проти Естонії щодо несанкціонованих слідчих дій в корупційному провадженні | НААУ

Головна цитата

Суд вважав, що оскільки втручання у приватне життя заявників та їх кореспонденцію не відповідало вимогам, передбаченим у національному законодавстві в тому, що дозволи на таємне спостереження повинні бути належним чином обґрунтуванні, ці втручання не були «згідно з законом», як того вимагає пункт 2 статті 8 Конвенції. Отже, було порушено статтю 8 Конвенції

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Ліблік проти Естонії щодо несанкціонованих слідчих дій в корупційному провадженні

15:13 Вт 16.07.19 Автор : Олександр Дроздов, Віктор Янишен, Олена Дроздова, Яна Токарь, Андрій Цибулько 2081 Переглядів Версія для друку

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Ліблік проти Естонії щодо несанкціонованих слідчих дій в корупційному провадженні.

Судом констатовано порушення Естонією статті 8 Конвенції. Зокрема, ЄСПЛ установив, що у кримінальній справі щодо вчинення корупційного злочину було здійснено негласні заходи, без належного обґрунтування дозволів на їх проведення. 

Таким чином, у цій справі Європейський суд з прав людини підтвердив свою позицію, яку він виклав у рішенні Драгоєвіч проти Хорватії (2015) щодо заборони ретроспективного обґрунтування дозволів на проведення негласних заходів під час розгляду справи по суті або судового провадження з перегляду судових рішень. 

Суд підкреслив, що суть його висновку у рішенні Драгоєвіч проти Хорватії торкнулася того факту, що, незважаючи на чітку вимогу в національному законодавстві про те, що дозволи на таємне спостереження мають бути обґрунтовані, національні суди запровадили можливість наводити такі підстави ретроспективно (зі зворотною дією, ретроспективне обґрунтування) у випадках, коли уповноважені органи з самого початку цього не зробили. Саме ця практика обходу вимоги навести підстави на початковому етапі надання такого дозволу та погодження з тим, що вони також можуть бути наведені пізніше під час провадження, відкрило шлях до свавілля, що суперечить гарантіям згідно зі статтею 8 Конвенції. Суд не може не визнати, що така ж проблема є суттю і цієї справи. Це так, не залежно від того, чи була суперечливою попередня національна прецедентна практика, або ж можливість аргументації зі зворотною дією (ретроспективне обґрунтування) була вперше введена лише в контексті розглянутої справи.

Що стосується практики сприйняття ретроспективно наданих аргументів, Суд зазначив, що ефективність гарантії попереднього контролю та зобов'язання наведення підстав може не співпадати, якщо обов'язок попереднього дослідження та наведення підстав замінити можливістю навести такі доводи пізніше на стадії судового розгляду, де суди неминуче отримають більше інформації про те, як було вчинено можливі злочини. Це не просто проміжок часу, а інший процесуальний контекст, в якому будуть наведені такі підстави, що й вимагає такої обережності.

Зважаючи на наведені вище причини, Суд вважав, що оскільки втручання у приватне життя заявників та їх кореспонденцію не відповідало вимогам, передбаченим у національному законодавстві в тому, що дозволи на таємне спостереження повинні бути належним чином обґрунтуванні, ці втручання не були «згідно з законом», як того вимагає пункт 2 статті 8 Конвенції.

Отже, було порушено статтю 8 Конвенції (пункти 140-143 рішення).

Переклад рішення ЄСПЛ у справі Ліблік проти Естонії

Автор публікації: Олександр Дроздов

Автор публікації: Олена Дроздова

Автор публікації: Віктор Янишен

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл