Прозорість, чіткість, зрозумілість – нові правила підвищення кваліфікації адвокатів | НААУ

Головна цитата

Відтепер, сторонні оператори організації процесу підвищення кваліфікації адвокатів будуть мотивовані двома обставинами організації якісних заходів – матеріальною складовою в частині сплати щорічного внеску, та наявності процедури розгляду скарг на неякісний контент з підвищення кваліфікації.

Публікація

Прозорість, чіткість, зрозумілість – нові правила підвищення кваліфікації адвокатів

10:38 Пн 01.07.19 Автор : Володимир Мацко 4101 Переглядів Версія для друку

ВИМОГИ ДО ПРОФЕСІЙНОГО РІВНЯ АДВОКАТА

Останнім часом адвокатська спільнота досить жваво обговорювала новий порядок підвищення кваліфікації адвокатів, який було прийнято 14 лютого 2019 року. Аналіз гнівних постів у соціальних мережах дає підстави стверджувати, що критикували положення нового порядку здебільшого ті, хто взагалі його не читав або має інші інтереси, ніж організація якісних заходів з підвищення кваліфікації адвокатів.

З метою уникнення спекуляцій навколо процедури підвищення кваліфікації адвокатів, необхідно ретельно дослідити її та наголосити на основних перевагах в порівнянні зі старою, яка вже просто не  відповідає вимогам сучасного професійного життя адвокатської спільноти.

До речі, сьогодні, на превеликий жаль, деякими представниками адвокатури досить радикально сприймаються інноваційні підходи роботи, але давайте мислити потребами сьогодення, а не спогадами про досягнення минулого.

Робота сучасного адвоката вимагає постійного удосконалення його професійних навичок. Саме з цією метою, процес підвищення кваліфікації адвокатів повинен відбуватися на високопрофесійному рівні та виключати можливість, коли адвокату будуть надавати знання сумнівні лектори та фахівці.

Що ми маємо сьогодні? Деяка частина заходів з підвищення кваліфікації адвокатів носить формальний характер і зводиться лише до того, щоб набрати необхідну кількість балів для щорічного звітування. Як наслідок, робота деяких адвокатів зводиться до хизування своїми так званими досягненнями в соціальних мережах, які не мають нічого спільного ані з професійним рівнем адвоката, ані з правилами адвокатської етики, що в цілому підриває авторитет та повагу до професії.

ПОРЯДОК ТА ВИМОГИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Новим порядком передбачено, що адвокати, які набули статус перші три роки, зобов’язані здобувати кваліфікацію на рівні 16 балів на рік, де один бал дорівнює одній годині відповідного заходу з підвищення кваліфікації. Адвокати, зі стажем роботи більше трьох років – 10 балів на рік.

Загальні вимоги для адвокатів, незалежно від дати набуття статусу адвоката, полягають в тому, що загальний обсяг здобутих балів повинен складатися з двох годин правил адвокатської етики та не менше 50% відвідувань заходів організованих операторами підвищення кваліфікації.

Новим порядком також передбачена можливість звільнення адвоката від обов’язку підвищення кваліфікації у разі тривалої (більше трьох місяців) втрати працездатності або з інших поважних причин, за відповідною заявою адвоката та за рішенням ради адвокатів регіону.

Адвокат може підтвердити свою участь у відповідному заході  сертифікатом та матеріалами отриманими на заході, які подаються до Вищої школи адвокатури не пізніше 31 січня наступного року. Адвокатам, які виконали кваліфікаційні вимоги, надсилається сертифікат в електронній формі з одночасним внесенням відомостей до ЄРАУ.

Таким чином, буде забезпечений електронний обмін, що в подальшому повністю замінить паперовий обмін даними.

ВИДИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Новий порядок визначає наступні види підвищення кваліфікації, а саме:

навчання за професійними програмами Віщої школи адвокатури та у Вищих навчальних закладах ІІІ, IV рівня акредитації;
участь у конференціях та заходах, організаторами яких виступають, як оператори процесу підвищення кваліфікації адвокатів, так і сторонні оператори, які отримали відповідну акредитацію.
науково-практична діяльність адвоката, коли підвищення кваліфікації адвокатів відбувається шляхом науково-публіцистичної діяльності (друк та видання підручників, монографій, наукових статей у фахових виданнях тощо).

Таким чином, новий порядок підвищення кваліфікації адвокатів передбачає і самостійне вдосконалення своїх професійних навичок. Доречно буде зазначити, що на найближчому засіданні Ради адвокатів України буде значно розширено так доповнено перелік видів підвищення кваліфікації адвокатів. Тепер з'являться такі види, яких не було раніше: онлайн-трансляції, вебінари, онлайн-курси, тощо.

АДМІНІСТРУВАННЯ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

Як і в будь-якій процедурі, новим Порядком передбачено адміністрування процесу. Адміністративну функцію підвищення кваліфікації адвокатів Радою адвокатів України делеговано Вищій школі адвокатури, на базі якої було створено Центр акредитації ВША НААУ. Саме він  адмініструватиме онлайн платформу, до якої підключаються усі оператори з підвищення кваліфікації.

Новим порядком передбачено два виду операторів з підвищення кваліфікації адвокатів:

оператори, які не потребують акредитації (всі ради адвокатів регіону, КДКА, ВКДКА, НААУ та Координаційні центри з надання правової допомоги та регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги)
сторонні оператори, які не відносяться до вищезазначених, але потребують акредитації, та мають сплачувати певні внески в органи адвокатського самоврядування.

В рамках роботи Центру акредитації з'являється нова роль, яка буде проводити моніторинг та звітувати щодо заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, та в разі неякісної процедури реагувати відповідними повідомленнями як адміністратору процесу, так і органам адвокатського самоврядування.

Відтепер, сторонні оператори організації процесу підвищення кваліфікації адвокатів будуть мотивовані двома обставинами організації якісних заходів – матеріальною складовою в частині сплати щорічного внеску, та наявності процедури розгляду скарг на неякісний контент з підвищення кваліфікації.

А тепер давайте перейдемо до критики, яка шириться у соціальній мережі facebook, щодо нового Порядку, який начебто складний за своєю структурою та організацією процедури підвищення кваліфікації адвокатів…… Він незручним стає для сумнівних лекторів та організацій, ціллю яких було лише отримання доходів за допомогою адвокатів. Ще одна причина незручності для таких організацій — це високий рівень конкуренції, бо тепер можна побачити абсолютно усі заходи з підвищення кваліфікації по всій Україні на одному сайті Центру акредитації ВША НААУ.

Прозорість, чіткість, зрозумілість — це ті принципи, які закладено у нову редакцію Порядку. Кожен тепер знає, що очікувати від підвищення кваліфікації в Україні. Переконані, що рівень Української адвокатури повинен бути найвищим і не тільки на пост-радянському просторі, а і в Європі.

Автор публікації: Володимир Мацко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл