Карантин – золоті часи рейдерів та шахраїв | НААУ

Головна цитата

Сьогодні нам необхідно зрозуміти, що в умовах соціально-політичного напруження стрімко зростає можливість стати жертвою рейдерів та шахраїв, в той час, коли своєчасне реагування та правничий захист може убезпечити не тільки Ваше майно та бізнес, але й заощадити можливі витрати.

Публікація

Карантин – золоті часи рейдерів та шахраїв

12:23 Пн 23.03.20 Автор : Володимир Мацко 4577 Переглядів Версія для друку

Ми можемо констатувати, що сьогодні новиною номер один як у світі, так і в Україні є пандемія COVID-19, а також обговорення економічних наслідків для всього світу. Уся увага сконцентрована лише на новини про динаміку розповсюдження вірусу COVID-19. Отже, багато життєвих процесів залишилося поза увагою громадян та бізнесу, перші намагаються вирішити побутові питання пов’язанні з карантином, другі – зберегти бізнес від стрімкого економічного спадання та негативних наслідків карантину.

БЕЗПОРАДНІСТЬ ГРОМАДЯН ТА БІЗНЕСУ

11 березня 2020 року Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення про введення на всій території карантину строком на три тижні – до 03 квітня 2020 року. Звісно, вказане рішення змінило життя майже кожного українця та відобразилося на усьому секторі бізнесу і саме коли, громадяни змінюють своє звичне життя, а бізнес змінює формат роботи з метою підтримання своєю життєдіяльності активізуються і незаконні дії проти них, оскільки роботу усіх державних органів, в тому числі судів переведено в режим карантину.

Особливо вразливою є категоріє громадяни, які мають невиконанні договірні (кредитні зобов’язання). Останнім часом, ми спостерігали, що з так званих голландських аукціонів (аукціони з поступовим зниженням вартості об’єкту продажу – пулу), під егідою Фонду гарантування вкладів, скуповувалися великі кредитні портфелі компаніями, які здебільшого були створені за декілька місяців до проведення такого аукціону.

МОЖЛИВА ЗМІНА В РЕЄСТРІ ПРАВА ВЛАСНОСТІ

Потрібно пам’ятати, що в даному випадку буде діяти презумпція дійсності правочину закріпленому в ст. 625 ЦК України, і навіть, якщо процедура проведення голландського аукціону була порушена ви повинні розуміти, що наступним кроком нового кредитора, буде внесення змін до відповідного реєстру права власності, особливо, якщо кредитний договір був забезпечений іпотекою чи заставою.

Саме тут починається найцікавіше, оскілки, саме такий період є найкращим моментом для нових кредиторів звернути стягнення на предмет іпотеки в позасудовому порядку шляхом внесення змін у відповідний реєстр права власності на нерухоме майно. Оскільки, карантин на «чорних реєстраторів» не розповсюджується. Навіть без карантину їх було важко знайти з метою витребування доказів та сповіщенням про судовий розгляд у справах про скасування реєстраційних дій.

Таке зухвале порушення закону обумовлене тим, що особа, яка стоїть за організацією такого стягнення розуміє обмежену можливість дій позичальника (боржника) в умовах карантину. В разі незаконної перереєстрації права власності іпотечного (заставного, або не заставного майна) можна було діяти наступними способами:

  • Оскаржити незаконні дії реєстратора до комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації. Важливо пам’ятати про те, що такий спосіб захисту передбачає обов’язкову відсутність судового спору предметом якого є нерухоме майно, яке було перереєстровано.
  • Судовий захист. Передбачає обов’язкове звернення до суду з позовом.

Але, не дивлячись на те, що обидва способи є дієвими механізмами захисту порушеного права, в умовах оголошеного карантину на території усієї держави, строк такого захисту важко спрогнозувати, і скоріш за все це питання буде відкрите, ще не один місяць.

Виникає питання, чи можна себе убезпечити простому громадянину, від незаконних дій з його нерухомими майном, на період карантину. Звісно так! Сьогодні багато електронних ресурсів за допомогою, яких можна вчасно отримати інформацію, та розпочати діяти відразу, а не чекати, коли рейдери прийдуть до Вас.

Контролювати можна наступним шляхом:

1. Одержання професійної правничої допомоги. Сьогодні багато юридичних фірм та адвокатів надають послуги з контролю майнових інтересів клієнтів. Комплексне обслуґовування дозволяє контролювати усі необхідні реєстри, в тому числі і платні.

2. Самостійний контроль та перевірка. За допомогою електронно-цифрового підпису можна самостійно перевіряти, чи не внесені зміни до державного реєстру нерухомого майна та їх обтяжень.

3. Встановлення sms-маяка. Цей сервіс, після його активації, сповістить Вас про зміни статусу в реєстрі нерухомого майна вашого об’єкту, проведення, вчинення будь-яких реєстраційних дій з вашим об’єктом власності. Вказана послуга платна, але вона Вам може забезпечити своєчасне вжиття необхідних заходів – звернутися за професійною правничою допомогою, звернутися із заявою до суду або ж до правоохоронних органів.

КАРТКОВІ ШАХРАЇ АКТИВІЗУЮТЬ СВОЮ РОБОТУ

Взагалі, шахрайство з банківськими платіжними картками, це предмет окремого дослідження, оскільки майже усі громадяни сьогодні володіють цим платіжним інструментом.

На жаль, більшість банківських установ не приділяють необхідної уваги, щодо проведення роз’яснень з користування банківською карткою та недопустимість передачі будь -яких відомостей платіжної картки, а саме – номеру платіжної картки і особливо її захисного трьох значного коду на зворотній стороні картки.

В засобах масової інформації, протягом дії карантину, збільшилася кількість повідомлень про жертв карткових шахраїв. Можна виділити наступні групи карткових шахраїв:

1. Вам телефонують або ви отримуєте sms-повідомлення, що за Вашою банківською карткою виявлені підозрілі транзакції і Вам необхідно зателефонувати на певний номер телефону. Саме під час розмови, шахраї будуть намагатися дізнатися номер Вашої банківської картки та захисний трьох значний код картки.

2. Вам телефонують, або ви отримуєте sms-повідомлення, що у зв’язку з введенням карантину на території України, та з метою «заморожування» нарахування відсотків за користування кредитними коштами, Вам необхідно зв’язатися з так званим оператором за певним номером телефону та уточнити номер карти та її захисний код.

Важливо пам’ятати громадянам, що будь-які відомості Вашої банківської карти не повинні  нікому передаватися. Якщо у Вас є будь-які запитання, Ви можете звернутися до свого банку за номером гарячої лінії!

ЧОМУ НА ЧАС КАРАНТИНУ БІЗНЕС ЗАЛИШАЄТЬСЯ ПІД УДАРОМ

Так, саме представники бізнесу в Україні, доволі часто нехтують правовою безпекою, , що призводить до того, що вони стають лакомим шматком для рейдерів в умовах тотального карантину, особливо це стосується аграрного сектору.

Підґрунтя для рейдерської атаки та спроби захоплення:

1. Непогашена заборгованість та подальша переуступка.

2. Недосконалість установчих документів та конфлікт засновників.

3. Наявність конфлікту та злиття інформації, колишніми працівниками, контролюючим органам.

4. Спроба «домовитися» з правоохоронними органами та застосування корупційних схем.

5. Відсутність юридичної підтримки підприємства. Особливо, коли реєструють фактові кримінальні провадження.

Сьогодні загалом найбільшу популярність набувають способи рейдерського захоплення шляхом:

1. Підроблення судових рішень.

2. Внесення змін через державних реєстраторів різноманітних КП, які навіть не знаходяться за своїми адресами, чорних нотаріусів (нібито втрачений ключ, не була здійснена перевірка судового рішення в ЄРСР).

3. Фізичне захоплення, тощо.

Електронні сервіси та своєчасна правнича допомога звісною мірою може завадити цьому.

ЗАХОДИ НАПРАВЛЕННІ НА ЗАХИСТ БІЗНЕСУ ВІД РЕЙДЕРСЬКИХ АТАК

В будь-якому разі, сьогодні жоден суб’єкт господарської діяльності не захищений від рейдерських атак, але правильна побудова превентивних заходів, допоможе запобігти негативним наслідкам спроб незаконних дій.

До таких заходів можна віднести наступне:

1. Розробка статутних документів, з визначенням порядку призначення, та звільнення керівника підприємства, виходу засновників та розподілення витрат та прибутку, контролю підприємства тощо.

2. Моніторинг контрагентів перед укладанням договорів.

3. Складання договорів з попереднім аналізом можливих негативних наслідків для власника бізнесу (юридичний аспект).

4. Супроводження договорів та здійснення правової роботи на підприємстві.

5. Контроль документів та правовий аналіз правочинів, особливо розділу штрафних санкцій.

6. Заходи захисту від спроби захоплення.

В разі виявлення загрози та з метою запобігання рейдерському захопленню рекомендовано вжити наступні дії:

1. Накладання заборони вчинення реєстраційних дій через реєстратора строком на 10 днів за заявою власника майна. Слід зазначити, що така заява може подаватися і в друге, в третє без обмеження, але існують способи «обману» такого превентивного заходу.

2. Накладання арешту за ухвалою суду (забезпечення позову, тощо).

3. Шляхом передачі активів компанії в іпотеку або заставу (рухомі речі).

Заходи направлені на моніторинг спроб рейдерських атак:

1. Моніторинг ЗМІ та публікацій (інформаційне підґрунтя).

2. Моніторинг реєстру судових рішень (ухвали про забезпечення позову шляхом передачі на зберігання зернових культур, судових рішень про стягнення заборґованості за «сумнівними договорами позики або договорами поруки).

3. Встановлення СМС-маяка.

Сьогодні нам необхідно зрозуміти, що в умовах соціально-політичного напруження стрімко зростає можливість стати жертвою рейдерів та шахраїв, в той час, коли своєчасне реагування та правничий захист може убезпечити не тільки Ваше майно та бізнес, але й заощадити можливі витрати.

Автор публікації: Володимир Мацко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл