Керуючий партнер GOLAW, заступник голови НААУ В.Гвоздій: «Перемагає та сторона, яка максимально дотримується вимог закону» | НААУ

Головна цитата

Представляючи інтереси підприємництва в Україні, адвокати змушені вдаватись до креативних рішень. Про стратегії захисту та про те, коли без суду не обійтися, розповідає керуючий партнер юридичної фірми GOLAW, заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій.

Публікація

Керуючий партнер GOLAW, заступник голови НААУ В.Гвоздій: «Перемагає та сторона, яка максимально дотримується вимог закону»

12:20 Вт 02.10.18 Автор : Валентин Гвоздій 1556 Переглядів Версія для друку

Представляючи інтереси підприємництва в Україні, адвокати змушені вдаватись до креативних рішень. Про стратегії захисту та про те, коли без суду не обійтися, розповідає керуючий партнер юридичної фірми GOLAW, заступник голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій.

 

— Які інструменти має адвокатура для захисту підприємництва від протиправних посягань?

— В адвокатів один інструмент — закон. І насправді закон у широкому сенсі цього слова в Україні є досить непоганим. Однак виникають питання щодо його застосування та виконання. Метою нашої дискусії було привернення уваги бізнесу та інформування підприємців щодо їхніх прав, аби вони заявляли про наявність цих прав і вимагали їх дотримання під час взаємодії з державними інституціями.

Присутні на заході неодноразово згадували прислів’я про те, що порятунок потопаючих є справою рук самих потопаючих. Якщо ми говоримо про ризики ведення бізнесу, то це дійсно так. Адвокати ж є професіоналами, які можуть надати такий порятунок. Адже вони знають, що варто робити, а від чого краще утриматись.

Коли наша компанія працює зі справою, в якій ідеться про захист бізнесу, ми розробляємо стратегію захисту. Вона включає в себе не лише юридичні моменти, а й низку інших аспектів. Наприклад, взаємодію з посадовцями або інформування громадськості через ЗМІ. Іноді перемога вимагає більш креативних підходів.

Так, наша фірма намагалася захистити інтереси клієнта — представника однієї зі скандинавських країн в Україні від протиправних посягань. Ми розуміли, що про проблему необхідно повідомити високопосадовців. Сталося так, що Президент України мав відвідати країну нашого клієнта з робочим візитом, в рамках якого планувалася зустріч із представниками місцевого бізнесу. Буквально за кілька годин нам вдалося домогтися того, щоб довірені особи компанії були включені до списків учасників зустрічі. Їм передали підготований   лист до гаранта Конституції, в якому детально викладалася суть проблеми. Таким чином, ми отримали можливість повідомити про негаразди Президента безпосередньо. У цій ситуації велике значення мали командна робота та здатність мислити нестандартно.

— Чи поділяєте ви думку суддів Верховного Суду про те, що якісну правову позицію адвокат має формувати вже в суді першої інстанції?

— Безперечно. І ми завжди говоримо про це нашим клієнтам. Навіть якщо вимірювати роботу адвокатів у грошовому еквіваленті, то виявиться, що найдорожчим є представництво саме в суді першої інстанції. Адже на цьому етапі формується доказова база. І нині нові процесуальні кодекси зобов’язують сторони формувати її максимально повно. Якщо сторона у справі щось недоробила або ж притримала на потім з надією здивувати суддів наступних інстанцій, це не матиме доказового значення. Сьогодні судді не шукають істини. Вони оцінюють те, що надають їм сторони. І перемагає та сторона, яка максимально дотримується вимог закону.

— Тоді, мабуть, правильним буде говорити про те, що для представництва інтересів у суді  підприємцям потрібні фахові адвокати?

— Це справді так. На це звернув увагу і законодавець. Ми вже маємо монополію на представництво інтересів клієнта в судах апеляційної та касаційної інстанцій. А з 1.01.2019 монополія адвокатів на представництво інтересів клієнтів пошириться на суди першої інстанції.

Це допоможе підвищити якість судочинства та реально гарантуватиме клієнтам те, що їх справа буде правильно сформована.

Щоправда, іншим боком медалі може стати неналежний рівень самого адвоката. Однак, щоб убезпечити інтереси осіб, втягнутих в орбіту судочинства, законодавець планує запровадити норму про обов’язкове страхування адвокатами своєї професійної відповідальності. В такому випадку, якщо клієнту через непрофесійні дії адвоката завдано шкоди, він зможе стягнути понесені збитки безпосередньо із цього адвоката. Це світова модель взаємодії адвокатів з клієнтами, яка успішно працює у Німеччині, Франції, США тощо.

Зазначену позицію підтримує і Національна асоціація адвокатів України.

— А чи доцільно говорити про медіацію в рамках захисту інтересів бізнесу?

— Якщо йдеться про спори бізнес-партнерів, які можуть бути вирішені без втручання суду, то, безперечно, медіація є одним з найкращих інструментів. Якщо ж мова йде про протиправне посягання на права та інтереси особи, то це є кримінальним злочином, який має розглядатись у площині кримінального провадження.

Стаття опублікована на сайті видання "Закон і Бізнес"

Автор публікації: Валентин Гвоздій

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл