Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного вікна» | НААУ

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного вікна»

Гарантії діяльності
12:21 Вт 02.07.24 334 Переглядів
Версія для друку

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

Таку думку 27 червня висловили представники Національної асоціації адвокатів України під час робочої зустрічі, яку організували Державна судова адміністрація України та Вища рада правосуддя для обговорення поточної проблематики та формування оновленої концепції ЄСІКС.

Участь у заході взяли заступник голови Комітету з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності Ігор Колесников, голова Комітету НААУ з питань господарського права та процесу Ганна Осетинська, її заступник Дмитро Величко та член Ради цього ж Комітету Олег Кулик.

Адвокати, як активні користувачі системи, висловили своє бачення проблематики.

В рамках технічної складової було відзначено вади наявного функціоналу системи, які впливають на зручність користування ЄСІКС, а також не повною мірою узгоджуються із нормативним регулюванням електронного судочинства.

Нагадаємо, у лютому цього року адвокати повідомляли про технічні збої в роботі підсистеми «Електронний суд». Зокрема, скарги стосувалися неможливості авторизуватись в електронному кабінеті. І це обмежувало сторони процесів у реалізації процесуальних прав, зокрема, подавати документи, брати участь у судових засіданнях в режимі відоконференції. Тоді НААУ поінформувала ДСАУ про виявлені проблеми.

Їх наявність згодом підтвердив і технічний аудит. А недосконалість архітектури Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи і недостатню якість сервісів також відзначили у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики. Вже 7 березня до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) системи (рішення ВРП від 17.08.2021 №1845/0/15-21) були внесені зміни, якими уточнено способи автентифікації. 16 березня набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення поетапного впровадження системи, якими інформаційно-телекомунікаційна система була перейменована на інформаційно-комунікаційну.

Черговим етапом є функціональний аудит системи, до якого залучають працівників апаратів судів, адвокатів, представників органів досудового слідства.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 335

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 492

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 1575

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 6552

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 6797

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 222

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 7320

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 7286

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл