НААУ пропонує на законодавчому рівні визнати COVID-19 поважною причиною для відкладення розгляду справи | НААУ

НААУ пропонує на законодавчому рівні визнати COVID-19 поважною причиною для відкладення розгляду справи

Різне
10:43 Пт 19.03.21 2863 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України закликає парламент внести зміни до процесуальних кодексів і вказати, що COVID-19 є поважною причиною для відкладення розгляду справи.

Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова на засіданні Ради адвокатів України 19 березня 2021 року.

Вона зауважила, що впродовж минулого року карантин ставав приводом для тиску на адвокатів та обмеження їхніх професійних прав як учасників судових процесів. Неприбуття адвоката до суду з причин стану здоров’я або неможливості фізично бути присутнім часто вважалось неповажною причиною. І таких випадків було чимало по всій Україні.

«Особливо це стосувалося Вищого антикорупційного суду, який знаходиться в столиці, але практикують в ньому адвокати з регіонів. Деякі судді навіть зверталися до КДКА, наполягаючи на тому, що така поведінка адвоката порушує нашу професійну етику. У середині минулого року нараховувалося понад 30 таких скарг. Можна очікувати, що така практика наразі продовжиться з боку суддів, і ми маємо бути поінформованими про такі випадки і належно на них реагувати. Я прошу регіональні ради – якщо такі випадки трапляються, повідомляти нас негайно», - наголосила Лідія Ізовітова.

НААУ неодноразово зверталась до Ради суддів України, Вищої ради правосуддя з приводу того, що карантинні заходи не можна використовувати проти захисту і проти адвокатів. Проте судді продовжують таку практику. Вирішити проблему, на думку Голови НААУ, РАУ, можна на законодавчому рівні.

«НААУ та ВРП, і ми в цьому були єдині, запропонували парламенту ухвалити законопроект щодо внесення змін до процесуальних кодексів і вказати, що COVID-19 є поважною причиною для відкладення розгляду справи. Бо саме тому, судді, які розглядають справи, вказують, що це не поважна причина для відкладення і всі інші моменти, які стосуються адвокатів, витікають з цього. Якби такі зміни були внесені – це був би вихід не лише для нас, адвокатів, а й для суддів в процесі», - вважає Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, впродовж 2020 року керівники НААУ брали участь у напрацюванні змін до законодавства в зв’язку із запровадженням карантинних заходів, а також вносила пропозиції щодо діяльності органів правосуддя під час пандемії Covid-19.

У доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про вплив пандемії COVID-19 на права людини, оприлюдненій у грудні 2020 року, констатовано, що обмеження, пов’язані з COVID-19, вплинули на доступ до правосуддя та гарантію публічного судового розгляду.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 518

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1674

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1956

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3197

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3104

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2146

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3145

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл