НААУ та ДСА інтенсифікували впровадження «Електронного суду» під час карантину для мінімізації ризиків здійсненню правосуддю | НААУ

НААУ та ДСА інтенсифікували впровадження «Електронного суду» під час карантину для мінімізації ризиків здійсненню правосуддю

Cудова практика
18:05 Ср 29.07.20 1333 Переглядів
Версія для друку

НААУ та Державна судова адміністрація інтенсифікували зусилля для того, аби прискорено впровадити систему «Електронний суд» під час карантинних обмежень для протидії поширенню COVID19.

Про це заявив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій під час круглого столу «Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки».

Захід відбувся за участю голови ВРП Андрія Овсієнка, голови РСУ Богдана Моніча, представників Верховного суду, ДСА, Мінюсту, Національної школи суддів, експертів ВООЗ, консультативної місії ЄС в Україні.

«Ми дуже активізували роботу з ДСА в процесі запровадження електронного суду. Ми створили відповідну робочу групу, яку я очолюю, і ця робоча група активно працює півтора-два місяці; ми уклали Меморандум про співпрацю між НААУ та ДСА. Метою цього меморандуму є інтеграція ЄРАУ і створення електронного кабінету в ЄРАУ з прямим доступом до системи електронний суд для адвокатів», -повідомив Валентин Гвоздій.

Він роз’яснив, що в результаті адвокати зможуть підтверджувати свої повноваження в суді через електронний кабінет в ЄРАУ, тобто, можливості системи «Електронний суд» та ЄРАУ інтегровані.

«Будь-який суддя зможе пересвідчитися, що представником є саме адвокат, а не просто звичайний громадянин, що раніше могло передбачати участь людей без адвокатського статусу в онлайн-засіданнях суду», - сказав Валентин Гвоздій. Він поінформував, що днями відбулося тестування системи «Електронний суд». «Ми  хотіли б подякувати ВРП за надзвичайно конструктивну позицію в цьому процесі, адже ми всі є бенефіціарами процесу прискореного впровадження електронногго судочинства і ми справді задоволені, що цей процес рухається», - сказав Валентин Гвоздій.

Він ще раз наголосив на тому, що під час дії карантинних обмежень НААУ прагне забезпечення рівних прав усіх учасників процесу, і якщо є порушення, до них потрібно ставитися адекватно. Проте, права адвокатів мають бути гарантовані, а також враховано і конституційне право адвокатів на безпечне середовище, життя і здоров’я.

«Наша мета – глобально забезпечити дотримання прав всіх учасників процесів, не зривати процес здійснення правосуддя, але водночас ми би наполягали на тому, що б права адвокатів на професію, на працю і безпеку, здоров’я є недоторканими. Ми всі маємо одне життя і одне здоров’я, і треба мати взаємну повагу і тільки тоді ми можемо здійснювати ті зусилля, які будуть забезпечувати кращу ситуацію в царині верховенства права у нашій країні», - констатував Валентин Гвоздій.

Він звернувся до представників ВРП та РСУ із проханням активізувати комунікацію з цього питання та врахувати необхідність дотримання прав адвокатів при розробці уніфікованих рекомендацій щодо діяльності судів у період пандемії.

Нагадаємо, 28 липня представники НААУ та ДСА провели першу інтернет-конференцію щодо старту проекту «Активне тестування Електронного суду».

Проект реалізовується в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного між НААУ та ДСА України.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 642

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 661

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1224

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1069

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1124

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2450

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3040

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2799

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл