НААУ звертає увагу міжнародної спільноти на зростання тиску на незалежну адвокатуру в Україні | НААУ

НААУ звертає увагу міжнародної спільноти на зростання тиску на незалежну адвокатуру в Україні

Анонс
11:41 Ср 29.08.18 1515 Переглядів
Версія для друку

30 серпня 2018 року в Україні перебуватиме Стефано Сенсі — повноважний представник управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини.

Представник ООН візьме участь у конференції на тему “Адвокатура як інститут збереження демократії і гарантія прав людини в Україні”.

Цей захід за участю повноважного представника ООН, українських адвокатів різних регіонів, посадовців інститутів правосуддя, депутатів Верховної Ради є продовженням систематичних зусиль НААУ з консолідації міжнародної підтримки для захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності в Україні.

Стефано Сенсі працює в ООН з 2002 року, має багаторічний досвід роботи в системі Спеціальних процедур Ради з прав людини в різних країнах світу і погодився прибути до України для більш детального вивчення ситуації щодо порушень прав людини, в тому числі – професійних прав адвокатів. В ході підготовчих домовленостей пан Сенсі запропонував підготувати і направити до Ради ООН з прав людини відповідні матеріали для їх попереднього вивчення й надсилання представникам уряду України з метою отримання відповідних пояснень. .

Спеціальні доповідачі є частиною того, що називається Спеціальними процедурами Ради ООН з прав людини (див. Довідку). Останніми роками суттєво почастішали випадки утиску адвокатів, суддів та представників юридичної професії по всьому світу, в тому числі і у Східній Європі та Центральній Азії. Йдеться не тільки про фізичні напади та залякування адвокатів, але й такі спроби перешкодити ефективній роботі захисників, як кримінальні та адміністративні переслідування, які стали новою практикою у роботі багатьох юристів. Така ситуація значною мірою унеможливлює доступ до ефективної та незалежної юридичної допомоги з захисту прав людини, всупереч правам як адвокатів, так і їхніх клієнтів.

Ситуація з дотриманням прав людини в Україні, включаючи адвокатів, має загрозливий характер. Справедливо, що це викликає занепокоєння у наших міжнародних партнерів та колег. Впродовж 2016-2018 років окремі випадки порушень прав адвокатів та стан дотримання професійних прав у цілому неодноразово була предметом звернень (інтервенційних листів) до керівництва України з боку ключових міжнародних організацій адвокатури — Ради правничих та адвокатських товариств Європи (ССВЕ) та Міжнародної асоціації адвокатів (ІВА).

У листопаді 2017 року НААУ спільно з ССВЕ провела в Києві спеціальний захід, присвячений проблемам захисту прав адвокатів в Україні, за участю керівництва ССВЕ та її профільних інституцій.

У березні 2018 року делегація НААУ взяла участь у конференції «Привілеї правничої професії: виклики у сучасному суспільстві». Організаторами заходу виступили Асоціація адвокатів Литви, Рада правничих та адвокатських товариств Європи та Американська асоціація адвокатів (АВА). Спеціальна сесія конференції присвячена кримінальним провадженням проти адвокатів та особливостям процесуального статусу адвокатів.

Окрім ССВЕ та ІВА, НААУ систематично працює з Міжнародною комісією юристів.

МКЮ складається з шістдесяти юристів (у тому числі старших суддів, адвокатів та наукових працівників), які прагнуть забезпечити дотримання міжнародних стандартів прав людини через закони. Члени комісії відомі своїм досвідом, знаннями та фундаментальною відданістю правам людини. Структура Комісії спрямована на відображення географічного різноманіття світу та його багатьох правових систем.

1 березня 2018 року Міжнародна комісія юристів подала до Ради з прав людини ООН усну заяву щодо нападів на адвокатів та представників юридичної професії в Туреччині, Азербайджані, Казахстані та Китаї. Символічно, що це відбулося саме в штаб-квартирі ООН в Женеві.

У заяві, яку було проголошено під час інтерактивного діалогу зі Спеціальним доповідачем ООН з прав людини та Спеціальним доповідачем ООН з питань катувань, було висловлено занепокоєння з приводу кримінального переслідування адвокатів, втручанням держави у самоврядування адвокатів, відсутність належного розслідування випадків вбивств адвокатів. Аналогічні проблеми постають і перед адвокатами України.

Заявою Міжнародної комісії юристів утиск адвокатів та інших представників юридичної професії визначено як глобальну проблему, яка ставить під загрозу незалежність цієї професії.

З метою звернення особливої уваги до цього нагального питання, у Женеві під час 38-ї сесії Ради з прав людини ООН було проведено ряд спеціальних заходів. Міжнародною комісією юристів та Інститутом прав людини Міжнародної асоціації юристів було проведено спеціальне засідання щодо ситуації з дотриманням прав адвокатів в Україні, Казахстані та Азербайджані.

Делегація НААУ під час цього заходу презентувала стан дотриманням прав адвокатів в Україні.

З 2013 року через професійну діяльність в Україні було вбито 8 адвокатів, зафіксовано 50 випадків фізичного насильства над адвокатами, 31 випадок пошкодження особистого майна юристів, та близько 162 випадків тиску, залякування, психологічного насильства та інших грубих спроб перешкоджання професійній діяльності адвокатів всупереч Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та інших положень національного законодавства. Лише одиничні випадки таких порушень було передані на розслідування.

За наслідками участі української делегації було досягнуто домовленість про поглиблення співпраці з Радою ООН з прав людини та її підпорядкованими інституціями в галузі захисту незалежності адвокатської професії, а також вивчення ситуації щодо порушення професійних прав адвокатів. Окрім цього, було узгоджено візит до України Спеціального доповідача, представника відділу спеціальних процедур офісу Верховного комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі.

 

Довідково: Спеціальні процедури Ради ООН з прав людини - це незалежні експерти в області прав людини, уповноважені інформувати і консультувати з конкретних питань в галузі прав людини або по ситуацій з правами людини в певних країнах.
Система Спеціальних процедур є центральним елементом механізму ООН з прав людини і охоплює всі права людини: громадянські, культурні, економічні, політичні та соціальні.

Станом на 1 серпня 2017 року було 44 тематичних і 12 країнових мандатів. Серед них — і спеціальний доповідач з незалежності суддів та адвокатів.

За підтримки Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) спеціальні процедури здійснюють візити до окремих країн; реагують на індивідуальні випадки порушень прав людини і проблеми більш широкого і структурного характеру, шляхом направлення державам або іншим особам повідомлень, що привертають їхню увагу до передбачуваних порушень прав або зловживань; проводять тематичні дослідження та експертні консультації, сприяють розробці міжнародних стандартів у галузі прав людини, беруть участь в інформаційно-просвітницькій діяльності, підвищують обізнаність громадськості та надають консультації з питань технічного співробітництва.

Спеціальні процедури щорічно звітують перед Радою з прав людини. Більшість мандатаріїв також звітує перед Генеральною Асамблеєю. Їхні завдання визначені в резолюціях, що засновують або продовжують їх мандати.

 

Конференція відбудеться 30 серпня о 10:00 за адресою: м. Київ,  бул. Т. Шевченка / вул. Пушкінська, 5-7/29, готель “Прем’єр-палас”. Вхід за запрошеннями.

Телефон для акредитації ЗМІ: (044) 392-73-71  (Руслана).

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1183

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1594

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2880

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4461

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4711

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4067

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4710

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6155

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл