НААУ та ССВЕ проводять конференцію “ПРАВА ТА ОБОВ"ЯЗКИ АДВОКАТА ПІД ЧАС СЛІДЧИХ ДІЙ” | НААУ

НААУ та ССВЕ проводять конференцію “ПРАВА ТА ОБОВ"ЯЗКИ АДВОКАТА ПІД ЧАС СЛІДЧИХ ДІЙ”

Різне
14:05 Пт 10.11.17 2276 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ Лідія Ізовітова та третій віце-президент Ради правничих та адвокатських товариств Європи Ранко Пелікарич відкрили міжнародну конференцію “Права та обов”язки адвоката під час слідчих дій”.

Це другий спільний захід, які НААУ та ССВЕ проводять у Києві, вперше для НААУ — в статусі члена найбільшої професійної організації Європи.

“Сьогодні нашого внутрішнього ресурсу адвокатського не вистачає, і я дуже вдячна нашим колегам з ССВЕ за підтримку, яку вони здійснюють майже кожен день. Я хочу налосити на тих викликах, які стоять перед нами сьогодні. Ми маємо суцільне порушення гарантій, наданих профільним законом 2012 року”, - сказала Лідія Ізовітова

При цьому вона назвала порушення у кримінальному процесі, у повсякденній адвокатській діяльності, незаконне вручення підозр, обшуки, ототожнення адвокатів з клієнтами. Окрім того, на рівні закондавства обмежуються самоврядні функції адвокатури. “ Наразі ми маємо втручення держави в діяльність саморегульованої організації — НААУ — тим, що прийняті низка законів, зміни до Бюджетного кодексу, де прописано, що держава регулює розмір наших внесків і куди ми маємо витрачати ці внески”, - додала лідер НААУ.

До порушення прав адвокатів належать і спроби провести зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” у тіньовий спосіб.

“Вчора разом з членами ССВЕ ми пішли до адміністрації Президента, аби нам показали текст закону. Проте, нам його так і не надали.”- зазначила голова НААУ Лідія Ізовітова. Голова НААУ подякувала всім, хто допомагає в активному розвитку української адвокатури та протидії системному наступу на її права.

“Ми будемо піднімати всіх, хто стане на захист адвокатури”, - додала голова НААУ.

У вітальному слові третій віце-президент ССВЕ Ранко Пелікарич охарактеризував співпрацю з НААУ як продуктивну та висловив підтримку українській адвокатурі, про ситуацію в якій ССВЕ добре обізнана.

Законодавчі та практичні проблеми українських адвокатів,положення законодавства та практика країн ЄС, роль об'єднань адвокатів у забезпеченні професійих прав. Саме такі актуальні питання у адвокатській практиці обговорять на Міжнародній конференції.

У першій сесії конференції адвокати наголосили на тому, що, на тлі прагнень України стати європейською правовою державою, багато положень національного законодавства про адвокатуру не виконуються. Представники влади приймають закони, не ознакомлючи з цим адвокатів, регулярно відбуваються несанкціоновані обшуки, виклики адвокатів у якості свідків у справах їхніх клієнтів тощо. Крім того, постійно здійснюється тиск і  на представників адвокатського самоврядування, які за законом мають повноваження бути присутніми під час слідчих дій стосовно адвокатів.

 

Спікер конфернції, народний депутат та голова Комітету з юридичних питань і прав людини ПАРЄ Олена Сотник закликала адвокатів реагувати на загрози для професії та консолідуватися у захисті незалежного статусу адвокатури. «Щоб висунути свої чітки вимоги, необхідно об'єднатися”- сказала член парламенту.

 

 

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 632

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 945

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2207

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2313

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2118

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3131

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3469

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл