НААУ та ССВЕ проводять конференцію “ПРАВА ТА ОБОВ"ЯЗКИ АДВОКАТА ПІД ЧАС СЛІДЧИХ ДІЙ” | НААУ

НААУ та ССВЕ проводять конференцію “ПРАВА ТА ОБОВ"ЯЗКИ АДВОКАТА ПІД ЧАС СЛІДЧИХ ДІЙ”

Різне
14:05 Пт 10.11.17 2322 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ Лідія Ізовітова та третій віце-президент Ради правничих та адвокатських товариств Європи Ранко Пелікарич відкрили міжнародну конференцію “Права та обов”язки адвоката під час слідчих дій”.

Це другий спільний захід, які НААУ та ССВЕ проводять у Києві, вперше для НААУ — в статусі члена найбільшої професійної організації Європи.

“Сьогодні нашого внутрішнього ресурсу адвокатського не вистачає, і я дуже вдячна нашим колегам з ССВЕ за підтримку, яку вони здійснюють майже кожен день. Я хочу налосити на тих викликах, які стоять перед нами сьогодні. Ми маємо суцільне порушення гарантій, наданих профільним законом 2012 року”, - сказала Лідія Ізовітова

При цьому вона назвала порушення у кримінальному процесі, у повсякденній адвокатській діяльності, незаконне вручення підозр, обшуки, ототожнення адвокатів з клієнтами. Окрім того, на рівні закондавства обмежуються самоврядні функції адвокатури. “ Наразі ми маємо втручення держави в діяльність саморегульованої організації — НААУ — тим, що прийняті низка законів, зміни до Бюджетного кодексу, де прописано, що держава регулює розмір наших внесків і куди ми маємо витрачати ці внески”, - додала лідер НААУ.

До порушення прав адвокатів належать і спроби провести зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” у тіньовий спосіб.

“Вчора разом з членами ССВЕ ми пішли до адміністрації Президента, аби нам показали текст закону. Проте, нам його так і не надали.”- зазначила голова НААУ Лідія Ізовітова. Голова НААУ подякувала всім, хто допомагає в активному розвитку української адвокатури та протидії системному наступу на її права.

“Ми будемо піднімати всіх, хто стане на захист адвокатури”, - додала голова НААУ.

У вітальному слові третій віце-президент ССВЕ Ранко Пелікарич охарактеризував співпрацю з НААУ як продуктивну та висловив підтримку українській адвокатурі, про ситуацію в якій ССВЕ добре обізнана.

Законодавчі та практичні проблеми українських адвокатів,положення законодавства та практика країн ЄС, роль об'єднань адвокатів у забезпеченні професійих прав. Саме такі актуальні питання у адвокатській практиці обговорять на Міжнародній конференції.

У першій сесії конференції адвокати наголосили на тому, що, на тлі прагнень України стати європейською правовою державою, багато положень національного законодавства про адвокатуру не виконуються. Представники влади приймають закони, не ознакомлючи з цим адвокатів, регулярно відбуваються несанкціоновані обшуки, виклики адвокатів у якості свідків у справах їхніх клієнтів тощо. Крім того, постійно здійснюється тиск і  на представників адвокатського самоврядування, які за законом мають повноваження бути присутніми під час слідчих дій стосовно адвокатів.

 

Спікер конфернції, народний депутат та голова Комітету з юридичних питань і прав людини ПАРЄ Олена Сотник закликала адвокатів реагувати на загрози для професії та консолідуватися у захисті незалежного статусу адвокатури. «Щоб висунути свої чітки вимоги, необхідно об'єднатися”- сказала член парламенту.

 

 

Популярні новини

Дискусія

Велика приватизація: сподівання на повне розблокування процесу

Попри вкрай складну економічну ситуацію, спричинену війною, Україна вимагає дієвих підходів до відновлення економіки. І приватизація є одним із ключових джерел наповнення бюджету та перетворення неефективних державних активів на дієздатні підприємства, що створюють робочі місця та забезпечують податкові надходження.

16:38 Пт 30.08.24 2007

Cудова практика

Обчислення вислуги років за участь в операціях Миротворчих Сил:…

Час служби у складі Миротворчих Сил ООН військовослужбовцям Збройних Сил України зараховується до вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах: один місяць служби за три місяці.

14:28 Пт 30.08.24 2176

Підтримка

Родина загиблого на війні бійця отримала допомогу від Опікунської…

Опікунська рада НААУ підтримала родину загиблого на війні бійця, а також надала матеріальну допомогу двом пораненим воїнам та адвокату, який втратив майно через ворожі обстріли.

12:36 Пт 30.08.24 2313

Законодавство

Зміни до КПК про безальтернативне тримання під вартою суперечать…

Безальтернативне тримання під вартою для підозрюваних у правопорушеннях проти власності, у сфері господарської та службової діяльності суперечить положенням Конституції України, рішенням Конституційного Суду, а також практиці Європейського Суду з прав людини.

11:04 Чт 29.08.24 3930

Гарантії діяльності

Обшук у адвоката і гарантії діяльності: 8 висновків АП ВАКС, які…

Адвокати, як і судді, наділені окремими елементами імунітету спеціального суб’єкта у кримінальному провадженні проти них. Тож підхід, установлений щодо суддів варто застосовувати за аналогією щодо гарантій адвокатської діяльності.

10:12 Ср 28.08.24 6358

Cудова практика

Зниклий безвісти військовий: як визнати загиблим (судова практика)

В умовах війни буває так, що всі обставини свідчать про загибель військовослужбовця, але немає тіла або його неможливо ідентифікувати. В таких випадках отримати лікарський документ про смерть не вийде. Особа визнається безвісти зниклою, а родичі не можуть отримати всіх належних сум.

16:07 Вт 27.08.24 6744

Гарантії діяльності

Захисту достойні всі, адвокатура виконує цю вимогу Конституції

Формування у суспільстві думки, що адвокати якось неправильно обирають собі клієнтів, бо деякі люди не варті захисту, - дуже небезпечне явище для держави. У майбутньому це може бути використано нашими ворогами проти України.

12:58 Вт 27.08.24 5320

Привітання

Привітання з Днем незалежності України!

Шановні колеги, друзі та партнери!

8:57 Сб 24.08.24 34554

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл