Шлюб у Бельгії: що варто знати | НААУ

Головна цитата

«Укладання шлюбу є доволі тривалою процедурою, яка для іноземців починається з отримання права на перебування на території Бельгії для реєстрації шлюбу»

Публікація

Шлюб у Бельгії: що варто знати

13:32 Пн 29.07.24 Автор : Зухейр Абдельтіф 12818 Переглядів Версія для друку

У тих українців, які повʼязують свої плани на проживання і влаштування особистого життя за кордоном, рано чи пізно постане питання укладання шлюбу. Кожна країна має свої правила у цих питаннях. Спробуємо дати деякі відповіді, якщо ви обрали Королівство Бельгії.

За загальним правилом

У цій країні існує два режими шлюбних відносин. Перший (і найбільш поширений) ґрунтується на загальних засадах. Тут правила визначені законодавством і не можуть бути змінені.

В частині майна у кожного з подружжя є право користуватися і розпоряджатися на свій розсуд індивідуальним майном - усім тим, що належало чоловіку або дружині до шлюбу. Також у шлюбі зберігається право на товари, придбані одним із подружжя, якщо він або вона може підтвердити своє право власності. У складі спільного майна самостійно можна розпоряджатися заробітною платою, доходом від власного або переданого майна.

На деякі правочини, в тому числі якщо один із подружжя не може підтвердити індивідуальне право власності, необхідно буде отримувати згоду другої половинки. Це, наприклад, продаж, купівля або іпотека нерухомого майна, позика, дарування, оренда житла більше ніж на 9 років, комерційна оренда, стягнення доходу від нерухомості, прийняття або відмова від спадкування за заповітом. Також у контексті розпорядження майном, якщо воно здійснюється неналежним чином чоловіком або дружиною, у другого з подружжя є право звернутися до суду, аби отримати собі усі повноваження чи застосувати режим розділу майна.

Що стосується фінансових обовʼязків, то у Бельгії існує заборона на стягнення індивідуальних боргів з майна чи рахунків іншого партнера, а також зі спільних рахунків. Індивідуальні борги доведеться погашати за рахунок власного доходу або особистого майна. Спільне майно можна буде продати за свої борги лише у разі, якщо вони були взяті за взаємною згодою.

Шлюбний контракт

Коли шлюб укладається не вперше, коли партнери вже мають особисте майно, дітей, власний бізнес, то більш прийнятним є другий режим шлюбних відносин, який супроводжується підписанням шлюбного контракту. Він дозволяє уникнути безлічі непорозумінь у майбутньому.

Метою контракту є встановлення вичерпного переліку того, що є частиною індивідуальної власності, а що вважатиметься спільною власністю; визначення, яке майно, придбане під час шлюбу, буде чи не буде включено до списку спільного майна та як воно буде розподілено у разі розлучення чи смерті.

На практиці існує безліч варіантів шлюбних контрактів, з якими можна ознайомитись у нотаріуса. Найбільш поширеними є три моделі.

Згідно із першою, майно, придбане до шлюбу, вважається окремою власністю, а набуте під час шлюбу - потрапляє до спільного майна. У разі смерті одного з подружжя всі активи пари будуть розділені на дві рівні частини. На цей випадок можна передбачити передачу всього майна тому з подружжя, який його пережив, або зробивши дарунок, якщо немає прямих нащадків. За заявою нотаріуса подружжю можна вилучити майно зі спільного до того, як буде здійснено юридичний розподіл.

Друга модель контракту передбачає, що все майно, придбане до або після шлюбу, входить до спільного майна пари. У разі смерті всі активи будуть повернуті тому з подружжя, який його пережив. Таку модель частіше обирають старші подружжя, які не мають і ніколи не матимуть дітей.

Для третьої моделі характерна більша фінансова незалежність. Кожен із подружжя повинен буде самостійно розпоряджатися всім своїм майном, доходами та боргами. Будь-яка покупка, продаж і позика можуть здійснюватися без згоди подружжя. При цьому борги, платежі з метою ведення сімейного осередку підлягають сплаті зі спільного майна. Ця модель контракту обирається, якщо один із подружжя має намір розпочати кар’єру самостійного підприємця, отримати вільну професію, відкрити бізнес або заснувати бізнес. Проте тут закладений мінімальний захист на випадок розлучення чи смерті. Бо в цьому разі майно об’єднується.

Наведені варіанти можуть доповнюватися чи поєднуватися з урахуванням індивідуальних потреб. До того ж завжди можна змінити шлюбний режим і жоден варіант, обраний до шлюбу, не є безповоротним.

Приїзд до країни

Укладання шлюбу є доволі тривалою процедурою, яка для іноземців починається з отримання права на перебування на території Бельгії для реєстрації шлюбу. Проте для українців таке право надано терміном 90 днів на основі безвізового режиму, а для тих, хто перебуває в Бельгії через російську агресію, таке право підтверджується карткою А, що видається на 1 рік.

Укладання шлюбу між бельгійцями та українцями та проходження процедури возз’єднання сім’ї можливе як у Бельгії, так і в інших країнах.

Укладанню шлюбу у разі в’їзду в Бельгію має передувати подання громадянином Бельгії (майбутнім подружжям) до муніципалітету Бельгії заяви (декларації) про шлюб. Цей документ дійсний протягом 6 місяців.

Документи, складені іноземною мовою, перекладаються французькою, голландською та німецькою мовами. Вони також повинні бути легалізовані. Дізнатися, яким умовам мають відповідати ваші документи, можна сайті бельгійської дипломатії.

Після приїзду до Бельгії доведеться звернутися до муніципалітету, який видає додаток 15, дійсний максимум 45 днів. За цей час дільничним офіцером проводиться перевірка місця проживання особи. Якщо перевірка матиме позитивний результат, то муніципалітет видає картку А, дійсну протягом 6 місяців і яка не може бути продовжена. У цей період пара повинна одружитися.

Подання заяви

Для реєстрації шлюбу необхідно подати заяву про шлюб представнику служби цивільного стану (OEC) муніципалітету реєстрації приймаючої сторони у Бельгії. Заяву слід подати не пізніше ніж за 14 днів до дати запланованого весілля.

До заяви додаються копії: паспортів та/або національних посвідчень осіб; довідки на проживання в Бельгії; дозволу на проживання в Бельгії; свідоцтва про народження та свідоцтва про розірвання шлюбу або свідоцтва про смерть попереднього подружжя (копії завірені, перекладені та легалізовані).

У Бельгії відсутні вимоги щодо обрання прізвища.

У реєстрації шлюбу можуть відмовити, якщо OEC встановить при перевірці, що є якісь порушення вимог для одруження в Бельгії.

Після одруження наступним кроком є подання заяви на возз'єднання сім’ї. Необхідними умовами тут є достатні ресурси, наявність житла та страховок, медична довідка, довідка про несудимість тощо. Повний список необхідних документів можна знайти на сайті Імміграційної служби.

Після прийняття рішення про возз’єднання дружина (чоловік) іноземка(ець) отримає право проживання в Бельгії на 5 років. Після спливу цього строку треба буде звернутися за отриманням права на постійне проживання.

У разі реєстрації шлюбу в іншій країні подружжя проходить у Бельгії лише процедуру возз’єднання сім’ї.

Автор публікації: Зухейр Абдельтіф

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл