Проблеми експортерів та шляхи їх вирішення | НААУ

Головна цитата

«Найбільш яскраво проблему характеризує адвокатський афоризм від адвокатів «обшук – ознака успіху»

Публікація

Проблеми експортерів та шляхи їх вирішення

15:21 Пт 31.05.24 Автор : Закон і Бізнес 15623 Переглядів Версія для друку

Для будь-якої країни експорт — це робочі місця, податки, а також укріплення національної валюти. В умовах війни українські чиновники допомагають бізнесу пошуком додаткових засобів ППО. Зрозуміло, що це — надважливе завдання. Але ж крім фізичного захисту, є чимало проблем, що чекають на вирішення іншими методами.

Кадри та зарплата

Перша нагальна проблема не тільки експортерів, а й усього бізнесу, це кадри. Як знайти баланс між економічним тилом і боєздатним військом? Можливо, наведення ладу в мобілізаційних процесах допоможе вирівняти ситуацію. Адже показові випадки законного бронювання сумнівних компаній або мобілізація ключових працівників у проміжок між бронюванням оптимізму не додають.

Якщо навіть уявити, що водіями більшості тракторів і вантажівок стали жінки, то нове питання перетину кордонів областей транспорту (який стоїть на обліку ТЦК) без відмітки ТЦК ставить під загрозу взагалі будь-яку логістику.

Ще одна проблема — це податкове навантаження на «білу заробітну плату». Воно є причиною, чому виробники спокушаються сірими схемами. Враховуючи плани держави підняти ставку військового збору та ПДВ, а також зобов’язати «спрощенців» їх платити, то говорити про зниження податкового тиску немає сенсу. Його не буде і шляхи оптимізації потрібно шукати в іншій площині.

Страхування воєнних ризиків

Сьогодні в Україні діє Експортно-кредитне агентство (ЕКА), яке страхує експорт робіт і послуг, а також певних товарів. Як зазначає ЕКА, з початку року застраховані експортери забезпечили надходження 1,7 млрд грн. експортної виручки. Можна страхувати прямі інвестиції, ЗЕД-договори, ризики несплати іноземного покупця, отримати спеціальну кредитну програму. Мінусом можна назвати те, що географія діяльності поки не зачіпає багато країн Африки та Азії.

Перелік воєнних і політичних ризиків, а також Умови і порядок їх страхування (перестрахування) під час здійснення видів діяльності ЕКА були затверджені постановою КМУ від 09.04.2024 № 388.

Таким чином, ЕКА зможе страхувати та перестраховувати від воєнних та/або політичних ризиків прямі інвестиції та інвестиційні кредити українських банків для українських експортерів.

Валютне регулювання

Нещодавно Національний банк України запровадив низку валютних пом’якшень (постанова правління НБУ від 03.05.2024 №56). Серед них можна виокремити скасування всіх валютні обмеження для імпорту робіт і послуг. Також забезпечується можливість для бізнесу купувати валюту та переказувати кошти за кордон для оплати аеропортових і портових зборів, штрафів і членських внесків.

Крім цього, НБУ надав можливість переказувати кошти за кордон за договорами лізингу та оренди. Змінені в позитивну сторону обмеження щодо переказу валюти від представництв на користь своїх материнських компаній: щомісячний ліміт 5 млн євро.

Щодо дивідендів, то бізнес зможе виплачувати їх за кордон корпоративними правами чи акціями (за період з 1 січня 2024 року). Це нововведення не буде стосуватися виплати дивідендів за рахунок нерозподіленого прибутку за попередні періоди. Додатково НБУ встановлює щомісячний ліміт для репатріації «нових» дивідендів: еквівалент 1 млн євро.

Пом’якшуються регулятивні обмеження щодо погашення нових (після 20 червня 2023 року) зовнішніх кредитів. Резидентам спростили умови для купівлі валюти для обслуговування таких кредитів.

Якщо говорити про можливість погашати проценти за старими зовнішніми кредитами, НБУ дозволив переказувати кошти за кордон. У межах одного договору для прострочених (на 1 травня 2024 року) платежів бізнес зможе переказувати не більше еквіваленту 1 млн євро за квартал.

Проте великий бізнес звертає увагу на проблеми в обслуговуванні старих кредитів, розширенні лімітів щодо дивідендів і збільшенні корпоративних карткових лімітів.

Податкові негаразди

Експортери також, як і інший бізнес, мають питання щодо відшкодування ПДВ і блокування податкових накладних.

Але є ще одна «радість» експортера — це трансфертне ціноутворення та система контролю за ним. Бізнес вбачає проблеми, які виникли із судової практики, що дозволила використовувати єдине джерело інформації для цієї мети у сфері гірничодобувного та паливно-енергетичного секторів.

Автентичні проблеми

Наші експортери, як й інший український бізнес, мають такі специфічні проблеми, про які іноземці й не здогадуються. Найнесподіванішим є питання підключення до електромереж промислового споживання.

Також це тиск від правоохоронних органів. Найбільш яскраво проблему характеризує адвокатський афоризм  від адвокатів «обшук – ознака успіху. У принципі, люди, які надають юридичну допомогу, не можуть жалітися на відсутність роботи, проте хотілося б не тільки «мир по всьому світу», але й справедливості.

У звʼязку із цим варто висловити велику подяка нашому бізнесу, який навіть за умов кредитування для юридичних осіб на рівні 20—24% річних має змогу конкурувати з міжнародними компаніями, які мають доступ до кредитів за ставкою менш як 10% річних.

Матеріал опубліковано у виданні «Закон і Бізнес».

Автор публікації: Андрій Шабельніков

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл