Підсумки роботи проекту «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні» | НААУ

Головна цитата

4 грудня 2020 року Проектом Ради Європи в Україні «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні» було проведено фінальне засідання Координаційної ради проекту, яким підведено підсумки роботи проекту в Україні, співпраці з національними партнерами та досягнення, яких здобуто впродовж проектної діяльності.

Публікація

Підсумки роботи проекту «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні»

12:23 Пн 07.12.20 Автор : Олена Сібільова 27437 Переглядів Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України є активним партнером проекту. Головним у співпраці є освітній компонент. В 2019 році було проведено тренінг для тренерів, на якому були підготовлені національні тренери проекту, які в подальшому проводили каскадні навчання в регіонах України. В 2020 році НААУ підтримано навчання за курсом Ради Європи HELP, яке триває для перших груп адвокатів до кінця року і буде доступним у подальшому для всіх бажаючих.

На засіданні Координаційної ради міжнародна команда проекту відзвітувалася про роботу, проведену за період реалізації проекту, розповіли про плани на майбутнє та коротко презентували новий проект «Боротьба з насильством стосовно жінок в України» (СOVAW) 2021-2022, яким буде реалізовано двосторонній підхід, спрямований на підняття обізнаності щодо Стамбульської конвенції та боротьби з насильством стосовно жінок та законодавчої, політичної підтримки захисту прав жінок на життя без насильства. Валерія Ткаченко, національна координатора проекту, відзначила важливість подальшої співпраці з основними партнерами проекту, пріоритетність підтримки розвитку знань та навичок для надання правової допомоги жертвам насильства, поглиблення  розуміння щодо Стамбульської конвенції.

До участі в засіданні Координаційної ради були також запрошені міжнародні та національні експерти проекту.

Національні тренери проекту Олена Сібільова, Наталія Бухта, Наталія Радушинська та Євген Грішин  доповіли про хід триваючого навчання та успіхи двох груп учасників-адвокатів, які були відібрані до навчання у рамках пілотного проекту на платформі HELP, розроблені командою тренерів адаптаційні матеріали національної частини курсу, які дадуть змогу поглибити знання всім, хто займається цією проблематикою, та отримати спеціалізацію, поради щодо дій адвоката у різних ситуаціях та корисну інформацію. Всі матеріали, подані на курсі, є практично орієнтованими, завдання взяті із реальних справ. Окремо на курсі висвітлено моніторинг вироків національних судів по регіонам України з 2019 до жовтня 2020 року.  Навчання подано в максимально інтерактивній формі задля зацікавленості та мотивування до обміну досвідом кожним із учасників.

Всіх бажаючих запрошуємо ознайомитися із практичним напрацюваннями проекту:

1) аналітичний звіт щодо дослідження із збору даних за квітень-грудень 2020, метою якого є використання статистичних даних для створення всеохоплюючої політики  протидії насильства  стосовно жінок та домашнього насильства в Україні.

2) «Рекомендації для ЗМІ щодо розробки стандартів саморегулювання при висвітленні випадків насильства стосовно жінок та домашнього насильства на основі стандартів Ради Європи», підготовлені для українських журналістів та медіа-спеціалістів з метою створення механізмів саморегулювання для відображення випадків  насильства стосовно жінок та домашнього насильства з урахуванням прав людини, гендерно-чутливого підходу та журналістської етики. Рекомендації містять практичні пропозиції щодо розробки добровільного кодексу поведінки журналістів при висвітленні таких випадків на основі статті 17 Стамбульської конвенції.

3) кампанія "16 днів активізму проти гендерного зумовленого насильства в Україні" в 2020 році включає спеціально розроблену, доступну та зрозумілу інфографіку, брошури та відео-презентацію: «Міфи та факти про Стамбульську конвенцію» в Україні та «Як працюватиме система допомоги постраждалим від насильства стосовно жінок та домашнього насильства після ратифікації Стамбульської Конвенції».

5) аналітичне дослідження «Стандарти й методика оцінки ризиків для різних зацікавлених сторін в Україні: подальші кроки реалізації міжнародних стандартів щодо гарантування безпеки постраждалих від насильства стосовно жінок та домашнього насильства».

6) практичний посібник для представників органів Національної поліції України, який буде корисним у діяльності з протидії домашньому насильству та іншим видам гендерно зумовленого насильства.

7) Найближчим часом буде представлено оновлений практичний посібник для представників органів Національної поліції України, в якому буде наведено аналіз нового законодавства з протидії домашньому насильству чи насильству за ознакою статі, конкретні практичні рекомендації фахівцям, корисні контакти та посилання на тематичні ресурси, а також іншу корисну інформацію для широкого кола фахівців. 

З усіма презентованими матеріалами можна ознайомитися за гіперпосиланнями у тексті.

 

Також нагадуємо, що на онлайн платформі HELP вже доступні адаптовані на український мові у вільному, безкоштовному доступі онлайн курси «Доступ жінок до правосуддя» та «Протидія насильству щодо жінок та домашньому насильству». Кожен адвокат має можливість зареєструватися на платформі HELP за посиланням та самостійно у будь-який час пройти навчання на курсах. Проведення тьюторського навчання за даними курсами буде включено у Графік підвищення кваліфікації адвокатів в 2021 році.

Автор публікації: Олена Сібільова

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл