Що нового в цьому році запропонували адвокатам НААУ та Рада Європи? | НААУ

Головна цитата

У 2018 році НААУ почала проводити тренінги за програмою РЄ HELP і за півроку їх кількість сягнула 10. 8 з них — на теми «Вступ до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», «Критерії прийнятності» та «Право на цілісність особи — курс «Біоетика». Ці заходи підвищили обізнаність учасників у питаннях захисту прав людини в ЄСПЛ та програмі HELP як джерела інформації. Також вони сприяли уніфікації стандартів захисту прав людини та зменшенню їх порушень на національному рівні.

Публікація

Що нового в цьому році запропонували адвокатам НААУ та Рада Європи?

11:26 Пт 29.03.19 Автор : Олена Сібільова 3047 Переглядів Версія для друку

Цього року Національна асоціація адвокатів України продовжує плідну співпрацю з Радою Європи в рамках проекту «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні». Зокрема, читатимуться курси за пан᾽європейською програмою РЄ HELP.

Обізнаність у правах

У 2018 році НААУ почала проводити тренінги за програмою РЄ HELP і за півроку їх кількість сягнула 10. 8 з них — на теми «Вступ до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», «Критерії прийнятності» та «Право на цілісність особи — курс «Біоетика». Ці заходи підвищили обізнаність учасників у питаннях захисту прав людини в ЄСПЛ та програмі HELP як джерела інформації. Також вони сприяли уніфікації стандартів захисту прав людини та зменшенню їх порушень на національному рівні.

Адвокатська спільнота виявила неабиякий інтерес до цих курсів. Вони проходили під наглядом кваліфікованих тренерів, які своєчасно давали пояснення та мотивували до саморозвитку. Ці навчання показали як зацікавленість адвокатів у актуальній тематиці, так і зручність дистанційної форми вивчення додаткового матеріалу.

Завдяки активній діяльності НААУ про програму HELP усі чули. За невеликий проміжок часу значно збільшилося коло осіб, які виявили бажання взяти участь як у тренінгах, так і в окремих он-лайн-курсах.

Серед адвокатів, помічників адвокатів і стажистів провели опитування. На їх підставі було розроблено й погоджено з РЄ теми курсів у рамках проекту «Посилення імплементації європейських стандартів захисту прав людини в Україні».

Вперше в Україні

Першим із курсів HELP було навчання «Трудові права у світлі практики ЄСПЛ». Цей курс РЄ запровадила для держав Євросоюзу наприкінці лютого 2017 року, для інших країн — з квітня 2017-го. У жовтні минулого року його вперше представили в Україні групі суддів, а нині викладають для адвокатів.

Україномовна версія курсу доступна лише для групи адвокатів-учасників. Після його закінчення вона буде викладена для широкого загалу, аби охочі могли пройти курс он-лайн.

У рамках навчання пропонується комплексна програма, що охоплюватиме європейські стандарти захисту трудових прав людини. Також вона включає в себе прецедентне право двох основних європейських судів, що базуються у Страсбурзі та Люксембурзі, а також висновки та рішення Європейського комітету соціальних прав.

Іншим новим курсом, який нещодавно розроблений і зараз проходить апробацію, є «Заборона поганого поводження». Найближчим часом курс викладатимуть для змішаних груп — адвокатів, суддів і прокурорів.

Навчання зачіпатиме такі проблеми, як умови тримання особи під вартою, надання медичної допомоги затриманим та в’язням, застосування сили при затриманні особи, проведення ефективного розслідування, співвідношення заборони поганого поводження з іншими правами та сферами захисту прав, зокрема щодо доказів, здобутих шляхом тортур чи нелюдського поводження, депортації, екстрадиції, компенсації шкоди тощо.

У його основі лежить практика ЄСПЛ, що стосується ст.3 конвенції, акцент робиться на стандартах і принципах захисту прав людини.

На межі медицини та права

Наступним курсом, який читатимуть цього року, є «Біоетика (ключові принципи прав людини в біомедицині)». Його у 2018 році розробили експерти РЄ для двох цільових аудиторій — медиків та юристів. Нині робоча група адаптує його для застосування українськими юристами.

Зацікавленість у курсі виявили адвокати з різних регіонів України. Причина підвищеної уваги проста — виникнення нових правовідносин унаслідок еволюції надсучасних технологій у біології та медицині, їх складності та невивченості. Під час навчання аналізується практика ЄСПЛ та Суду ЄС, а також національних судів на прикладі реальних справ.

У модулях курсу порушуються, зокрема, такі етичні та правові питання:

• право знати інформацію про стан здоров’я особи;

• конфіденційність медичної інформації та захист даних щодо здоров’я особи;

• право на недоторканність (право на приватне життя, заборона застосування тортур, принципи вільної згоди, заборона репродуктивного клонування);

• донація та трансплантація органів і тканин;

проблематика генетичних тестів;

• медичний супровід при пологах;

• питання, пов’язані із закінченням життєвого шляху людини, зокрема право на гідну смерть;

• права при біомедичних дослідженнях.

Курс читатимуть для двох пілотних груп адвокатів. Восени його зможуть прослухати представники всіх юридичних професій, він буде доступний на платформі програми HELP.

Вчимося складати заяви

Найбільший інтерес викликає курс «критерії прийнятності заяв, що подаються до Європейського суду з прав людини». Його метою є допомога у складенні заяв до ЄСПЛ, як-от:

• вивчення та розуміння вимог щодо успішної навігації на стадії прийнятності;

• скорочення кількості заяв, що будуть визнані неприйнятними;

• усунення формальних помилок, яких припускаються адвокати при написанні заяв.

Курс складається з 10 сесій, кожна з яких стосується нюансів прийнятності, а кожне завдання та запитання розроблені на основі конкретної справи. Викладатимуть його сертифіковані тренери та юристи ЄСПЛ, адже вони найкраще розбираються в проблемах і помилках заявників. Окрім того, враховуючи зацікавленість аудиторії, НААУ й надалі проводитиме курс за програмою «Вступ до конвенції». І з огляду на попит у регіонах пропонуватиме інші тренінги. Кожний тренінг за програмою HELP проходить у невимушеній атмосфері, що сприяє комфортному опануванню матеріалу. Завдяки інтерактивному спілкуванню з учасниками, використанню досвіду навчання стає не лише корисним, а й цікавим та захопливим. Належна професійна підготовка та своєчасне підвищення кваліфікації адвокатів є запорукою належного захисту прав людини. Також це є необхідним елементом компетентного національного судочинства, визначальною умовою поваги суспільства до адвоката як фахового правозахисника.

Графік заходів підвищення кваліфікації, що включає курси HELP, опубліковано на сайті НААУ.

Статтю опубліковано у виданні "Закон і бізнес"

Автор публікації: Олена Сібільова

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл