Розбивання міфів про підвищення кваліфікації на власному досвіді | НААУ

Головна цитата

В професію входять тисячі нових колег. У перші роки діяльності закріплення та підсилення рівня знань є важливою метою для того адвоката, хто бажає працювати на конкурентному ринку надаючи якісну послугу. Всього за два тижні червня я зміг набрати половину з необхідних для молодого адвоката балів: 9, з них 7 на безкоштовних семінарах.

Публікація

Розбивання міфів про підвищення кваліфікації на власному досвіді

15:25 Пт 02.08.19 Автор : Григорій Алфьоров 2400 Переглядів Версія для друку

Нова модель підвищення кваліфікації адвокатів досить сильно критикувалась, навіть мною. Проте, отримавши перший позитивний досвід навчання хочу висловити свої висновки.

В професію входять тисячі нових колег. У перші роки діяльності закріплення та підсилення рівня знань є важливою метою для того адвоката, хто бажає працювати на конкурентному ринку надаючи якісну послугу. Всього за два тижні червня я зміг набрати половину з необхідних для молодого адвоката балів: 9, з них 7 на безкоштовних семінарах.

Нова система тестування мною, як молодим адвокатом сприйнята досить позитивно. Яка користь у тестуванні? Коли проходиш навчання у приміщенні Вищої школи адвокатури, то фіксується прихід і вихід з семінару. Проте жодним чином не фіксується, чи було корисно таке навчання. Відбувалось зарахування балів за візит і придбання курсу. Сторонні оператори також відносились формально: можна було на одному семінарі отримати 10-12 балів. Чи є справедливою ціна за акредитацію та нарахування балів для сторонніх операторів – не мені визначати, проте однозначно, що посилення міри відповідальності привело до зростання якості лекцій. Так, для того, що б приготувати тестування – розумію, що й лектор повинен підготувати свій виступ. До цього на моїй практиці було, що оплативши навчання лектор прийшов і розказував «взагалі» матеріал.

На останніх трьох семінарах підсилилась практична доля кейсів. Мені дуже сподобався виступ Олега Простибоженко у м. Києві, в також група спікерів на семінарі в Одесі. Олександр Готін на п’ятій годині навчання поділився дуже важливими секретами вивчення витягу  з ЄРДР. Вважаю, коли навіть якщо одна фраза буде корисною з семінару – він не пройшов осторонь.

Багато людей скаржились, що семінар в Одесі був у душному приміщенні. Тут праві адвокати, що підтримують можливість придбати платні семінари і проходити навчання вдома. Зараз дуже цікавий он-лайн семінар по сімейному праву, автором якого є адвокат з вузькою спеціалізацією Ганна Гаро.

З побажань для організаторів підвищення кваліфікації: розвивати можливості навчання серед регіональних колег. Коли є можливість у Києві прийти на навчання до школи, це комфортно. Проте я розумію, що у адвокатів з обласних центрів, окрім як у Радах, не так багато варіантів. Це, напевне, головний виклик для Вищої школи адвокатури: зробити комфортним і бажаним підвищення кваліфікації серед адвокатів з регіонів.

З того, що було б мені цікавим: підвищення кваліфікації адвокатів може виходити за рамки юридичних лекцій, і включати, наприклад, курси першої медичної допомоги, оволодіння зброєю, участь у турнірі «Що? Де? Коли?» з права і чи можна це вважати підвищенням кваліфікації. Можливо, необхідні курси ораторського мистецтва?

Щодо відкритих питань. Для мене як для науковця цікаво брати участь у конференціях, і є пропозиція на сайті Акредитаційного центра розміщувати ті конференції, які будуть акредитовані, для подання тез: п. 3, 4, 5, 6  Додатку 1.

Другим відкритим питанням для мене залишилось, як онлайн буде зараховуватись «самоосвіта» (п. 15 Додатку 1 Порядку).

Для багатьох досвідчених адвокатів навчання є тим процесом, що може вибивати з «зони комфорту», хоча більшість успішних структур тренінги і навчання бачать запорукою успіху. Що ж я, як молодий адвокат запрошую досвідчених ставати лекторами на курсах ВША і ділитись з нами досвідом, отримуючи бали за виступи. Крім того, що б бути повністю справедливими, у порядку надано право звільнити адвоката від підвищення кваліфікації. А тому більшість міфів – лише для того, що б залишити «все як було».

Автор публікації: Григорій Алфьоров

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл