Омбудсмен адвокатури: як це працює в Німеччині | НААУ

Головна цитата

Інститут омбудсмена адвокатури введений з метою захисту прав споживачів адвокатських послуг. Його діяльність врегульована Федеральним Законом про розгляд спорів споживачів, Федеральним Законом про Адвокатуру та Статутом, який прийнятий найвищим органом адвокатського самоврядування - Статутними Зборами («Адвокатський Парламент»).

Публікація

Омбудсмен адвокатури: як це працює в Німеччині

10:00 Вт 30.07.19 Автор : Наталія Вагіна 1736 Переглядів Версія для друку

У 2011 році, за ініціативою  BRAK, в сталу систему органів адвокатського самоврядування Німеччини  був інтегрований новий інститут -  омбудсмен адвокатури.

Інститут омбудсмена адвокатури введений з метою  захисту прав споживачів адвокатських послуг. Його діяльність врегульована Федеральним Законом про розгляд спорів споживачів, Федеральним Законом про Адвокатуру  та  Статутом, який прийнятий  найвищим  органом адвокатського самоврядування - Статутними Зборами («Адвокатський Парламент»).

По суті, це незалежний орган який покликаний  допомогти вирішити майновий конфлікт між клієнтом (мандантом) та його адвокатом в позасудовому порядку.

До прикладу, якщо мандант вважає, що його адвокат невірно визначив суму гонорару, сумнівається в фактичному виконанні адвокатом певних дій плата за які увійшла до адвокатського гонорару, тощо,  він має право  вибору - вирішити  спір в судовому порядку за загальною процедурою, або звернутися до омбудсмена адвокатури.  

В рік до офісу уповноваженого надходить близько 5000 звернень 90% яких надходять від клієнтів адвокатів.

Омбудсмен призначається терміном на 4 роки Федеральною Палатою адвокатів Німеччини. До кандидата на цю посаду висуваються серйозні вимоги (освіта,  досвід роботи, бездоганна ділова репутація та інші). Діюча омбудсмен німецької адвокатури Моніка Ньорс  більше 25 років працювала суддею Окружного суду Гамбургу, суддею Вищого гензейського окружного суду Гамбургу, її  попередник був суддею Федерального Конституційного Суду Німеччини.   Омбудсмен має штат юристів. Офіс омбудсмена фінансується за рахунок  солідарних внесків адвокатів Німеччини (кожен адвокат сплачує щорічно 5,5 євро).

Омбудсмен  адвокатури  подає звіт про роботу у Федеральне відомство юстиції (щорічно), а також в  Брюссель (1 раз в 2 роки).

Звернення до омбудсмена має певні переваги оскільки не оплачується жодними зборами, може бути надіслано простим електронним листом, провадження виключно письмове, процедура примирення триває не більше 90 днів.  Факт звернення до омбудсмена зупиняє перебіг строку позовної давності. Зазначені чинники покликані зменшити навантаження на судову систему, допомогти споживачу адвокатських послуг розібратися з проблемою в позасудовому порядку, сприяти підвищенню довіри на ринку адвокатських послуг.

Проте, ця примирювальна процедура розгляду спору має виключно добровільний характер. Будь яка сторона, в любий час, вправі відмовитися від вирішення спору омбудсменом адвокатури. Запропонований омбудсменом спосіб вирішення майнового конфлікту не є обов’язковим до виконання сторонами. І це, на наш погляд, знижує ефективність його діяльності.

До 60% справ закінчуються саме через відсутність добровільної на це згоди обох сторін.

Омбудсмен відмовляє  в розгляді звернення  з визначених законом підстав:

якщо сума спору перевищує 50тис. євро;
якщо  спір вже розглядається судом;
якщо є очевидною відсутність успіху розгляду (до прикладу, пропущені строки давності, сторони вочевидь не досягнуть погодження, тощо);
опрацювання звернення може негативно вплинути на роботу офісу омбудсмена;
якщо спір неможливо розглянути в письмовому провадженні (наприклад, для правильного вирішення конфлікту необхідно заслухати сторони, свідків, тощо);
якщо рекомендація омбудсмена залежить від юридичних фактів невирішених судом.

Відмова в прийнятті заяви для розгляду не може бути оскаржена.

В середньому, з 5000 звернень  в рік, які надходять до офісу омбудсмена,  приймаються до розгляду біля 1000.

На розгляд прийнятої заяви уповноваженому надано 90 днів. За результатами розгляду омбудсмен складає письмову, юридично обгрунтовану рекомендацію щодо врегулювання спору (про необхідність оплати мандантом рахунку в повній сумі або частково, або необхідність повернення адвокатом коштів, т.ін.). У визначений законом строк (3 тижня) сторони зобов’язані  повідомити омбудсмена чи погоджуються вони на запропоновану омбудсменом приватну позасудову мирову угоду.  Якщо такої згоди не надано,  сторонам видається  довідка про участь в позасудовому провадженні.

За повідомленням Моніки Ньорс,  більшість спорів  розглянуто на користь адвокатів.

Довідково: Федеральний Закон Німеччини про розгляд спорів споживачів, окрім регламентації роботи уповноваженого адвокатури, регулює  діяльність  ще 26 аналогічних органів, які здійснюють добровільну позасудову процедуру примирення на ринку споживання інших послуг (страхування, банківських, енергетичних, тощо).

Автор публікації: Наталія Вагіна

Інші публікації автора

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл