Нові підходи до стажування: чому найважливіший етап доступу в адвокатську професію передбачає вищі вимоги | НААУ

Головна цитата

Вимоги до професійного рівня адвокатів постійно зростають. Це відбувається і через зростання конкуренції на ринку, і через дуже динамічні зміни до законодавства, і через судову реформу, яка ставить адвокатів у нові умови роботи в судах та системі органів правосуддя в цілому. Саме тому адвокатура як самоврядний інститут докладає зусиль для того, щоб удосконалювати процес підготовки майбутніх адвокатів та підвищувати рівень кваліфікаційних стандартів. Зокрема, комплексна реформа професійної освіти, яка стратегічно націлена на запровадження сучасних інформаційних технологій, стосується і проходження стажування

Публікація

Нові підходи до стажування: чому найважливіший етап доступу в адвокатську професію передбачає вищі вимоги

15:57 Пт 12.07.19 Автор : Петро Рябенко 3662 Переглядів Версія для друку

Адвокатура – престижна професія, яка приваблює багатьох юристів. Одні ще в студентські роки вирішили обрати саме адвокатську практику, інші – приходять в професію через конституційну норму про виключне право адвокатів на представництво в судах. Так звана адвокатська монополія, яка закріплена в Конституції, природно підвищує попит на свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю. На даний момент в Єдиному реєстрі адвокатів України понад 50 тисяч адвокатів, а до кінця року може становити 70 тисяч. В столиці працює понад 5 тисяч адвокатів, які обліковуються у Раді адвокатів м. Києва, і це одна з найбільших адвокатських спільнот в Україні. Проте, забезпечити такий попит – не самоціль.

Іспити в адвокатуру приймає Кваліфікаційно-дисциплінарна палата адвокатів регіону, як це передбачено законом. Детальний порядок прописано у Порядку допуску до складення кваліфікаційного іспиту. У Києві для складання іспиту необхідно звернутися до офісу за адресою Борисоглібська, 3.

Але іспит – це лише перша частина підготовки до вступу в професію. Кожен бажаючий має отримати базовий практичний досвід під час  стажування, яке також передбачене законом. Організація стажування покладена на ради адвокатів регіонів, і це передбачає закон про адвокатуру. Саме через такий подвійний етап підготовки – теоретичної та практичної – проходить кожен претендент, і це європейський стандарт доступу в адвокатську професію, на чому ми постійно налягаємо.

З приводу доцільності стажування виникали дискусії під час невдалої спроби реформи адвокатури на основі законопроекту №9055 (нова редакція закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Далекі від українських реалій експерти та іноземні адвокати за сумісництвом тоді наполягали на тому, що стажування має передувати складанню теоретичного іспиту, та пропонували інші нелогічні зміни до процесу вступу в професію.

Практикуючі адвокати наполягали на тому, що стажування – важливий етап для підготовки майбутніх адвокатів, і досвід практичної адвокатської діяльності можна отримати лише в процесі такого «польового» навчання у досвідченого професіонала.  Як визначено законом, «стажуванням є діяльність із формування і закріплення на практиці професійних знань, умінь і навичок, отриманих у результаті теоретичної підготовки, особи, яка одержала свідоцтво про складення кваліфікаційного іспиту, щодо її готовності самостійно здійснювати адвокатську діяльність з метою отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю». дискусії про те, чи відповідає це європейським стандартам, абсолютно необґрунтовані. У висновку Венеціанської комісії до чинного закону про адвокатуру було визначено порядок проходження і оцінювання результатів стажування, який зараз впроваджено законодавством і рішеннями органів адвокатського самоврядування.

Вимоги до професійного рівня адвокатів постійно зростають. Це відбувається і через зростання конкуренції на ринку, і через дуже динамічні зміни до законодавства, і через судову реформу, яка ставить адвокатів у нові умови роботи в судах та системі органів правосуддя в цілому. Саме тому адвокатура як самоврядний інститут докладає зусиль для того, щоб удосконалювати процес підготовки майбутніх адвокатів та підвищувати рівень кваліфікаційних стандартів.

Зокрема, комплексна реформа професійної освіти, яка стратегічно націлена на запровадження сучасних інформаційних технологій, стосується і проходження стажування. Тепер цей процес уніфікований – кожен стажер має пройти адаптаційний курс онлайн, який адмініструє Вища школа адвокатури. Все нове часто сприймається скептично, але більше критики, як правило, лунає або від тих, хто нічого не робить, або від тих, хто навіть не пробував розібратися з тим, як працює нова реформа.

Адаптаційний курс в професію адвоката для стажистів містить 7 модулів, що ґрунтуються на окремих темах. Кожен із модулів включає відеоматеріали, текстові матеріали та документи, які несуть роль доповнення до відеоматеріалів, а також тестове і практичне завдання. Тестове завдання перевіряється системою автоматично, тоді як практичне потребує професійного огляду від викладача та займає деякий час на перевірку. Час проходження адаптаційного курсу в професію адвоката для стажистів необмежений і залежить від індивідуальних можливостей учня. Проходження курсу відбувається у режимі онлайн та в зручний час. Після проходження курсу видається сертифікат, який надсилається на електронну пошту впродовж доби. Дані вносяться в реєстр осіб, які пройшли Адаптаційний курс в професію адвоката для стажистів, що вказаний на сайті Вищої школи адвокатури. 

Рада адвокатів України (РАУ) передбачила обов’язковий статус цього курсу, і без сертифіката про його проходження ради адвокатів регіонів наразі не зможуть зараховувати результати стажування. Курс має бути першим, з чого кожен стажист починатиме стажування.    

Окрім того, РАУ в подальшому планує посилити вимоги і до керівників стажування. Наразі РАУ створена робоча група, яка має підготувати методологічні основи стажування. Планується, що керівники стажування мають проходити спеціальний курс, направлений на формування єдиної методології стажування. Це свого роду тренінг для тренерів, і власне сама ідея не ставить під сумнів досвідченість та фаховість керівників стажування. Наповнення цих  тренінгів стане предметом подальшого обговорення Ради адвокатів України. Як очікується, кінцевим результатом цих змін має бути зміна власне ставлення до стажування – не як до формального піврічного  очікування на омріяне свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю, а як до інтенсивного періоду отримання досвіду реальної роботи адвокатом, про який не можна дізнатися з підручників чи лекцій, але який потрібно відчути і усвідомити як настанову на всю майбутню кар’єру в адвокатській професії.

Текст опубліковано у виданні Korrespondent.net

Автор публікації: Петро Рябенко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл