Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»? | НААУ

Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?

Гарантії діяльності
15:36 Вт 01.10.24 1440 Переглядів
Версія для друку

В останні декілька місяців почастішали випадки підвисання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС). Сервіс працює дуже повільно або сторінка недоступна. Що створює перешкоди адвокатській діяльності.

На цю проблему звернула увагу Національна асоціація адвокатів України у листі до Комітету ВР з питань правової політики та Вищої ради правосуддя.

Раніше на законодавчому рівні було запроваджено обовʼязковість реєстрації учасниками проваджень електронних кабінетів в ЄСІКС та визначено порядок вручення судом документів у справах виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету (закони №3200-IX від 29.06.2023 та №3424-ІХ від 19.10.2023).

Аби отримувати та подавати до суду документи, електронні кабінети в Електронному суді» зареєстрували в тому числі адвокати. І збої в роботі системи, проблеми з електропостачанням, нестабільність Інтернету, - все це суттєво впливає на можливість організації ними роботи. Водночас, ці перешкоди не завжди приймаються судом як підстави для відкладення розгляду судового засідання чи поновлення строку для подання процесуальних документів.

Ст. 14 ЦПК, ст. 6 ГПК, ст. 18 КАС визначено, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану у разі знеструмлення електромережі суду чи настання інших обставин, які унеможливлюють функціонування ЄСІКС, суд може вручати особі, яка зареєструвала електронний кабінет, будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, у паперовій формі.

Сьогодні процесуальне законодавство визначає для суб’єктів, які мають електронні кабінети в ЄСІКС, 2 форми подання документів до суду: паперову та електронну (через підсистему «Електронний суд»).

Водночас, бувають випадки, коли процесуальний документ потрібно подати до суду терміново або місцезнаходження учасника справи знаходиться поза межами розташування поштових служб/сервісів.

З урахуванням зазначених обставин варто було б доповнити процесуальне законодавство нормою про те, що у разі підтвердження технічної неможливості використання підсистеми «Електронний суд» учасник справи, який зобов’язаний подавати документи в електронній формі виключно з використанням електронного кабінету в ЄСІКС, може подавати процесуальні документи, підписані з використанням кваліфікованого електронного підпису, та докази неможливості використання підсистеми «Електронний суд» на офіційну електронну адресу суду.

Повний текст пропозицій НААУ дивіться за посиланням.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Захист військових

Як військовослужбовцю виїхати за кордон під час воєнного стану

Після повномасштабного вторгнення багато чоловіків пішли до лав ЗСУ захищати Батьківщину, а їхні сімʼї - виїхали у безпечне місце за межі України. Чи може військовослужбовець провідати свою дружину і дітей за кордоном під час воєнного стану?

11:24 Ср 02.10.24 170

Навчання

Можливості судово-медичної експертизи при проходженні ВЛК…

Судово-медична експертиза є дієвим способом захисту прав військоовозобов’язаних, а також інструментом, що забезпечує цілі проведення військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України (якісний медичний огляд військовослужбовців, проведення призову, прийняття на військову службу).

17:08 Вт 01.10.24 1563

Законодавство

Пропуск строку оскарження рішень слідчого: чи існують обʼєктивні…

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 КПК, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Але що робити, коли строк пропущений?

16:31 Вт 01.10.24 1281

Гарантії діяльності

Як адвокату подавати документи, коли вісить «Електронний суд»?

В останні декілька місяців почастішали випадки підвисання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС). Сервіс працює дуже повільно або сторінка недоступна. Що створює перешкоди адвокатській діяльності.

15:36 Вт 01.10.24 1441

Дискусія

Судові справи, які сформували правовий ландшафт приватизації,…

Суди відіграють вирішальну роль у тлумаченні та застосуванні законів про приватизацію. І кілька гучних справ порушили питання справедливості і прозорості приватизаційних процесів.

16:27 Пн 30.09.24 2644

Дискусія

Практика ЄСПЛ мирного часу - не прецедент для українських судів?

Судова практика, яка нині формується через відступ України від зобов'язань за міжнародними договорами (Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Міжнародного пакту про громадянські і політичні права), викликає занепокоєння.

10:32 Пн 30.09.24 3308

Війна

Як отримати компенсацію за майно, пошкоджене внаслідок обстрілів

Масовані ракетні обстріли спричинили значні руйнування та пошкодження житла українців. Багато людей стикнулися з питанням: як отримати компенсацію за втрачене майно?

16:37 Пт 27.09.24 7744

Законодавство

Викрадення та несанкціонований відбір електроенергії: чи є різниця?

Відбір електричної енергії за відсутності укладеного та чинного договору про її постачання або у разі самовільного під’єднання до оператора системи пропонується позначати новим терміном «несанкціонований відбір електричної енергії», який уважатиметься правопорушенням на ринку.

10:34 Пт 27.09.24 7228

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл