Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у ТЦК обговорили адвокати | НААУ

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у ТЦК обговорили адвокати

Дискусія
14:52 Пн 24.06.24 4947 Переглядів
Версія для друку

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

Про участь адвоката в мобілізаційних процедурах говорили учасники круглого столу на тему «Забезпечення дотримання прав людини в умовах воєнного стану. Нові правила від травня 2024 року», організованого Молодіжним Комітетом НААУ - UNBA NextGen спільно з Комітетом НААУ з питань військового права.

Визначені законодавством підстави адміністративного затримання та коло осіб, уповноважених на таке затримання, алгоритм дій окреслила представник Молодіжного комітету у м. Києві Інна Кисличенко. Вона звернула увагу на обов'язковість складення протоколу адміністративного затримання та необхідність дотримання посадовою особою, що здійснює адміністративне затримання, права особи на правничу допомогу, що передбачає можливість залучення захисника, з яким особа уклала договір, або за відсутності такого - необхідність залучення захисника через центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Досвідом представництва клієнтів у ТЦК поділився Сергій Іванів. Адвокат навів приклади практичного реагування у випадках виникнення перешкод у наданні правничої допомоги в ТЦК і рекомендував не реагувати на провокації, не витрачати робочий час на неконструктивні спори і суперечки, зберігати спокій, дотримуватися і наполягати на дотриманні встановленої чинним законодавством процедури. Окрему увагу він звернув на те, що інтереси співробітників ТЦК і співробітників слідчо-оперативної групи не збігаються, та дав поради, як це використовувати. Адвокат переконаний, що між потребою захисту країни від зовнішньої агресії і прагненням забезпечення максимального дотримання прав клієнта немає жодного протиріччя. Формальне виконання мобілізаційного плану, недотримання мобілізаційних процедур призводять до фактичної мобілізації осіб, з об’єктивних причин не здатних виконувати військові обов’язки. Надалі покладення на таких осіб непосильних обов’язків надмірно збільшує кількість невиконаних бойових завдань, кількість військових втрат, кількість державних виплат.

Експерт Комітету НААУ з питань військового права Ганна Демиденко озвучила, що кількість осіб, яким була надана юридична консультація з питань мобілізації збільшилась у 2,5 рази після прийняття нового законодавства. Найактуальніші питання за цей період стосувалися проходження ВЛК та МСЕК, проектів нормативно-правових актів, роботи ТЦК, військового обліку, контрактів. Також поступали масові скарги на роботу військово-лікарської комісії, зокрема, щодо неврахування діагнозів, формальних оглядів тощо.

Представник Молодіжного комітету у Черкаській області Олег Рой вказав на особливості провадження у справах за позовними заявами ТЦК щодо застосування тимчасового обмеження у праві керування транспортним засобом під час мобілізації стосовно громадян України, які не виконали вимоги ТЦК (ст. 283-2 КАС). Звернув увагу на різне правове регулювання вимог до позовної заяви у ч. 2 ст. 283-2 КАС та ст.ст. 160 - 161 КАС.

Також він дослідив питання щодо форми вимоги ТЦК та доказу вручення такої вимоги військовозобов’язаному (рекомендованим листом або цінним листом з описом вкладення або особисто). На його погляд, актуальним є питання гармонізації нормативно-правової бази на рівні підзаконних актів і передбачення відповідних форм документів для ТЦК. А от положення КАС про строки апеляційного оскарження та негайне виконання рішення суду цієї категорії справ адвокат назвав дискусійними.

Окремо була проаналізована проблема перевантаженості судів. Адже справи за ст. 283-2 КАС підсудні місцевим загальним судам, як адміністративним. На основі аналізу базових показників роботи було зроблено висновок про завантаженість судів загальної юрисдикції. Наслідком цього є потенційне порушення строків розгляду справ, недотримання принципів, повноти та всебічності при розгляді справ вказаної категорії.

Заступник голови Молодіжного комітету Ігор Андрєєв наголосив, що цей захід є одним із низки запланованих круглих столів, які спрямовані на обговорення проблем у сфері військового права. Він повідомив, що комітет створив підгрупу з питань військового права та допомоги військовослужбовцям, основною метою якого є проведення освітніх заходів, пов’язаних з підвищенням кваліфікації молодих адвокатів та з організацією допомоги молодим колегам, які були мобілізовані і проходять військову службу.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 136

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 395

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 1331

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 842

Привітання

НААУ відзначила представника Посольства України в Угорщині

Другого секретаря Консульського відділу Посольства України в Угорщині Галину Терпяк нагороджено почесною відзнакою Національної асоціації адвокатів України Третього ступеня.

15:21 Чт 27.06.24 1882

Призначення

До правління EYBA увійшли два українських адвокати

У зв’язку із завершенням річної каденції, президент Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association) Сергій Барбашин перейшов на позицію Immediate Past President. Його заступниця (по Молодіжному Комітету НААУ) Юлія Сергет була обрана секретарем EYBA.

14:37 Чт 27.06.24 1948

Cудова практика

Коли відсутність адвоката не впливає на допустимість доказів,…

Хоча під час проведення огляду місця події не був присутній захисник, за обставин кримінальної справи у Верховного Суду не знайшлось підстав вважати, що виявлені речові докази були отримані саме внаслідок відсутності адвоката.

13:12 Чт 27.06.24 2032

Законодавство

Ризики спрощення процедури відведення землі слід мінімізувати -…

Спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури містить ризики подальших зловживань з метою отримання земельних ділянок та розміщення об’єктів нерухомості на них, які необхідно мінімізувати.

16:06 Ср 26.06.24 3279

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл