Про наслідки поєднання військової служби і адвокатської діяльності застерегли у НААУ | НААУ

Про наслідки поєднання військової служби і адвокатської діяльності застерегли у НААУ

Законодавство
17:21 Чт 04.04.24 9949 Переглядів
Версія для друку

Надання мобілізованим адвокатам можливості продовжувати адвокатську діяльність під час перебування на службі в ЗСУ, знищить незалежність професії, позначиться на якості роботи, а також спричинить конфлікт присяг.

Комітет законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ дослідив положення проекту Закону №11014 від 15.02.2024 «Про внесення змін до статті 7 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо уточнення підстав несумісності з діяльністю адвоката».

Начебто піклуючись про забезпечення дотримання конституційної гарантії права кожного на правничу допомогу, народні депутати - автори ініціативи пропонують дозволити адвокатам, які призвані в лави Збройних сил України по мобілізації, і надалі надавати правничу допомогу. При цьому обмеження несумісності стосуватимуться лише військової служби за контрактом або альтернативної (невійськової) служби.

Сьогоднішнє правило, згідно з яким у разі мобілізації адвокат має зупинити своє право на зайняття адвокатською діяльністю, нардепи вважають таким, що порушує Конституцію. Бо в разі мобілізації адвоката його клієнти будуть вимушені шукати нового адвоката, витрачати додатковий час і кошти.

Водночас, на думку Комітету НААУ, у разі реалізації проекту мобілізовані адвокати де-юре зможуть надавати правничу допомогу, що може призвести до низки проблем.

По-перше, не забезпечуватиметься принцип незалежності адвокатури, гарантований статтею 131-2 Конституції. Бо адвокат, який проходить військову службу, має виконувати накази військового командування, отже, не може бути незалежним.

По-друге, виникає питання щодо якості надання правничої допомоги мобілізованими адвокатами, які мають зосередитися на виконанні завдань із відсічі збройної агресії проти України та захисту суверенітету нашої держави.

По-третє, у випадку поєднання статусів адвоката та військовослужбовця виникає ситуація, коли людина повинна дотримуватись одночасно двох принципів: незалежності для адвокатської діяльності та єдиноначальності  й підпорядкування - для військової служби. А вони прямо суперечать один одному. І адвокат, і військовий (у т. ч. призваний до лав ЗСУ за мобілізацією) дають присяги, а у випадку суміщення цих статусів обидві присяги будуть порушені.

За таких обставин, вважають у НААУ, законопроект потребує доопрацювання. Повністю зауваження і пропозиції можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, для уникнення притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів, які стали на захист України, Рада адвокатів України 3 березня 2022 року прийняла рішення № 24, яким встановила, що у період воєнного стану не вважатиметься порушенням вимог щодо несумісності проходження військової або альтернативної (невійськової) служби адвокатами та вирішила не застосовувати таку підставу для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності. Разом із тим, таке рішення не дає мобілізованим адвокатам право продовжувати здійснювати адвокатську діяльність.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 4923

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 4673

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 4964

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 6464

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6356

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6325

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 6070

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 218

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл