Чи може податкова відстежувати продавців у соцмережах, - думка | НААУ

Чи може податкова відстежувати продавців у соцмережах, - думка

Дискусія
11:05 Чт 09.11.23 7374 Переглядів
Версія для друку

Нещодавно Державна податкова служба попередила, що відстежує продажі через Facebook, Instagram та інші соцмережі. Тож продавці, які не зареєстровані як ФОП, можуть отримати штрафи. Чи законна така діяльність податкової?

Своєю думкою щодо цього питання в ефірі Громадського інтерактивного телебачення поділився член Ради Комітету НААУ з питань захисту бізнесу та інвесторів Андрій Шабельніков.

Зокрема, адвокат пояснив, в яких випадках треба реєструвати ФОП та сплачувати податки. «Якщо ви продали один раз свою річ, то я вважаю, що реєструватись вам ФОПом немає необхідності. Але якщо ви це робите системно і це ваш бізнес, основний ваш дохід, то звичайно ви маєте зареєструватися», - зазначив він.

Адже провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання є порушенням законодавства.

Член Ради Комітету НААУ нагадав, що вимога реєстрації бізнесу, зокрема і щодо продажів через Інтернет, не нова. Базовим з цього питання є Закон «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Але ефективність такого напряму роботи ДПС, коли її працівники шукатимуть порушників через соцмережі, викликає у юриста сумніви.

«Від того, що робить податкова, як правник, я не в захваті. Це, на мою думку, поза рамками правового поля. І те, що вони на цьому зберуть у бюджет, значно менше, ніж ухилення від сплати податків одного середнього чи великого підприємства», - зазначив адвокат.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Дискусія

Як діяти, коли орган опіки і піклування не надсилає письмовий…

Сімейний кодекс України покладає, в тому числі на орган опіки та піклування, обов'язок подати письмовий висновок щодо розв'язання спору. Проте не рідко державний орган ігнорує це зобов’язання.

15:23 Пт 17.05.24 1445

Етика

Валентин Гвоздій: Чому адвокат не може свідчити проти свого клієнта

Коли адвокат без згоди клієнта розголошує довірену йому інформацію (наприклад, аби досягти угоди у кримінальному провадженні і зменшити собі покарання), це містить ознаки дисциплінарного правопорушення.

13:52 Пт 17.05.24 1522

Законодавство

На автотранспорті пропонується запровадити контрольні закупівлі -…

Сьогодні в держави відсутні дієві інструменти для контролю за ринком автомобільних пасажирських перевезень. Чимало послуг надаються з порушенням закону в частині оплати. Задокументувати рух грошей або регулярність надання послуг на маршруті досить складно.

18:43 Чт 16.05.24 2681

Дискусія

Проблеми повернення земельних ділянок у державну власність…

У спорах про повернення земельних ділянок у державну власність сформувалась судова практика, коли нерідко порушуються права власників цих земель. Як цього уникнути – досліджували під час круглого столу адвокати та судді.

16:18 Чт 16.05.24 3071

Навчання

Як правильно подати електронний доказ - матеріали вебінару

Як і всі інші галузі, судочинство сьогодні зазнає відчутних змін у напрямі цифровізації процесів. Зокрема, стало можливим використання електронних доказів. Як правильно подати електронні докази, щоб їх прийняв суд?

11:12 Чт 16.05.24 3863

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 6598

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 4764

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 5019

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл