Зміни до КПК посилять захист власників майна та бізнесу - висновок | НААУ

Зміни до КПК посилять захист власників майна та бізнесу - висновок

Законодавство
10:54 Пт 26.05.23 1792 Переглядів
Версія для друку

Пропозиції змін до Кримінального процесуального кодексу щодо уточнення прав учасників кримінального провадження заслуговують на підтримку, оскільки посилюють захист власників майна, у першу чергу бізнесу.

Комітет з кримінального права та процесу Національної асоціації адвокатів України проаналізував проект Закону України № 9211 від 17.04.2023 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень з метою забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження» та підготував відповідні зауваження і пропозиції.

Нагадаємо, документом пропонується:

- удосконалити положення, які регулюють правовий статус третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт;

- встановити особливості зберігання пристроїв для обробки, передавання та зберігання інформації в електронному вигляді або їх складових;

- надати право безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису особі, яка користується приміщенням, у якому проводиться обшук, власнику чи іншому володільцю такого приміщення, а також адвокатам зазначених осіб;

деталізувати особливості тимчасового доступу до речей і документів, підстави та порядок тимчасового вилучення майна, накладення арешту на майно;

- заборонити вилучення пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації, а також порушення роботи комп’ютерних та інших мереж, якщо знаряддям, засобом або предметом кримінального правопорушення виступає інформація, що в них міститься;

- унормувати статус вилучених речей та документів тощо.

В цілому у НААУ позитивно оцінили проект. Адже запропоновані зміни дають змогу більш ефективно захищати права власників майна у кримінальному провадженні, у першу чергу бізнесу. Крім цього, документ встановлює додаткові гарантії прав адвоката під час проведення обшуку, що частково нейтралізує «обвинувальний ухил» стадії досудового розслідування. Тож такі зміни, за висновком Комітету, заслуговують на підтримку.

Водночас окремі положення законопроекту потребують на уточнення.

Так, право фіксувати проведення обшуку за допомогою відеозапису має бути надане не лише стороні захисту та її представникам, але й адвокатам усіх осіб, присутніх на слідчій дії (наприклад, найманих працівників під час обшуку на підприємстві).

Також рекомендується визначати набуття власником майна статусу третьої особи у кримінальному провадженні моментом вилучення майна під час обшуку чи огляду. Зі свого боку припинення такого правового статусу третьої особи не повинно позбавляти її права на оскарження щодо обставин зберігання вилученого майна та/або відшкодування завданої таким зберіганням шкоди.

Популярні новини

Призначення

Гендерний Комітет отримав нового очільника

Головою Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань гендерної політики призначено адвоката, члена РАУ від Чернівецької області Анатолія Тельмана. Тетяна Андріанова, яка очолювала цей комітет, стала заступником голови.

16:21 Ср 03.07.24 332

Дискусія

Кого торкнеться економічне бронювання пояснив голова Комітету НААУ

Поява законопроектів щодо «економічного бронювання» - вже крок уперед, який дасть можливість українській економіці вижити. Проте для всіх мають існувати чіткі правила.

10:58 Ср 03.07.24 755

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 2105

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 2376

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 3367

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 8197

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 8360

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 258

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл