Зміни до КПК посилять захист власників майна та бізнесу - висновок | НААУ

Зміни до КПК посилять захист власників майна та бізнесу - висновок

Законодавство
10:54 Пт 26.05.23 1818 Переглядів
Версія для друку

Пропозиції змін до Кримінального процесуального кодексу щодо уточнення прав учасників кримінального провадження заслуговують на підтримку, оскільки посилюють захист власників майна, у першу чергу бізнесу.

Комітет з кримінального права та процесу Національної асоціації адвокатів України проаналізував проект Закону України № 9211 від 17.04.2023 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень з метою забезпечення захисту прав учасників кримінального провадження» та підготував відповідні зауваження і пропозиції.

Нагадаємо, документом пропонується:

- удосконалити положення, які регулюють правовий статус третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт;

- встановити особливості зберігання пристроїв для обробки, передавання та зберігання інформації в електронному вигляді або їх складових;

- надати право безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису особі, яка користується приміщенням, у якому проводиться обшук, власнику чи іншому володільцю такого приміщення, а також адвокатам зазначених осіб;

деталізувати особливості тимчасового доступу до речей і документів, підстави та порядок тимчасового вилучення майна, накладення арешту на майно;

- заборонити вилучення пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації, а також порушення роботи комп’ютерних та інших мереж, якщо знаряддям, засобом або предметом кримінального правопорушення виступає інформація, що в них міститься;

- унормувати статус вилучених речей та документів тощо.

В цілому у НААУ позитивно оцінили проект. Адже запропоновані зміни дають змогу більш ефективно захищати права власників майна у кримінальному провадженні, у першу чергу бізнесу. Крім цього, документ встановлює додаткові гарантії прав адвоката під час проведення обшуку, що частково нейтралізує «обвинувальний ухил» стадії досудового розслідування. Тож такі зміни, за висновком Комітету, заслуговують на підтримку.

Водночас окремі положення законопроекту потребують на уточнення.

Так, право фіксувати проведення обшуку за допомогою відеозапису має бути надане не лише стороні захисту та її представникам, але й адвокатам усіх осіб, присутніх на слідчій дії (наприклад, найманих працівників під час обшуку на підприємстві).

Також рекомендується визначати набуття власником майна статусу третьої особи у кримінальному провадженні моментом вилучення майна під час обшуку чи огляду. Зі свого боку припинення такого правового статусу третьої особи не повинно позбавляти її права на оскарження щодо обставин зберігання вилученого майна та/або відшкодування завданої таким зберіганням шкоди.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1560

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2843

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4259

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4512

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5956

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл