НААУ закликає європейських адвокатів захистити права українських дітей за кордоном | НААУ

НААУ закликає європейських адвокатів захистити права українських дітей за кордоном

Самоврядування
19:40 Пн 20.03.23 1329 Переглядів
Версія для друку

20 березня 2023 року у НААУ відбувся круглий стіл «Захист прав дітей у воєнний час: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання», організований Юридичним центром Вищої школи адвокатури НААУ – «Адвокат дитини».

У заході взяла участь делегація Національної ради адвокатів Франції, яка на запрошення Національної асоціації адвокатів України з робочим візитом перебуває в Україні з моніторинговою місією стану захисту прав дітей з фокусом у воєнному часі.

Дискусію відкрила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова. Вона звернула увагу європейських адвокатів на статистику платформи  «Діти війни» про кількість дітей, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, зазначивши, що точну кількість вбитих, поранених та депортованих дітей встановити неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України.

Лідія Ізовітова зауважила, що нині стрімко зростає запит на надання професійної правничої допомоги таким дітям, їх батькам, опікунам, іншим законним представникам, у широкому діапазоні міграційних питань, батьківсько - сімейних спорів, встановлення фактів народження, смерті та інших, що мають юридичне значення, відновлення втрачених документів, спадкування, а також у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті чи у контакті з законом.

Акцентуючи увагу на питаннях захисту прав українських дітей варто відзначити першочергову необхідність дотримання конвенційного принципу забезпечення найкращих інтересів дитини для дій та рішень, що вчиняються чи приймаються у всіх сферах правовідносин за участі чи стосовно дитини, підкреслила Голова НААУ, РАУ.

Адвокатура завжди стоїть на передньому плані захисту прав людини. В умовах сьогодення важливо шляхом об'єднання зусиль всіх адвокатів з органами національної системи захисту прав дітей, правозахисними організаціями, міжнародними партнерами, європейськими професійним об'єднаннями адвокатів та юристів, відшукати рішення, які можуть забезпечити допомогу дітям у зв’язку з викликами у сфері охорони дитинства.

Однією з гострих проблем, яка стоїть на сьогодні – це захист прав українських дітей за кордоном. Лідія Ізовітова наголосила, що є дуже прикрі приклади в ювенальній юстиції європейських колег, коли дітей відбирають у матерів і повернути їх практично неможливо. Українські адвокати, які зараз знаходяться за кордоном, знають про існуючу проблему і намагаються загострити увагу до неї, не маючи можливості практикувати за кордоном.

Лідія Ізовітова закликала європейських колег привернути увагу до проблеми повернення дітей матерям за кордоном. Вона також повідомила, що НААУ планує звернутися з цього приводу до Ради адвокатів і юридичних товариств Європи (CCBE) для надання єдиних рекомендацій.

Що стосуються проблеми депортованих до рф дітей, українські адвокати готові надавати всіляку правову підтримку таким дітям та їх сім’ям.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 347

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1985

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6671

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6330

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7373

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6928

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6541

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7919

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл