Пам'яті українського вченого-правознавця, Героя України Василя Яковича Тація | НААУ

Пам'яті українського вченого-правознавця, Героя України Василя Яковича Тація

Сумна звістка
16:21 Ср 28.09.22 1329 Переглядів
Версія для друку

28 вересня 2022 року на 83 році життя відійшов у вічність український учений-правознавець, доктор юридичних наук, професор, почесний президент Національної академії правових наук України, академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, Герой України, повний кавалер ордена князя Ярослава Мудрого ВАСИЛЬ ЯКОВИЧ ТАЦІЙ.

Життя і діяльність В. Я. Тація з 1966 року були пов'язані з Національною юридичною академією України ім. Ярослава Мудрого (нині Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого"). З 1987 по 2020 рік він був ректором Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, а з 2020 до останніх днів свого життя — радником ректора.  

Василь Якович Тацій був почесним президентом, радником президії Національної академії правових наук України — вищої галузевої самоврядної наукової установи України в галузі держави і права, створеної за його ініціативою і безпосередньою участю. Академія є визнаним в Україні і далеко за її межами науковим юридичним центром. 

Людина епоха, Вчитель та Науковець з великої літери, людина, яка стала наставником для десятків поколінь правників України, їхнім близьким другом та мудрим порадником. 

Василь Якович зробив неоціненний внесок у розбудову правової держави України, удосконалення законодавчого процесу і правозастосовної практики. Він є автором понад 800 наукових праць, у тому числі близько 60 монографій, навчальних посібників та підручників. Він був членом багатьох робочих груп та комісій із розвитку національної правової системи, почесним доктором 9-ти українських та закордонних закладів вищої освіти, редактором галузевих видань, удостоєний численних державних нагород та відзнак, у тому числі звання Героя України з врученням ордена Держави.

У ці скорботні дні Національна асоціація адвокатів України висловлює щире, глибоке співчуття рідним, близьким та друзям Василя Яковича, всім, хто знав, любив і поважав його. 

Популярні новини

Євроінтеграція

Адвокатура в складі Української делегації взяла участь у…

17 - 19 вересня у Брюсселі (Бельгія) проходить друга двостороння сесія Україна-ЄС в межах скринінгу відповідності законодавства України праву Європейського Союзу. У порядку денному - доповіді за трьома блоками: «Судова влада», «Антикорупційна політика», «Основоположні права».

12:14 Ср 18.09.24 1062

Євроінтеграція

Україна на шляху до ОЕСР: адвокатура сприяє виконанню програми

Вступ в Організацію економічного співробітництва та розвитку є спільним викликом усіх національних інституцій, від якого залежить європейське майбутнє держави. Адвокатура робить свій унесок у виконання відповідної Програми ОЕСР для України.

11:23 Ср 18.09.24 1109

Взаємодія

Аналітичне дослідження щодо обробки персональних даних у сфері…

Голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Ірина Сенюта презентувала авторське Аналітичне дослідження щодо обробки персональних даних у сфері охорони здоров’я та дотримання прав людини в межах співпраці з Офісом Ради Європи в Україні.

10:58 Ср 18.09.24 1062

Законодавство

Для захисту прав поновлених працівників необхідні зміни до КЗпП

До страхового стажу зараховуватиметься період, протягом якого особа була звільнена за місцем роботи, а потім поновлена на підставі рішення суду, яким таке звільнення визнано незаконним.

17:32 Вт 17.09.24 2126

Cудова практика

Адвокат, якщо він не зупинив діяльність, безробітним не буває, - ВП ВС

Наявність в особи права на заняття адвокатською діяльністю унеможливлює надання їй статусу безробітного та призначення відповідної допомоги.

10:53 Вт 17.09.24 2526

Cудова практика

Цивільне право та процес: оприлюднено дайджест судової практики

Дайджест судової практики у сфері цивільного права та процесу за I півріччя 2024 року оприлюднений на сайті Національної асоціації адвокатів України.

14:32 Пн 16.09.24 3810

Законодавство

Обмеження доступу до реєстрів не має порушувати прав третіх осіб

Критерії та механізм обмеження під час воєнного стану доступу до відомостей державних реєстрів прав інтелектуальної власності, пов’язаних зі сферами національної безпеки і оборони, повинні виключати можливість порушення прав третіх осіб.

11:08 Пн 16.09.24 3907

Дискусія

Проблеми стягнення в Україні віртуальних активів обговорили…

Україна, хоча і посіла пʼяте місце серед 154 країн світу в рейтингу глобального індексу впровадження криптовалют, вона досі не має законодавчого регулювання цієї галузі. Ухвалений на початку 2022 року Закон «Про віртуальні активи» так і не набрав чинності, оскільки був ветований Президентом.

18:27 Пт 13.09.24 7912

Вестник:№7-8 липень-серпень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл