Спори щодо конференцій адвокатів мають вирішуватися в позасудовому порядку – практика ВС | НААУ

Спори щодо конференцій адвокатів мають вирішуватися в позасудовому порядку – практика ВС

Регіони
15:38 Чт 27.01.22 2174 Переглядів
Версія для друку

27 січня 2022 року у Газеті "Закон і Бізнес" повідомлено про те, що до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Рада адвокатів Києва через низку рішень Ради адвокатів України,  у тому числі щодо неправомочності КДКА м.Києва, та позивач просить встановити відсутність у Ради адвокатів України повноважень перевіряти, оцінювати та впливати на рішення конференцій адвокатів регіонів, в тому числі конференції адвокатів міста Києва, надання їм оцінки, визнання або не визнання їх законними та прийняття рішень, які можуть їх змінювати, скасовувати або вважати такими, що не набули юридичного значення, тощо.

      Національна асоціація адвокатів України, нагадує, що 6 травня 2020 року Велика Палата Верховного Суду у справі № 160/9696/18 зробила правовий висновок про те, що спори щодо питань проведення конференції адвокатів мають розв’язуватись в позасудовому порядку.

Так, у разі виникнення спору між адвокатами щодо порядку денного конференції адвокатів, місця її проведення, обирання голови та членів ради адвокатів регіону, обрання делегатів на з`їзд адвокатів України; визначення кількості членів кваліфікаційної і дисциплінарної палат КДКА, обрання голови та членів КДКА, затвердження штатного розпису і кошторису ради адвокатів регіону, кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури; розгляду та затвердження звіту ради адвокатів регіону, представництва делегатів на конференції адвокатів регіону, порядку формування делегацій адвокатів на цей форум, організаційного, методичного, інформаційного забезпечення ведення та контролю за внесенням відомостей до ЄРАУ, інших правовідносин, що стосуються внутрішньостатутної діяльності цієї організації, то такі спори можуть чи мають розв`язуватися в позасудовому порядку.

Більше того, 24 червня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду у цивільній справі № 758/733/18 розглядаючи спір щодо скасування низки рішень Ради адвокатів України:

  • щодо питань, які виникли у зв`язку з проведенням Конференції адвокатів м. Києва 06.08.2016 року» та  про визнання такими, що не мають юридичних наслідків рішення конференції адвокатів міста Києва;
  • щодо питань, які виникли у зв`язку з проведенням Конференції адвокатів м. Києва 05.11.2016 року та про визнання такими, що не мають юридичних наслідків рішення конференції адвокатів міста Києва;
  • щодо питань, які виникли у зв’язку з проведенням зібрання адвокатів під назво звітно-виборчої конференції адвокатів міста Києва 28.01.2017 та про визнання такими, що не мають юридичних наслідків рішення конференції адвокатів міста Києва

посилаючись саме на рішення Великої Палати Верховного Суду у справі № 160/9696/18 (постанова від 06 травня 2020 року, провадження № 11-978апп19), суд скасував попередні рішенні та закрив провадження у справі  із посиланням на відсутність юрисдикції цивільних судів та компетенції судів інших юрисдикцій на вирішення таких спорів.

Наразі в ОАСК судом вирішується питання про відкриття провадження.

         

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1571

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1577

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2205

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1984

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 2036

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3382

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3952

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3710

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл