Адаптація європейських стандартів до профільного закону відкрила перед адвокатурою України шлях до інтеграції в європейську професійну спільноту | НААУ

Адаптація європейських стандартів до профільного закону відкрила перед адвокатурою України шлях до інтеграції в європейську професійну спільноту

Різне
10:25 Ср 17.11.21 1355 Переглядів
Версія для друку

«Адаптація ключових європейських стандартів незалежності адвокатури і самоврядності до національного профільного закону відкрила перед українською адвокатурою шлях до інтеграції в європейську професійну спільноту», - наголосила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова на святковому засіданні, присвяченому 9-й річниці створення Національної асоціації адвокатів України.

Так, НААУ з моменту заснування розпочала взаємодію з адвокатурами Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Великої Британії, Литви, Грузії, Казахстану, Білорусі. НААУ стала спостерігачем у найбільшій організації адвокатів в Європі – ССВЕ – яка представляє понад мільйон адвокатів з усього континенту та є стороною меморандуму ССВЕ про взаємне визнання підвищення кваліфікації в Європі, що дає можливість для адвокатів брати участь у єдиному європейському просторі професійної освіти, який сформований цим меморандумом і поширюється на понад 45 країн.

НААУ підтримує системні контакти з IBA – Міжнародною асоціацією юристів, яка працює з 1947 року і наразі об’єднує понад 200 асоціацій юристів по всьому світу та понад 80 000 індивідуальних членів. Ця організація має спеціальний консультативний статус у Генеральній Асамблеї ООН та Економічній і соціальній раді ООН.

«Завдяки нашому потужному партнеру ми маємо можливість на глобальному рівні привертати увагу до проблем захисту прав адвокатів, доступу громадян до правосуддя в Україні тощо», - зазначила Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що проблема захисту прав адвокатів в Україні є постійним фокусом уваги європейських колег. Так, візит до України Стефано Сенсі — повноважного представника управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини, який відбувся 2018 року, був присвячений темі захисту прав адвокатів в Україні.

У листопаді 2017 року НААУ спільно з ССВЕ провела в Києві спеціальний захід, присвячений проблемам захисту прав адвокатів в Україні, за участю керівництва ССВЕ та її профільних інституцій. У березні 2018 року делегація НААУ взяла участь у конференції «Привілеї правничої професії: виклики у сучасному суспільстві». Організаторами заходу виступили Асоціація адвокатів Литви, Рада правничих та адвокатських товариств Європи та Американська асоціація адвокатів (АВА). Спеціальна сесія конференції присвячена кримінальним провадженням проти адвокатів та особливостям процесуального статусу адвокатів.

Окрім ССВЕ та ІВА, НААУ систематично працює з Міжнародною комісією юристів, завдяки якій українські адвокати отримують доступ до глобальних дискусійних майданчиків з тематики захисту професійних прав адвокатів під егідою цієї організації.

«З цих прикладів видно, що міжнародні партнери надавали нам підтримку у складні моменти, коли траплялися резонансні вбивства адвокатів в Україні, і допомагали привертати увагу міжнародної спільноти до тих небезпек, які супроводжують роботу адвокатів в нашій країні», - нагадала Лідія Ізовітова.

Відчутну допомогу надавали IBA та ССВЕ під час спроби нав’язати адвокатурі зміну профільного законодавства, ігноруючи позицію адвокатури. Інтервенційні листи цих двох організацій виявилися дієвими інструментами проти свавільного перегляду європейських стандартів адвокатського самоврядування в Україні.

У своїх доповідях по Україні Управління Верховного комісара ООН з прав людини систематично висвітлює стан порушень прав адвокатів у резонансних процесах, пов’язаних з конфліктом на сході, та в інших чутливих справах. Крім того, обмін досвідом з іноземними колегами, участь у міжнародних професійних форумах і конференціях, ознайомчі візити до асоціацій адвокатів різних країн збагатили українську адвокатуру багатьма ідеями щодо організації, консолідації професії.

Лідія Ізовітова підкреслила, що приклад європейських, американської й канадської адвокатур дали можливість побачити реальну захищеність прав адвокатів та повагу до гарантій адвокатської діяльності, в тому числі, і в системі безплатної правової допомоги. Проте, адвокати, залучені до БПД, досі залишаються в нашій країні найбільш вразливими до втручання з боку держави, адміністративного контролю і ризиків для збереження адвокатської таємниці, зазначила Голова НААУ, РАУ.

«Ми бачимо, що межі для цього контролю намагаються посунути ще далі, позбавляючи адвокатів БПД можливості належно виконувати свої обов’язки. Наразі законопроект №5107, поданий на розгляд парламенту, містить саме таку – пряму загрозу. І ми це неодноразово озвучували і на засіданні профільного комітету ВР, і під час дискусій, організованих офісом Ради Європи в Україні», - зауважила Лідія Ізовітова.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 968

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1140

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1411

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2671

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3459

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7963

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7464

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8395

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл