Внесені до ВР законопроекти про доступ до адвокатської професії мають виключати дискримінацію за ознакою фаху - Лідія Ізовітова | НААУ

Внесені до ВР законопроекти про доступ до адвокатської професії мають виключати дискримінацію за ознакою фаху - Лідія Ізовітова

Різне
18:04 Пт 12.11.21 3526 Переглядів
Версія для друку

Стратегічні цілі, визначені в президентській Стратегії розвитку правосуддя та конституційного судочинства на 2021-2023 роки, адвокатура спроможна досягнути в межах чинного законодавчого поля. Зокрема,в частині доступу до професії, який на рівні рішень вищого органу адвокатського самоврядування може бути адаптований до нових вимог.

На цьому наголосила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час XI Міжнародної науково-практичної конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє» в Національному університеті «Одеська юридична академія».

Лідія Ізовітова підкреслила, що ідеться про запровадження єдиного кваліфікаційного іспиту, над яким працює робоча група, створена Радою адвокатів України. Наразі, як і при розробці нового положення про іспит, НААУ ще раз проаналізує рішення Верховного Суду щодо доступу до професії адвокатів, суддів і прокурорів з точки зору конституційного права особи на професію.

«Наголошую, що доступ до професії адвоката регулюється нашим профільним законом і Рада адвокатів України може надавати відповідні роз’яснення у зв’язку з тим, що вона є регулятором професії. Натомість, суд таким правом не наділений. Ми поділяємо думку суду про неможливість перебування під дією двох присяг – це є порушенням принципу несумісності. Але це порушення виникає не на шляху особи до професії, а тоді, коли це все закінчено і людина хоче скласти присягу і приступити до діяльності. І тому такі речі – шлях і присяга – потрібно розрізняти», - зазначила Голова НААУ, РАУ.

Так, Велика Палата Верховного Суду заборонила допускати чинних працівників прокуратури до кваліфікаційних іспитів та стажування для набуття статусу адвоката. У лютому 2021 року, Велика Палата ВС уже визнала несумісним набуття статусу адвоката із статусом чинного судді.

«Ми розуміємо, що Велика Палата ВС не забороняла, вона висловила свою позицію. При цьому, у відповідній постанові йшлося чомусь про всі стадії доступу до професії, починаючи з кваліфікаційного іспиту. А ми знаємо, що ще з 1992 року думки, які лунали з Європейського Союзу, що шлях до професії – це свобода отримання професії і складання іспиту – це все всього на всього людина перевіряє рівень своїх знань і на це вона має право», - зауважила Лідія Ізовітова.

Ця тема зараз знайшла своє відображення у декількох законопроектах, внесених до Верховної Ради України. Наприклад, законопроект №6205 пропонує заборонити доступ до адвокатської професії фактично всім правоохоронцям та суддям, які мають понад 3 роки досвіду такої діяльності.

Законопроектом передбачено, що адвокатом не може бути особа, яка, окрім вже існуючих у статті 6 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» підстав:

- звільнена з посади або позбавлена права на здійснення професійної діяльності за порушення присяги та / або вчинення корупційного правопорушення,

- протягом п’яти років з дня такого звільнення або позбавлення права;

- протягом останніх трьох років безперервно працювала або працює на посаді судді, прокурора, слідчого, дізнавача, працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність, працівника пенітенціарної служби, нотаріуса, державного або приватного виконавця, арбітражного керуючого, на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, на іншій посаді, на якій одночасне здійснення адвокатської діяльності заборонено законом;

- протягом останнього року до отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю вчинила дії, що порушують правила адвокатської етики, права адвокатів, перешкоджають законній адвокатській діяльності, принижують авторитет адвокатури.

Також пропонується встановити, що несумісною з діяльністю адвоката є судова, експертна, правоохоронна, оперативно-розшукова діяльність.

Крім того, законопроектом передбачено норму, відповідно до якої право на заняття адвокатською діяльністю припиняється шляхом анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю у разі зупинення права на заняття адвокатською діяльністю протягом семи років підряд.

«Звичайно, що ми повинні знайти законодавчі формулювання, які б зробили неможливим конфлікт інтересів при доступі до професії. Але ми не можемо заходити так далеко, щоб порушувати конституційні права і запроваджувати дискримінаційні бар’єри за професійними ознаками», - наголосила Лідія Ізовітова.

Вона зазначила, що великий пакет законопроектів, зокрема, ініціатором яких є народний депутат Тарас Тарасенко, буде предметом обговорення на круглих столах, куди НААУ запрошує і народних депутатів, і представників академічних кіл, аби відкоригувати основні ідеї і вийти на реалістичні законопроекти, які можуть бути прийняті. 

«Наразі ми застосовуємо наш профільний закон, не порушуючи права людини на доступ до професії, в т.ч. на шляху до отримання професії, і вважаємо, що лише нам, адвокатурі, відповідно до закону, надано таке право – вирішувати питання допуску до професії і здійснювати кваліфікаційні процедури. І це більше не надано нікому. В цьому полягає унікальність нашої професії», - підсумувала Лідія Ізовітова.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 1065

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2211

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2484

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3254

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3118

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2153

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3150

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл