РАУ не уповноважена на передачу відомостей ЄРАУ – відповідь Податковій | НААУ

РАУ не уповноважена на передачу відомостей ЄРАУ – відповідь Податковій

Різне
17:32 Вт 20.07.21 2739 Переглядів
Версія для друку

Ні Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ні Положенням про РАУ, ні Порядком ведення ЄРАУ не передбачено обов’язку Ради адвокатів України передавати Державній податковій службі України та/або її територіальним органам інформацію, що міститься в ЄРАУ.

На цьому наголошено у рішенні Ради адвокатів України, ухваленому на засіданні 3 липня 2021 року у м. Кам’янець-Подільський.

Таким чином, РАУ фактично відмовила у відповідь на лист Заступника Голови ДПС з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Калєніченко. Лист стосувався погодження та затвердження проекту Протоколу про порядок інформаційної взаємодії між ДПС та РАУ, зокрема, термінів, структури та формату відомостей, необхідних для забезпечення ведення обліку платників податків, а також обчислення та справлення податків і зборів.

У своєму листі ДПС посилається на підпункт 70.16.5 пункту 70.16 статті 70 Податкового кодексу України, вважаючи, що органи, що здійснюють реєстрацію адвокатської діяльності та видають свідоцтва про право на провадження такої діяльності, подають контролюючим органам за своїм місцезнаходженням інформацію про видачу або анулювання реєстраційного посвідчення у п’ятиденний строк від дня провадження відповідної дії.

Проте, Рада адвокатів України звертає увагу, що РАР видають свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та вносять відомості до Єдиного реєстру адвокатів України. «Ради адвокатів регіонів згідно із діючим Законом не здійснюють реєстрацію адвокатської діяльності і не видають реєстраційних посвідчень»,  - ідеться у рішенні РАУ.

При цьому РАУ також вказує на те, що норма Податкового кодексу України, а саме підпункт 70.16.5 пункту 70.16 статті 70 не відповідає принципу правової визначеності і з її змісту не зрозуміло, чи поширюються її положення на органи адвокатського самоврядування.

Рада адвокатів України підкреслює, що статтею 17 Закону визначено, яка інформація про адвокатів вноситься в реєстр. Така інформація є відкритою та загальнодоступною на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.

«Рада адвокатів України в силу законодавчо визначних повноважень в частині Єдиного реєстру адвокатів України: забезпечує його ведення; координує діяльність, здійснює організаційне, методичне, інформаційне забезпечення рад адвокатів регіонів щодо внесення ними відомостей до ЄРАУ та надання витягів з нього згідно Порядку ведення Єдиного реєстру адвокатів України. Рада адвокатів України не уповноважена на передачу відомостей Єдиного реєстру адвокатів України будь-яким органам», - сказано в рішенні РАУ.

Повний текст рішення опублікований на сайті НААУ у відповідно розділі.

Нагадаємо, у 2018 році РАУ уже повідомляла Податкову про те, що законом не передбачено повноваження РАУ про передачу даних ЄРАУ будь-яким органам.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 913

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2065

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2337

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3249

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3114

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2152

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл