За умов кадрової кризи і відсутності руху профільних законопроектів доцільно відновити попередній склад ВККС – учасники Національної дискусії | НААУ

За умов кадрової кризи і відсутності руху профільних законопроектів доцільно відновити попередній склад ВККС – учасники Національної дискусії

Законодавство
18:28 Пн 30.11.20 1690 Переглядів
Версія для друку

Кадрова криза в судовій системі стає більш гострою, і наразі оперативним її вирішенням може стати відновлення складу ВККС, повноваження якого було припинено в 2019 році.

Таку ідею обговорили під час другої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова наголосила на тому, що нестача суддів першої та апеляційної інстанцій ускладнює роботу адвокатів та обмежує право громадян на судовий захист.

Цю ситуацію спричинено тим, що з 2014 року законодавство встановлює усе більш жорсткі фільтри для кадрового відбору і кваліфікаційного оцінювання суддів. Наразі подальше впровадження нових фільтрів може свідчити про наміри свідомого знищення судової системи як такої. Навіть призначення молодих суддів не зможе зупинити негативні тенденції у судовій системі, адже за відсутності наставництва професійний рівень судочинства очікувано знизиться.

Відтак, вирішити цю кадрову проблему можна як запропонувавши суддям у відставці повернутися до здійснення правосуддя із збереженням для них грошової винагороди, так і відновивши останній склад ВККС.

«Навіть якщо завтра ВРП прийме рішення, і президент видасть указ про призначення, це будуть молоді судді. Вони прийдуть у стіни судів, де досвідчених суддів немає, і ми будемо мати «проблему молодих суддів». До того часу, коли буде відновлено законодавство, потрібно все ж таки вирішити питання і запропонувати суддям, які пішли у відставку, повернутися в суди. Для цього їм гарантувати, щоб грошова винагорода була не менша, ніж та, з якою вони пішли у відставку. Це була б гарантія для суддів, щоб вони були зацікавлені повернутися, і ми б хоча б половину вакантних місць могли б наповнити. Тоді наші громадяни отримали б судовий захист, і здійснювалося би правосуддя», - сказала Голова НААУ.

Також Лідія Ізовітова наголосила на тому, що доцільно відновити повноваження останнього складу ВККСУ. Робота ВККС була припинена з моменту набуття чинності закону №193-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» у листопаді 2019 року.

«Можливо, потрібно подумати з приводу складу ВКСС, якому чомусь замість продовжити повноваження до формування нового складу, ці повноваження перервали. Це не зовсім відповідає і європейським стандартам, і конституційному процесу», - сказала Голова НААУ. Вона наголосила на тому, що наразі складно оцінити, коли буде прийнято законопроект, за яким буде сформовано новий склад ВККС. Власне, законопроект №3711 направлений на повторне перше читання. «Законопроект повернуто в комітети, і робота над ним починається з початку. Ми не знаємо, коли його буде прийнято, тому пропозиція більш-менш слушна», - додала Голова НААУ.

Голова Комітету НААУ з питань верховенства права Марина Ставнійчук, аналізуючи наслідки постійного внесення змін до законодавства про судоустрій, підтвердила, що відновлення діяльності ВККСУ в її останньому складі доцільно. «Якщо сьогодні потрібно поновити склад ВКСС, то давайте робити це. Веніційська комісія фактично на цьому наполягає: вона сьогодні пропонує вжити оптимальних заходів і дати можливість системі запрацювати, а вже потім дивитися, що системно зробити, щоб це можна було оцінювати як реальне реформування», - вважає Марина Ставнійчук.

«А чому зараз не поставити питання про відновлення діяльності складу ВККС, який мав місце до припинення повноважень? В цьому вбачається і певна соціальна справедливість, тому що в свій час цим рішенням перекреслено і рішення З’їзду адвокатів України. Треба відновити діяльність, поки не буде узгоджена позиція з формування складу ВККС, яка в подальшому і буде працювати. Тим більше, законопроект №3711 не є панацеєю, він точково вирішить проблему», - зазначив Голова Комітету з питань БПД Олександр Дроздов.

Із тезою про відновлення ВККСУ також погодилися представники органів адвокатського самоврядування регіонів, які взяли участь у національній дискусії. Так, голова Ради адвокатів Волинської області Галина Руденко підтвердила, що і ВККС, і суддів у відставці доцільно повертати, оскільки вирішення проблеми доступу до правосуддя наразі неможливо отримати швидко в ході законотворчого процесу.

Нагадаємо, 30 листопада відбувається друга національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Співорганізаторами заходу є НААУ та Вища рада правосуддя. До порядку денного дискусії внесено стратегічні питання реалізації судової реформи, роль професійних спільнот у розробці законодавства про судоустрій та адвокатуру, конституційні аспекти участі міжнародних експертів у формуванні органів суддівського врядування.   

Популярні новини

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 1712

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6386

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6065

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 6994

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6729

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6512

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7888

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 7378

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл