Права адвокатів в судах під час карантину не повинні бути дискриміновано – Валентин Гвоздій | НААУ

Права адвокатів в судах під час карантину не повинні бути дискриміновано – Валентин Гвоздій

Cудова практика
17:39 Ср 29.07.20 1544 Переглядів
Версія для друку

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій взяв участь у роботі круглого столу «Особливості роботи суду в період пандемії: організаційні заходи та питання санітарно-епідеміологічної безпеки».

Захід відбувся за участю голови ВРП Андрія Овсієнка, голови РСУ Богдана Моніча, представників Верховного суду, ДСА, Мінюсту, Національної школи суддів, експертів ВООЗ, консультативної місії ЄС в Україні. Адвокатуру в дискусії представив Валентин Гвоздій.

У своєму виступі заступник Голови НААУ наголосив на тому, що підсумком дискусії мають стати «практичні наслідки якими б всі учасники суд професій могли б ефективно скористатися». У зв’язку з цим, Валентин Гвоздій висловив готовність НААУ долучитися до розробки відповідних рекомендацій для учасників судових засідань із врахуванням прав адвокатів під час карантинних обмежень.

За словами Валентина Гвоздія, під час карантину «адвокатура адаптувалася досить швидко до нових умов, але зіштовхувалася з величезною кількістю проблем».

На рівні інституції є відчуття дефіциту комунікації з органами суддівського самоврядування щодо належного забезпечення процесуальних прав адвокатів у судових засіданнях.

«Ми відчуваємо нестачу в комунікації з Радою суддів України і необхідність спільної комунікації, тому що суди на місцях, на жаль, демонструють певне упередження відношення до адвокатів  і не враховують інтереси і права адвокатів, по’вязані в тому числі з їхнім правом на життя і здоров’я», - зауважив Валентин Гвоздій.

Він уточнив, що ідеться про випадки, «коли адвокати просять відкласти засідання через неможливість прибути з поважних причин, пов’язаних з COVID19». При цьому він наголосив, що, за даними офіційної статистики захворювання, на сьогодні ситуація в країні є набагато більш серйозною, ніж була на початку впровадження карантину у березні цього року. Окрім того, офіційно підтверджено випадки захворювання серед працівників судів.

Заступник Голови НААУ поінформував про те, що стосовно адвокатів розпочато 30 дисциплінарних скарг за заявою суддів через неможливість адвокатів прибути до суду під час дії карантину.

«Ми зробили статистичний збір даних з КДКА по всій країні і маємо понад 30 дисциплінарних скарг, ініційованих суддями з метою притягнути адвокатів до дисциплінарної відповідальності за те, що вони не з’являються в судові засідання, а просять відкласти в зв’язку з коронавірусом. Ми вважаємо, що  така ситуація є неприйнятною і суперечить Конституції, тому що не може реалізація необхідності здійснення правосуддя порушувати права людини. Здоров’я і життя людини є головною цінністю і ми повинні про це пам’ятати», - повідомив Валентин Гвоздій.

Заступник Голови НААУ закликав РСУ та інші сторони до діалогу для вирішення цього питання, запропонувавши вирішити його в площині процесуального законодавства, але і з урахуванням наявних викликів пандемії.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1200

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1358

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1632

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2891

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3463

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7974

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7464

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8398

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл